2011. június 1. 11:34

Magyarországon 5.345 új gépjárművet helyeztek forgalomba májusban, ez 16,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit a Data House szerdán közölt, előzetes adatai szerint. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szerint megkezdődik a lassú kilábalás a mély válságból, ez azonban lassú és törékeny folyamat lesz.

A DataHouse közleménye alapján az első öt hónapban 25.452 új gépjárművet, a tavaly január-májusinál 14,1 százalékkal többet helyeztek forgalomba.

Az adatok szerint személygépkocsiból 18.913-at hoztak forgalomba az első öt hónapban, ami 9,5 százalékkal több a tavalyinál. Nőtt 30,9 százalékkal a kishaszonjárművek forgalomba helyezése is, január-májusban elérte a 3.961-et.

Májusban 3.814 személygépkocsit és 867 kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, az előbbi 12,1 százalékkal, az utóbbi 19,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A motorkerékpárok forgalomba helyezése májusban és az első öt hónapban is csökkent, 15,4 százalékkal, illetve 23,1 százalékkal, 241-re, valamint 923-ra.

Nőtt viszont a nagyhaszonjárművek forgalomba helyezése: májusban 139,2 százalékkal 409-re, míg az első öt hónapban 117,5 százalékkal 1.570-re.

Az MGE az adatokra reagálva azt közölte, hogy az idén a tavalyinál magasabb új gépjármű-értékesítési darabszámot várnak, annak tudatában, hogy a folyamatban fennakadások, kisebb átmeneti visszaesések lehetnek.

A 2011. áprilisi megtorpanás után a nagyobb volument jelentő személygépjárműveknél 12 százalékos, a kishaszonjárművek területén pedig 19 százalékos élénkülés volt, a forgalomba helyezési darabszámok azonban még messze nem érik el a 2009-es szintet, amely az ágazat fennmaradását a jelenlegi formájában garantálni tudná.

Az MGE szerint sajnálatos, hogy a motorkerékpár-piac csökkenése, némi lassulás mellett, még nem állt meg. A 125 köbcentiméteres, maximum 11 kilowatt teljesítményű motorkerékpárok "B" kategóriás személyautó-jogosítvánnyal való vezethetősége, valamint a robogók regisztrációs kötelezettségének bevezetése jelentősen javítani tudná a motorkerékpár-piac helyzetét.

Az egyesület szerint a nagyhaszonjármű-piac talpra állása  folytatódik, ez jelzi, hogy a szállítási ágazat fejlődése folyamatos. Örvendetesnek tartja az MGE azt is, hogy ezen a területen 2011. az utóbbi évek legjobb teljesítményét mutatja.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.