Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Tatabányai Munkaügyi Bíróság csütörtökön első fokon jogellenesnek ítélte, hogy a Suzuki rendkívüli felmondással szüntette meg a szakszervezet elnökének munkaviszonyát. A bíróság kötelezte az autógyártó céget, hogy Párma Zsoltot eredeti munkakörében foglalkoztassa tovább.

A bíróság a Suzuki rendkívüli felmondást alátámasztó indokait nem találta olyan jelentősnek, hogy azért Párma Zsoltot a legsúlyosabb szankcióval, a rendkívüli felmondással büntessék. Kánai Pál bíró a gyár belső szabályzatának ismeretében indokolatlannak tartotta, hogy a munkavállalóval szemben a fokozatosság betartása nélkül, azonnal a legsúlyosabb szankciót alkalmazták.

A bíró leszögezte: a gyár korábban úgy nyilatkozott, hogy nem szeretné Párma Zsolt munkaviszonyát megszüntetni, csak azt kéri a szakszervezettől, hogy jelöljenek ki más kapcsolattartót. Az indoklás szerint, amit a munkáltató maga sem akart, arra nem alapozhat rendkívüli felmondást.

Pia a szekrényben

Az Esztergomi Gépjárműgyártók Független Szakszervezetének elnökét 2006 február 6-án rendkívüli felmondással bocsátották el az esztergomi gyárból, miután bontatlan üvegekben alkoholt találtak az öltözőszekrényében, majd ezt követően a gyár szerint a Suzuki jó hírét sértő kijelentést tett egy televíziós műsorban.

Egy korábbi tárgyaláson Párma Zsolt azt mondta, hogy az öltözőszekrényét az ellenőrzés előtti hétvégén feltörték. Azonban a szekrényből semmi nem tűnt el, és a szakszervezet iratait - amelyekre a a tolvajk szerinte vadásztak - hétvégére hazavitte, ezért nem nézte át tüzetesen a szekrényt. Az ellenőrzéskor fellelt bontatlan üvegeket egy olyan doboz mögött találták, melyet nem szokott elmozdítani - állította. A szakszervezet elnöke hozzátette, az esemény után nem fújattak meg vele alkoholszondát.

Párma Zsolt elmondta azt is, a televíziós műsorban ugyan úgy fogalmazott, hogy az eset "olyan provokáció, mellyel fegyelmi vétség látszatát akarják kelteni", a riporter kérdésére viszont azt is elmondta, hogy nincs elképzelése arról, ki törte fel a szekrényét, azonban ezt az adásból kivágták. A szakszervezet elnöke hozzátette, kérésével ellentétben a felmondásban szereplő egyik indokról sem hallgatták meg a gyár vezetői. Az ügy hátteréről korábban az mfor.hu is beszámolt.)

Nyilatkozatok

Demonstráló dolgozók

A bíróság megvizsgálta a műsor szövegkönyvét, amelyben a cég szerint elhangzottak a rendkívüli felmondás alapjául szolgáló mondat: a szekrényében talált alkohol "olyan provokáció, mellyel fegyelmi vétség látszatát akarják kelteni".

A bíró kérdésére a Suzuki képviselője elismerte, hogy a Párma Zsolttal egy időben nyilatkozók egyike írásbeli figyelmeztetést kapott, amiért a műsorban elmondta: ha valakit nem akarnak elküldeni, hozzátesznek a munkájához még 1-2 műveletet és "vagy összerogyik, vagy elmegy". A másik nyilatkozó semmilyen büntetést nem kapott.

A bíróság szerint mindhárom nyilatkozó mondatai egyformán és egyenlő mértékben alkalmasak a Suzuki jó hírének csorbítására, ezért Párma Zsolt rendkívüli felmondása sérti az egyenlő elbánás elvét.

Elmaradt bér

A bíróság további eljárást rendelt el annak bizonyítására, hogy számszakilag helyes-e Párma Zsolt elmaradt munkabérének 2,6 milliós követelése.

A tárgyaláson jelenlévő Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke szerint a szakszervezeti mozgalom számára bátorítást jelenthet az ítélet.

A Suzuki képviselője közölte: ügyfele sajtóközleményben fejti ki álláspontját.

A vita azon robbant ki az esztergomi üzem vezetői és a munkások között még tavaly év elején, hogy a menedzsment folyamatosan növelte a kötelező túlórák idejét. A munkások azonban ezt jogsértőnek ítélték, és a gyárkapun kívül szakszervezetet alapítottak.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.