<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A McKinsey Global Institute most megjelent elemzése szerint rendkívül sok pozíciót fognak viszonylag rövid időn belül robotokkal betölteni.

A következő bő tíz évben 375 millió munkahelyen váltják fel az embereket robotok. Az automatizálás leginkább a fizikai munkát végzők pozícióit veszélyezteti. Így a gyártósorokon, különböző gépkezelő feladatoknál, de még gyorséttermekben is. Persze az adminisztratív területek művelői sem nyugodhatnak meg, hiszen a kutatás szerint az adatgyűjtés és -feldolgozás terén az automatizálás nagyot lép előre. Mindez kihat például a könyvelőkre és a back-office területen dolgozókra is.
 
A szakemberek szerint annak érdekében, hogy a robotizáció ne okozzon szociális robbanást, a kormányzatoknak és a vállalatoknak mielőbb fel kell készülnie, és megfelelő programokat kell kidolgozni azok számára, akiknek a munkahelyét a gépek átveszik.

A McKinsey szakértői szerint a következő évtizedekben teljesen megváltozik az az évszázados rendszer, amely során az emberek fiatal korukban tanulnak, majd az ott elsajátított ismereteket kamatoztatják a munkaerőpiacon. A változások ugyanis teljesen felborítják ezt, és mindenkinek folyamatosan képeznie kell magát, ha nem akar kiszorulni a munkaerőpiacról. Mindezt tetézni fogja az is, hogy az emberek az életük során akár többször is komoly karrierváltásra készülhetnek.
A gyorséttermekbe is betörhetnek
A mostani változás a szerzők szerint olyan horderejű lehet, mint annó az ipari forradalom idején, amikor óriási tömegek lettek gyári munkások és hagyták ott a mezőgazdaságot. A kutatás szerint ugyanakkor megfelelő felkészültséggel és nyitottsággal a folyamat mindenki számára pozitív kimenetelű lehet, hiszen a 80-as évektől terjedő személyi számítógépek is óriási változásokat hoztak a munkaerőpiacon, ugyanakkor azok, akik hajlandóak voltak ezeket az ismereteket elsajátítani a korábbinál jobb és magasabb jövedelemmel járó pozícióba kerülhettek.

A McKinsey hasonló témában januárban publikált elemzése is döbbenetes változásokat vetített előre. Akkor azt közölték, hogy számításaik szerint a munkaidőnk 49 százalékában végzünk olyan tevékenységeket, amelyeket automatizálni lehet a jelenleg meglévő technológiákkal. Ez 15,8 ezer milliárd dollárnyi munkabérnek felel meg, és globális szinten 1,1 milliárd dolgozónak. Azt írták, hogy csak az állások 5 százalékát lehetne teljes mértékben automatizálni, de részfolyamatokat nagyon sok esetben.
 
mfor.hu 
hirdetés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.