<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A legszigorúbb biztonsági előírások betartása mellett, üzleti tervét túlteljesítve, története legsikeresebb évét zárta a paksi atomerőmű – hangzott el a társaság évértékelő sajtótájékoztatóján, Budapesten csütörtökön.

A társaság részesedése a hazai termelésben nőtt, tavaly 45,89 százalékot biztosított Paks a magyarországi villamosenergia-termelésből. A nettó árbevétel 184,2 milliárd forint volt, 5,5 százalékkal több mint az előző évben. Egy kilowattóra áramot 12,28 forintért állítottak elő, ami 5,3 százalékkal drágábban, mint az előző évben.

Az atomerőmű az MVM Csoport legjelentősebb energiatermelőjeként a biztonsági követelmények maradéktalan betartása mellett minden eddiginél több, 15 793 gigawattóra villamos energiát termelt tavaly - húzta alá Baji Csaba, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke. Emlékeztetett rá, hogy lezárult a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat, amely során példaértékűnek ítélték a paksi létesítményt.

A kiemelkedő eredmény a létesítmény közel 90 százalékos teljesítmény-kihasználtságának köszönhető. Ebben a tekintetben a paksi erőmű a világon működő 400 atomerőművi blokk teljesítményéből  számolt átlagnál jobb eredményt ért el az elmúlt évtizedben.

Hamvas István vezérigazgató arról beszélt, hogy fegyelmezett üzemvitellel, jól tervezett és végrehajtott karbantartással tudják elérni azt, hogy a blokkok teljesítmény-kihasználtsága magas legyen. Ez az érték 2012-ben 89,9 százalék volt. Megjegyezte: 100 százalék nem lehet, hiszen minden blokkot minden évben le kell állítani karbantartásra.

Elmondta, hogy a 2-es blokk üzemidő hosszabbítási kérelmének benyújtása az idén esedékes, de a hátralévő két blokkon is folynak a szükséges műszaki beavatkozások.

Az idei feladatok közé tartozik a 2-es blokk pihentető medencéjében lévő, 2003-ban megsérült, 2006-2007-ben hermetikus tokokba helyezett üzemanyag elszállításának műszaki előkészítése is - jelezte Hamvas István.

"Célunk, hogy a nukleáris biztonság mindenkori elsődlegessége mellett, optimális költségszinten és műszakilag megalapozottan a lehető leghosszabb ideig termeljünk villamos energiát" – összegezte a vezérigazgató.

A paksi atomerőmű az 1-es blokk üzembe helyezése, 1982. óta összesen 382,6 terawattóra villamos energiát termelt. Társadalmi elfogadottsága változatlanul magas, az elmúlt tíz évben folyamatosan 70 százalék felett volt – hangzott el a tájékoztatón.

A létesítmény környezetre gyakorolt hatásáról a vezérigazgató azt mondta, tavaly a kibocsátási korlátok kevesebb mint 1 százalékát érték el.

MTI