2014. december 2. 06:10

Oroszországban pánikhangulat, a gazdasági összeomlástól való félelem uralkodik, annak ellenére, hogy Putyin látszólag továbbra is őrzi hidegvérét - vélték a dpa német hírügynökség által megkérdezett szakértők.

Kifejtették, hogy az orosz gazdaság kilátásai és Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalma is szorosan összefügg az olajár alakulásával, amennyiben a fekete arany világpiaci ára csökken, hatalmas hiány keletkezik az orosz állami költségvetésben.

Mihail Vojtenko orosz publicista úgy vélte, mivel az orosz gazdaság hónapok óta a kelet-ukrajnai válság miatt kiszabott kényszerintézkedések alatt sínylődik, s az energiaforrások jelentette bevétel nélkül nem megy sokra, Putyin rendszere kénytelen lesz előbb-utóbb színt vallani tényleges gazdasági és politikai erejéről.

A Kreml korábban az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is felszólította arra, hogy oldják fel az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciókat. A dpa adatai szerint az idén 40 milliárd euró veszteséget könyvelhet el az óriási gazdaság, és december elejéig mintegy 73 milliárd eurónyi tőkét menekítettek ki az országból a befektetők. Ehhez képest mintegy 320 milliárd eurónyi devizatartalékkal rendelkezik az orosz központi bank. Mindenesetre a legnagyobb félelmet hagyományosan az olajár csökkenése váltja ki Oroszországban, mivel ezt minden orosz állampolgár megérzi: az árzuhanással párhuzamosan a rubel is veszít értékéből. Az év elején egy euró még mintegy 45 rubelt tett ki, azonban jelenleg már több mint 60 rubelt kell fizetniük az oroszoknak az eurózóna közös valutájáért.

Mivel az importált termékek ára folyamatosan emelkedik és az élelmiszerárak is nőnek, ezek a gazdasági folyamatok a társadalom elégedettségére is hatással vannak. A független Levada közvélemény-kutató felmérése szerint az oroszok 80 százaléka úgy véli, az utóbbi időben jelentősen romlott gazdasági helyzete.

Az oroszok többsége ebben a helyzetben is Putyintól várja a megoldást. A Kreml vezetője évekig profitált a magas nyersanyagárakból, és pénzügyi kedvezményekkel vásárolta meg a hadsereg és a rendőrség lojalitását. A Moszkovszkij Komszomolec című újság aggódva tette fel a kérdést a minap: "Megmenti-e Putyin az összeomlástól a gazdaságot?"

Az orosz államfő múlt pénteken egy szakértői beszélgetés után bizakodóan azt jelezte, hogy az olajár 2015 első felében "magához fog térni". Arról azonban a dpa szerint nem szólt a fáma, hogyan fogják az oroszok finanszírozni a 2018-as futball-világbajnokságot vagy az oroszok világpolitikai erejét fitogtató geostratégiai "kiruccanásokat". A Krím félsziget vitatott Oroszországhoz csatolása és a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták támogatása milliárdokat emészt fel.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter az olaj világpiaci árának esése miatt a 2015-ös állami költségvetés átdolgozására kényszerült, mivel annak kiszámításakor az olaj hordónkénti 96 dolláros árából indult ki. Emiatt a büdzsén keletkező lyukak betömésére mintegy 500 milliárd rubel (körülbelül 8 milliárd euró)  átcsoportosítására kényszerült a devizatartalékokból.

Néhány szakértő úgy vélte, még az is optimista feltételezés, ha Moszkva a jelenlegi 80 dolláros hordónkénti árra rendezkedik be. Igor Szecsin, a legnagyobb orosz olajtermelő, a Rosznyefty (Rosneft) vezetője szerint akár hatvan dollárra is lezuhanhat az olaj hordónkénti ára, és csupán 2015 második felében várható érezhető javulás.

Elemzők ugyanakkor arra emlékeztettek, hogy Oroszországnak 2008-2009-ben is sikerült felülkerekednie a gazdasági válságon. Hozzátették, hogy az olaj kitermelésének 4-5 dolláros hordónkénti átlagos költsége továbbra is nyereségessé teszi a kitermelést, és ez nemzetközi összehasonlításban továbbra is meglehetősen versenyképes.

MTI