2011. november 10. 13:40

Aláírták a Nokia Siemens Networks munkahelyteremtő programjáról szóló megállapodást csütörtökön Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

A dokumentumot Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára és Ésik Róbert, a Nokia Siemens Networks Kft. ügyvezető igazgatója írta alá, a megállapodást Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ellenjegyezte.

Az aláírást megelőzően Matolcsy György miniszter nagy jelentőségűnek nevezte a Nokai Siemens Networks magyarországi kutatóközpontjának bővítését, a 2,7 milliárd forintos beruházáshoz a magyar állam a 270 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást ad, 224 új, felsőfokú végzettségű munkatársat foglalkoztató munkahely jön létre.

Matolcsy György hangsúlyozta, hogy a megállapodás a közép-európai együttműködést is erősíti, és sok kis lépéssel Közép-Európa a kontinens növekedési központjává válhat.

Kiemelte: Magyarország a következő hetekben, hónapokban olyan megújuláson megy át, amely révén a régió legversenyképesebb, a külföldi működő tőke legvonzóbb országa lehet. Úgy értékelte, hogy Magyarország a kutatás-fejlesztési szektorban versenyképes, amit mutat a mostani megállapodás is.

Ésik Róbert kiemelte: a projekt keretében 224 felsőfokú végzettséggel rendelkező, többségében pályakezdő munkavállalót vettek fel, akiknek átlagéletkora 28,5 év. A magyar állam támogatása közel egymillió munkaórához elegendő, a Nokia Siemens Networks Kft. azonban kötelezettséget vállalt arra, hogy a kutatás-fejlesztési erőforrásokra vonatkozó kapacitásokat és munkahelyeket 5 éven keresztül fenntartja.

Az ügyvezető igazgató elmondta: az új munkavállalók többségét a Nokia Siemens Networks ösztöndíjprogramjában választották ki, melyben szemeszterenként mintegy 50 diák különböző kutatási projektekben vesz részt 13 egyetem közreműködésével.

A Nokia Siemens Networks budapesti kutatás-fejlesztési központja 1998-ban jött létre, tevékenysége a K+F teljes spektrumát magában foglalja: az igények megfogalmazásától, a tervezésen át az egyes szoftverek gyártásáig. Úttörőnek számít az új generációs telekommunikációs megoldások, technológiák fejlesztésében és szabványosításában. A közel 1.000 munkavállalót foglalkoztató központ része a Nokia Siemens Networks globális kutatás-fejlesztési hálózatának, melynek többi európai társa Németországban, Finnországban és Lengyelországban található.

A Nokia Siemens Networks a világ vezető kommunikációs szolgáltatója. A vállalat az innováció és a fenntarthatóság alapelvét szem előtt tartva teljes körű mobil, fix és konvergens hálózati megoldásokat kínál. Szakmai szolgáltatásai közé tartozik a tanácsadás, a rendszerintegráció, a hálózat kiépítése és karbantartása, valamint a teljes körű hálózatüzemeltetés biztosítása. A 150 országban működő Nokia Siemens Networks központja a finnországi Espooban található.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.