<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ipari tevékenységet végző vállalkozások egy részének elég lesz bejelentenie a telephelyét, míg a másik részének engedélyköteles lesz a telephelye, de mindkét körben fizetni kell a hatóság eljárásáért - egyebek mellett ezt tartalmazza az a rendelettervezet, amely a kormány honlapján olvasható.

A várhatóan február utolsó napján hatályba lépő kormányrendelet tervezete felhatalmazza az iparügyért és az adópolitikáért felelős minisztereket arra, hogy az első- és a másodfokú eljárásért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjat meghatározzák.

A telephely miatt bejelentés-köteles ipari tevékenységeket 81 pontban sorolja fel a tervezet. Ide tartozik például az alsó- és felsőruházat-, a kerékpár-, az irodabútor-, a csempe- és a betontermék gyártása is. Az engedélyköteles telephelyű ipari tevékenységek száma 68. Ebbe a körbe tartozik - egyebek mellett - a motorkerékpár-, a műanyag csomagoló eszköz-, a kötőelem-, továbbá a szőnyeg- és a tapéta gyártása is.

A tervezet felsorolja az engedély kiadásában közreműködő szakhatóságokat. Az ügyfél kérelmére a szakhatóságok 6 hónapig használható előzetes szakhatósági állásfoglalást adhatnak ki. Az engedély kiadása előtt a jegyző köteles helyszíni szemlét tartani a telephelyen. Az engedélyezési eljárásban ügyfelek a közvetlen szomszédok is, vagyis megfellebbezhetik a hatóság határozatát. A jegyző csak a szakhatóságok hozzájárulásával adhatja ki a telephelyengedélyt.

MTI