Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Három, a villamosenergia-iparban érdekelt szakszervezeti szövetség sztrájkbizottsága szerdán dönt arról, hogy munakbeszüntetést kezdenek-e az alkalmazottaknak járó kedvezményes villanyár megtartása érdekében - tájékoztatta Gál Rezső, a sztrájkbizottság szóvivője kedden az MTI-t.

A Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Liga Villamos- és Hőenergia-ipari Szövetsége azért kezdeményez sztrájkot, mert a több mint 100 éve létező alkalmazotti tarifát meg akarja szüntetni a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. A dolgozók szerdán egyeztetnek a munkabeszüntetésről.

Az alkalmazotti tarifa mintegy 20 ezer aktív dolgozót és további mintegy 45 ezer nyugdíjast érint. A lakosság által fizetett kilowattóránként 32 forint villamosenergia-árban mindössze 30 fillért jelent az alkalmazotti kedvezmény költsége, ugyanakkor 13 forintot tesz ki az áfa, a társasági adó, az osztalékadó és a járulékadó, amit a költségvetésbe fizetnek be a villamosenergia-ipari társaságok - közölte Gál Rezső, a sztrájkbizottság szóvivője. Az alkalmazotti kedvezmény éves szinten ugyan 150 ezer forint többletjövedelmet jelent a dolgozóknál, de az aktív munkavállalóknál ez már beépült a bérbe - magyarázta Gál Rezső.

A szóvivő elmondta azt is: az egyeztetések során Felsmann Balázs, a GKM szakállamtitkára bejelentette, hogy február elsejétől 4-6 százalékos villamosenergia-áremelés lesz, ugyanakkor az alkalmazottak kedvezményes, úgynevezett "C" tarifáját több mint 10 százalékkal kívánják emelni.

Gál Rezső emlékeztetett arra, hogy 2006 augusztusában a lakossági 12 százalékos áremeléshez képest az alkalmazotti tarifát már 42 százalékkal emelték. Ezzel felbomlott a privatizációt követően a kormánnyal kötött megállapodás, amely szerint az alkalmazottak kedvezményes tarifája a lakossági ár 28 százaléka. A szóvivő magyarázatként hozzáfűzte: akkor abban állapodtak meg, hogy az alkalmazotti tarifát miniszteri rendeletben hirdetik ki, a villamos energia vételezésről pedig az ágazati kollektív szerződés rendelkezik.

Az érdekelt szakszervezetek most elfogadták volna azt is, hogy a lakossági villamos energia árához képest a kedvezmény csökkenjen, azaz a kedvezményes tarifa a lakossági ár 28 százalékáról 37 százalékra emelkedjen.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.