<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A sátoraljaújhelyi Zemplén-Hús Kft. megmentésén, mintegy harminc munkahely megtartásáért küzd a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település önkormányzata, a cég az idén év elején szüntette be termelését, miután évek óta komoly értékesítési nehézségekkel küzdött a piac jelenlegi körülményei és a húsipar országos válsága miatt.

Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) Sátoraljaújhely polgármestere keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a társaság ingatlanjai, az üzem berendezései minden kritériumnak megfelelnek, ezért akár bármely pillanatban újraindítható a termelés. Ennek feltétele ugyanakkor az, hogy a kft. tulajdonosa eladja tulajdonát, és azt - elsősorban - szakmai befektető vásárolja meg. A zempléni város polgármestere a térség nagyobb állattartóival tárgyalásokat kezdett erről.

Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról szólt: amennyiben sikerül egy olyan szakmai és pénzügyi befektetői kört összehozni, amely képes az üzemet gazdaságosan és jó színvonalon működtetni, a kormányzat kész a projektet a gyulai, pápai és kaposvári példához hasonlóan, az önkormányzaton keresztül támogatni.

Pásztor Sarolta, a Zemplén-Hús kft. ügyvezetője korábban újságírói érdeklődésre azt közölte: a sátoraljaújhelyi húsüzem hosszú ideje veszteségesen működik, tartalékait felélte. Ezért tulajdonosi döntés alapján a termelését megszüntette, a társaság ugyanakkor a fennálló béreket és végkielégítéseket teljes mértékben kifizeti, szállítói- és köztartozásbeli kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tesz.

A cég jövőjéről és a segítségnyújtásáról az elmúlt héten tárgyalt Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a város vezetésével. Ezen az egyeztetésen a kft-t nem képviselte senki. A politikus a megbeszélést követően újságíróknak azt mondta: meglepetésként érte, hogy a vállalat vezetője az egyeztetési idő előtt arról tájékoztatta, bezárták az üzemet, és megkezdődött a dolgozók elbocsátása.  A bejelentés azért érthetetlen, mert az egyeztetésnek éppen az lett volna a lényege, hogy milyen segítséget kaphat a bajba jutott cég.

Néder András, a társaság pénzügyi és controlling igazgatója az Észak-Magyarország című megyei napilapnak ezzel kapcsolatban akkor azt nyilatkozta: mivel társaságuk szándéka, illetve a minisztérium lehetőségei merőben eltérnek egymástól, ezért a megbeszélés részükről okafogyottá vált és nem volt szükséges részvételük. Az igazgató hangsúlyozta: a Zemplén-Hús Kft. tulajdonosai stratégiai döntést hoztak arról, hogy ki akarnak vonulni a húsfeldolgozásból, mint üzletágból, emiatt nem kívánnak állami segítséget igénybe venni. Céljuk az üzem értékesítése, esetlegesen hosszú távú bérbeadása.

MTI