2001. január 31. 11:00

Csak utólag, a beruházás átadása után kaphatják meg a Széchenyi terv pályázatain elnyert támogatást a nyertes cégek.

A Gazdasági Minisztérium ezzel azt akarja elérni, hogy csak a megfelelő forrásokkal eleve rendelkező cégek juthassanak állami forrásokhoz.

Az önkormányzatok az idén több tízmilliárd forinthoz jutnak a gázközművagyon után. Az esetek többségében fejlesztésekre fogják felhasználni a pénzt. A Széchenyi terv pályázatain eséllyel indulhatnak, mivel az egyik előfeltételt, a projekt legkevesebb 25 százalékának fedezetét fel tudják mutatni. A Gazdasági Minisztérium regionális gazdaságfejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Cséfalvay Zoltán elmondta, az üzleti szféra pályázóinak is legalább 25 százalékot kitevő "önrésszel" kell rendelkezniük. Az elnyert támogatásokat a projektek megvalósításának a végén lehet igénybe venni. Ennek a szabálynak az a szerepe, hogy eleve megfelelő likviditású vállalkozások pályázzanak, és ne ajándék pénznek tekintsék az állami forrásokat. Az önkormányzatok és a vállalkozások már januárban letöltöttek több ezer pályázati adatlapot a minisztériumi internetes honlapról.

Cséfalvay Zoltán közölte, a Széchenyi terv fő csoportjai - például a vállalkozásélénkítés és a turizmusfejlesztés - között a költségvetési törvény nem teszi lehetővé az átcsoportosítást, de azokon belül már mód van ilyen lépések megtételére, kapcsolódó alprogramok meghirdetésére. A vissza nem térítendő, valamint a kamattámogatás és a tőkejuttatás iránti keresletet napra készen nyilvántartják a GM-ben. Az adatlapok digitalizált feldolgozása, információi tetszőleges csoportosítása alapján meg lehet ismerni mind a szakmák szerinti, mind a területi forrásigényt. Később pedig a pénzek folyósításának idejét, mértékét.

A Széchenyi terv egészét átfogó Gazdasági Minisztérium az informatikai, kutatás-fejlesztési és autópálya-építési programoknak szakmai, pénzügyi szempontból nem a gazdája. Cséfalvay Zoltántól megtudtuk, az oktatási tárcánál menedzselt, tavaly előkészített nemzeti kutatási és fejlesztési projekt keretében lehet a legnagyobb összegeket - pályázatonként akár százmillió forintot - elnyerni. A 2001-re kiírt, már megjelent pályázatokra kutatóhelyek, vállalatok konzorciumai jelentkezhetnek. A Széchenyi terv informatikai programjának meghirdetése még várat magára, a Miniszterelnöki Hivatal legkésőbb márciusban teszi közzé a pályázatokat. Az autópálya-építés tavaly óta állami programként folyik, a Széchenyi terv főként az M3-as úgynevezett másodlagos hálózatához kapcsolódik. A sztráda vonzáskörzetében a gazdaságélénkítést segítő fejlesztésekre várják a pályázatokat. Olyan kiegészítő infrastruktúra megvalósítására, amilyeneket az autópályán túl még szükségesnek tartanak a külföldi befektetők ahhoz, hogy az adott térséget válasszák.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.