2011. május 29. 09:40

Tovább erősödik a használt autók magyarországi piaca, azonban a jelenlegi helyzetben egyre nehezebb jó minőségű autót találni - állapítja meg elemzésében az országos értékesítési hálózattal rendelkező Weltauto.

Az értékesítés tavaly év végén megindult növekedése az idei év első negyedévében, különösképpen januárban, és februárban is folytatódott: az első három hónap során 6 százalékkal, 98.156-ról 104.396-ra nőtt az átírt gépkocsik száma. 2010-ben még 7-11 százaléknyi mínusz mutatkozott ebben az időszakban 2009-hez képest.

Horváth Zoltánt, a Weltauto márkaigazgatója szerint a növekvő érdeklődés rövidesen hátrányosan is érintheti a vásárlókat, mivel csökken az elérhető minőségi használt autók száma belföldön. Ez egyrészt árnövelő hatással van a megbízható autókra, másrészt pedig újból a külföldi gépkocsik felé irányítja a figyelmet. Az első negyedévben már 5299 darab határon túlról behozott autót állítottak forgalomba, amely közel 40 százalékkal több a 2010-es év január-március közötti időszakához képest - mutatott rá a márkaigazgató.

Az elemzés alapján az is kiderült, hogy a használtautó-kereskedők megítélése tovább javult, januárban és februárban ugyanis 20-20 százalékkal, márciusban pedig 4 százalékkal fordultak többen (összesen 33.063-an) üzletkötőkhöz autóvásárlás során. Az adás-vételek 31,6 százaléka bonyolódott használtautós cégeknél.

Országos viszonylatban Budapesten történt a legtöbb  autócsere, itt 27.881 autó talált új gazdára, és ezzel 25 százalékos részesedést ért el a főváros az autóátírásokból. A tavalyi évhez képest egyébként itt 10 százalékkal gyarapodott az átírt autók száma az első három hónapban. A második Pest megye volt a listán 13.102 autóval, ami 3,5 százalékos növekedést jelent. Harmadikként Bács-Kiskun Megye zárt, 5503 autóval.  

Nem változott a legkedveltebb modellek sorrendje, továbbra is az Opel Astra áll az élen 8573 darabbal, második a Suzuki Swift 7160 darabbal.

A Porsche Hungaria Weltauto üzletága a minőségi használt autók forgalmazására indult 2001-ben, ausztriai mintára. A használtautó-kereskedők közül jelenleg a Weltauto rendelkezik egyedül országos értékesítői - jelenleg 42 tagú - hálózattal. A cég a legjobb minőségű, hat évnél fiatalabb, 120.000 kilométernél kevesebbet futott autók esetében  garanciát is nyújt.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.