Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Sztrájkbizottságot hoztak létre kedden a reprezentatív vasutas szakszervezetek a vasútegészségügy megmentéséért a Budai MÁV Kórházban; a dolgozók többek között azt sérelmezik, hogy az egészségügyi miniszter szerint nincs szükség az évente több tízezer beteget ellátó intézményre.

Az érintettek arra hívták fel a figyelmet, hogy a vasúti törvény értelmében "a vasútegészségügy egységes, elkülönült egész", és csak szakmailag tartozik az Egészségügyi Minisztériumhoz.

A Vasútegészségügyi Dolgozók Szakszervezete (VDSZ), a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) és a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete képviselői utaltak arra, hogy a vasutasok korábban saját pénzükből vásárolt, úgynevezett téglajegyekből támogatták a budai intézmény létrehozását. A vasutasok saját anyagi hozzájárulásából, bérük fél százalékos befizetésével még ma is támogatják a vasútegészségügy működtetését, ezt akarják most elvenni tőlük - mondták a távirati irodának nyilatkozó dolgozók.

A Budai MÁV Kórházban évente több mint tízezer fekvő beteget gyógyítanak, járóbeteg-forgalmuk pedig 18-19 ezer főre tehető. Az intézmény tüdőgondozójában ugyancsak mintegy 18 ezren fordulnak meg évente, a kórház ágykihasználtsága pedig nyolcvan százalék feletti - az intézményben "civlikeket" is ellátnak. Az intézménynek az elmúlt év végén nem volt adóssága. "Nem értjük, hogy egy gazdasági és szakmai oldalról is példaértékűen működő intézményt miért akarnak megszüntetni" - fogalmazott Kovács Gábor a VSZ képviseletében.

A XII. kerületi, Budakeszivel határos, több hektáros, parkosított intézményben a vasutas szervezetek egységesen a helyi sztrájkbizottság megalakítása mellett határoztak. A szakszervezeti képviselők közölték: a többi MÁV-intézményben is sztrájkbizottságot hoznak létre, és a "sztrájkhajlandóság" felmérését követően döntenek egy esetleges figyelmeztető munkabeszüntetésről.

Rubik László a VSZ képviseletében közölte: céljuk az, hogy a vasútegészségügy egységes maradjon, a dolgozók megtarthassák szerzett jogaikat, a kórház dolgozói pedig tovább végezhessék gyógyító tevékenységüket. Simon Dezső, a VSZ elnöke szerint a kormány és a szakminiszter törvényt sértett, hiszen törvény rögzíti, hogy a vasutasoknak joga van a vasút-egészségügyi ellátások igénybe vételére.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.