2001. március 17. 11:00

A budapesti közép- és nagyvállalatok távközlési döntéshozói szerint a liberalizációt követően, 2002 januártól több cég is ringbe fog szállni a vezetékes közcélú távbeszélő szolgáltatás területén, s ez az árak csökkenésével jár majd.

A budapesti közép- és nagyvállalatok távközlési döntéshozói szerint a liberalizációt követően, 2002 januártól több cég is ringbe fog szállni a vezetékes közcélú távbeszélő szolgáltatás területén, s ez az árak csökkenésével jár majd - közölte a BellResearch az MTI-vel.

A BellResearch magyar piackutató és tanácsadó cégként a telekommunikáció, az informatika és az internet gazdaság területén végez kutatásokat. A BellResearch liberalizációval kapcsolatos felmérése kimutatta: a cégek 34 százalékának véleménye szerint a Vivendi Hungary biztosan belép a hagyományos közcélú távbeszélő szolgáltatás a fővárosi piacára. További 30 százalékuk szerint a PanTel Rt. is, míg 26 százalékuk szerint a jelenleg kábeltelevíziós szolgáltatással foglalkozó UPC Magyarország szintén megjelenik ezen a piacon.

A megkérdezettek 15 százaléka szerint az Antenna Hungária is nyújt majd ilyen szolgáltatást. Ugyanakkor az üzleti kommunikációs piac két jelentős szereplőjének, a Novacomnak és a GTS Magyarországnak a lakossági piacra való lépését csak a megkérdezettek 5-6 százaléka tartotta valószínűnek.

A válaszadók fele, 48 százaléka nem tudott véleményt formálni arról, hogy melyik cég lesz a Matáv első számú versenytársa a hagyományos vezetékes távközlési piacon. Ugyanakkor a megkérdezettek 16 százaléka úgy vélte, hogy Vivendi lesz az első számú versenytárs. További 14 százalék szerint a Pantel, míg a UPC-t a vállalatok döntéshozóinak csupán 9 százaléka nevezte meg várható fő versenytársként.

A megkérdezett vállalatok 75 százaléka a telefonforgalmi díjak általános csökkenését prognosztizálja a liberalizáció után: ezen belül 49 százalékuk szerint a csökkenés mértéke nem lesz jelentős, míg 26 százalékuk jelentős árzuhanást vár. Minden ötödik távközlésért felelős vállalati vezető azon véleményének adott hangot, hogy a liberalizációnak nem lesz árcsökkentő hatása, míg 3 százalékuk úgy vélte, nőni fognak a tarifák. Az átlagosan várt tarifacsökkenés mértéke 19 százalék.

A csökkenést prognosztizáló válaszadók harmada a helyi hívásoknál várja a legnagyobb mértékű tarifacsökkenést, míg a nemzetközi hívások árának mérséklődését 26 százalékuk reméli.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.