3p

Elképzelhető, hogy a Malév részvényeit bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT), amennyiben a légitársaság nyereséges lesz - mondta Költő Magdolna, a Malévet birtokló AirBridge Zrt. egyik tulajdonosa, a légitársaság Felügyelő Bizottságának elnöke pénteken Budapesten újságíróknak.

Leonov 2009-re nyereséget ígér

Hozzátette: már az AirBridge megalakulásakor tervbe vették a tulajdonosok, hogy sikeres pályázat esetén a megfelelő időben bevezetik a Malév papírjait a BÉT-re. Erre akkor kerülhet sor, ha a társaság működése nyereséges lesz. Utóbbi - Leonov Péter vezérigazgató szerint - két év múlva következhet be, a tőzsdei bevezetésre pedig - Költő Magdolna szerint - 2010-2012 környékén kerülhet sor.

Mint ismert, a Malév 2006. évi üzemi tevékenység eredménye mínusz 10,8 milliárd forint volt, 3,7 milliárd forinttal több a megelőző évinél. Az adózás előtti veszteség - a konszolidált éves beszámoló szerint - 11,9 milliárd forintra rúgott.

A Malév 99,95 százaléknyi  részvényét az idén februárban vette meg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.-től a Borisz Abramovics orosz üzletember érdekeltségébe tartozó AirBridge Zrt., amelyben két magyar magánszemély a többségi, 51 százalékos tulajdonos. Költő Magdolna emlékeztetett arra, hogy mellettük a légitársaság négyszáz dolgozójának van Malév részvénye (összesen 0,5 százaléknyi).2008: cél a stabilizáció

Leonov Péter az MTI-nek hozzátette: 2008 a Malév számára a stabilizáció éve lesz. Az üzleti terv az ideinél kisebb forgalombővüléssel számol, de a légitársaság számára - mint mondta - most nem is az utasforgalom növelése a cél, hanem a flotta gazdaságos működtetése.

A vezérigazgató éves forgalmi adatokat nem közölt, de egy korábbi tájékoztatás szerint az év első tizenegy hónapjában az utasforgalom mintegy hat százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A társaság december 12-én fogadta az idei hárommilliomodik menetrendszerinti utasát.

Összehasonlításul: 2006-ban az utasok száma valamivel több mint hárommillióra rúgott, ami akkor az idénre vártnál nagyobb, közel kilenc százalékos növekedést jelentett.

A vezérigazgató szerint a légitársaság gazdálkodása stabil, likviditása jó. A tulajdonosoktól kapott hitel biztosítja a cash flow szempontjából kedvezőtlen téli időszakban is a megfelelő likviditást, tette hozzá.

A Malév november végén jelentette be, hogy csoportos, de kilenc százalékot meg nem haladó leépítést hajt végre. A remények szerint kevesebb mint egy év alatt megtérülő létszámoptimalizálástól évi 1,2 milliárd forint megtakarítást vár a vezetés.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!