2001. január 31. 11:00

Csak utólag, a beruházás átadása után kaphatják meg a Széchenyi terv pályázatain elnyert támogatást a nyertes cégek.

A Gazdasági Minisztérium ezzel azt akarja elérni, hogy csak a megfelelő forrásokkal eleve rendelkező cégek juthassanak állami forrásokhoz.

Az önkormányzatok az idén több tízmilliárd forinthoz jutnak a gázközművagyon után. Az esetek többségében fejlesztésekre fogják felhasználni a pénzt. A Széchenyi terv pályázatain eséllyel indulhatnak, mivel az egyik előfeltételt, a projekt legkevesebb 25 százalékának fedezetét fel tudják mutatni. A Gazdasági Minisztérium regionális gazdaságfejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Cséfalvay Zoltán elmondta, az üzleti szféra pályázóinak is legalább 25 százalékot kitevő "önrésszel" kell rendelkezniük. Az elnyert támogatásokat a projektek megvalósításának a végén lehet igénybe venni. Ennek a szabálynak az a szerepe, hogy eleve megfelelő likviditású vállalkozások pályázzanak, és ne ajándék pénznek tekintsék az állami forrásokat. Az önkormányzatok és a vállalkozások már januárban letöltöttek több ezer pályázati adatlapot a minisztériumi internetes honlapról.

Cséfalvay Zoltán közölte, a Széchenyi terv fő csoportjai - például a vállalkozásélénkítés és a turizmusfejlesztés - között a költségvetési törvény nem teszi lehetővé az átcsoportosítást, de azokon belül már mód van ilyen lépések megtételére, kapcsolódó alprogramok meghirdetésére. A vissza nem térítendő, valamint a kamattámogatás és a tőkejuttatás iránti keresletet napra készen nyilvántartják a GM-ben. Az adatlapok digitalizált feldolgozása, információi tetszőleges csoportosítása alapján meg lehet ismerni mind a szakmák szerinti, mind a területi forrásigényt. Később pedig a pénzek folyósításának idejét, mértékét.

A Széchenyi terv egészét átfogó Gazdasági Minisztérium az informatikai, kutatás-fejlesztési és autópálya-építési programoknak szakmai, pénzügyi szempontból nem a gazdája. Cséfalvay Zoltántól megtudtuk, az oktatási tárcánál menedzselt, tavaly előkészített nemzeti kutatási és fejlesztési projekt keretében lehet a legnagyobb összegeket - pályázatonként akár százmillió forintot - elnyerni. A 2001-re kiírt, már megjelent pályázatokra kutatóhelyek, vállalatok konzorciumai jelentkezhetnek. A Széchenyi terv informatikai programjának meghirdetése még várat magára, a Miniszterelnöki Hivatal legkésőbb márciusban teszi közzé a pályázatokat. Az autópálya-építés tavaly óta állami programként folyik, a Széchenyi terv főként az M3-as úgynevezett másodlagos hálózatához kapcsolódik. A sztráda vonzáskörzetében a gazdaságélénkítést segítő fejlesztésekre várják a pályázatokat. Olyan kiegészítő infrastruktúra megvalósítására, amilyeneket az autópályán túl még szükségesnek tartanak a külföldi befektetők ahhoz, hogy az adott térséget válasszák.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!