4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Két közbeszerzési eljárás során összesen 5,94 milliárd forintot költött el a szervezőcég a nyáron tartandó vizes világbajnoksággal összefüggésben.

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint két eljárás során költötték el a közel 6 milliárd forintot a játékosok, média, tisztviselők, VIP-vendégek és szponzorok részére biztosított szállodai szolgáltatásokra.

Az első hirdetmény szerint hiányzó szállodai szolgáltatások biztosítására 928,6 millió forintot költ az ajánlatkérő, Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Kft. Az eljárás két részből tevődött össze: a FINA vezető tisztviselők és az amerikai csapat számára szállodai szolgáltatások biztosításából. A tisztivelők ellátásáról 533 millióért a Kempinski Hotel, az Adria Palace és a SAS Magyarország Vagyonkezelő fog gondoskodni, míg az amerikai csapatért a Duna Szálloda Zrt. fog felelni 395,5 millióért.

Mindkét esetben a szerződés végleges összértéke jóval meghaladja az eredetileg becsült értéket. A tisztiviselők esetében 37,9, az amerikai csapatnál pedig 146 (!!!) százalékkal.

A másik közbeszerzési eljárás is ugyanilyen tárgyban került kiírásra annyi különbséggel, hogy az 22 részeljárásból áll és kicsivel több mint 5 milliárd forintért kötöttek szerződéseket.

1) A FINA különösen kiemelt személyeit (VVIP) az Accor-Pannonia Hotels szállásolja el 225,1 millióért a becsült 80,8 helyett.
2) A FINA partnerek és szponzorokat a Mansion Danube Hungary Kft. szállásolja el 302,1 millióért (az eredetileg becsült ár 172,7 millió volt)
3) A FINA technikai személyzetéért az IHI Magyarország Zrt. és a Boscolo Hotels Kft. felel 825 millióért a becsült 275,2 helyett.
4) A FINA tisztviselők, szponzorok technikai személyzetének ellátására a Villa Vitae Management Kft.-vel szerződött a Bp2017 10,6 millióért a becsült 13 helyett.
5) A média 5 csillagos helyen történő elszállásolát az Accor-Pannonia Hotels Szállodaüzemeltető látja el 152 millióért a becsült 124,2 helyett.
6) A média 3 csillagos elhelyezését a XING LONG Kft. oldja meg 23 millióért.
7) A média 4 csillagos szálláshelyen a pesti oldalon Duna-parti hotelben történő elhelyezését (300 szoba) a Danubius Szállodaüzemeltető oldja meg 220,7 millióért a becsült 87,8 millió helyett.
8) A 7-es pontnak megfelelő 150 szobát biztosít a média képviselőinek a MAD-Hotel és Iroda Kft. A szerződés értéke 172 millió forint a becsült 87,2 helyett.
9) 357,2 milliós szerződést kötöttek az OnRiver Hotels és a FORTUNA Kft.-vel, ezt a részt eredetileg 102,6 millióra becsülték. (szerk.: ez közel 3,5-szeres (!!!) növekedés)
10) A csapatokat 3 csillagos szálláson helyezi el a Danubius Szállodaüzemeltető és Szolgáltató ZRt. 105,3 millióért a becsült 85 millió helyett.
11) A kanadai csapatot 170,2 millióért helyezi el 5 csillagos szálláson a West End Szállodaüzemeltető, az eredetileg becsült érték 63,1 millió volt.
12) 4 csillagos szálláson helyezi el a Danubius Szállodaüzemeltető a csapatokat 1,3 milliárd forintért a becsült 644,2 millió forint helyett.
13) A fentivel megegyező feladatra 601,3 millióért szerződött az Accor-Pannonia Hotels, a becsült érték 297,1 millió volt.
14) Szintén 4 csillagos helyen szállásolja el a csapatokat az Aquaworld Zrt. 170 millióért a becsült 92 helyett.
15) 233,3 millióért biztosít 3 csillagos szállást a csapatoknak az Accor-Pannonia, a becsült érték 93,8 millió volt.
16) Balatonfüredi 4 csillagos szállást biztosít a szervezőbizottság számára a Silver Invest Kft. 83,4 millióért a becsült 68 helyett.

Több rész esetében nem sikerült nyertest hirdetni, így a szerződések 6 milliárdos értéke minden bizonnyal még nagyobbra fog nőni. A két hirdetmény közös vonása egyébként a rendkívüli sürgősség, amit a vizes-vb-vel kapcsoaltos tenderek esetében már megszokhattunk. Az indoklás ezúttal az volt, hogy az esemény időpontjában más világesemények is zajlanak Budapesten (Forma-1 és Red Bull Air Race), "melyek miatt a szállások előzetes lefoglalása sürgős és elengedhetetlen a világesemény sikeres lebonyolításához".

Minden bizonnyal ezzel indokolható az is, hogy több esetben elképesztő mértékben tér el a szerződések végleges értéke a becsült összegtől.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!