2001. augusztus 14. 11:00

Az ipari vállalkozások 23,4 százaléka alkalmazott nélküli - derül ki az ipar elmúlt három évéről a Gazdasági Minisztériumban (GM) készített elemzésből.

Az 1-9 főt foglalkoztató szervezetek szám szerinti részaránya meghaladja az 50 százalékot, de elenyésző a részesedésük a hozzáadott érték, az export és a foglalkoztatottak szempontjából.

Az elmúlt három évben változott a termelés területi megoszlása a magyarországi régiók között. Közép-Magyarország vezető helyét Közép-Dunántúl vette át. Az időszakban növekedett Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl részesedése az ipar termeléséből, míg a többi régióban csökkent a részarány. A legdinamikusabb a Közép-Dunántúlon és a Nyugat-Dunántúlon volt a fejlődés, e térségekben a termelés közel megduplázódott az elmúlt három évben.

A 2000. évi adatok szerint a termelés közel 70 százaléka három régióra (Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl) koncentrálódik. A koncentrációs folyamat folytatódását jelzi, hogy e térségek súlya 1998-ban még csak 65,6 százalék volt az ipari termelésben.

A foglalkoztatásban betöltött szerepük alapján vizsgálva a régiókat, a termelési érték szerint számított megoszlástól némileg eltérnek az arányok. Dél-Dunántúlnak, Észak-Magyarországnak, Észak-Alföldnek és Dél-Alföldnek a foglalkoztatásban betöltött szerepe a jelentősebb. A foglalkoztatottaknak csak mintegy 53 százaléka dolgozik Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, Nyugat-Dunántúlon együttesen.

Az iparban a 2000. december 31-i adatok szerint 97 200 regisztrált vállalkozás volt, a működőek száma közel 95 ezer. Ennek mintegy fele (48,8 százalék) egyéni vállalkozás. Míg a 90-es évek elején a kisvállalkozások jelentették az ipar fejlődésének motorját, 1997 óta a 300 főnél nagyobb cégek a növekedés hordozói.

Az ipari vállalkozások 23,4 százalékát az alkalmazott nélküli (0 főt foglalkoztató) vállalkozások teszik ki. Az 1--9 főt foglalkoztató szervezetek a társaságok száma alapján meghatározó, 50 százalékot meghaladó részaránnyal bírnak, ugyanakkor a hozzáadott érték, az export és a foglalkoztatottak száma alapján vizsgálva részesedésük elenyésző.

Az ipar teljesítménye szempontjából meghatározó az 500 főnél nagyobb vállalkozások csoportja, amely a hozzáadott érték (hoé) 57,1 százalékát, az export 79,5 százalékát állította elő, az ipari foglalkoztatottak 40 százalékát alkalmazva.

A GM a dualitást tartja az egyik feszültségpontnak. Ez megjelenik a vállalatok méretnagyságában (fejlett technológiájú nagyvállalatok--versenyképtelen, tőkehiányos kisvállalkozások), a tulajdonosi rendszerben (hazai tulajdonú cégek--külföldi tőkével működő vállalkozások), valamint regionális alapon (fejlett régiók--hátrányos helyzetű térségek) egyaránt. A tárca a megoldandó feladatok között említi továbbá a környezetvédelmet, valamint a tudatbázist, s a humánerőforrást.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.