<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Tatabányai Munkaügyi Bíróság csütörtökön első fokon jogellenesnek ítélte, hogy a Suzuki rendkívüli felmondással szüntette meg a szakszervezet elnökének munkaviszonyát. A bíróság kötelezte az autógyártó céget, hogy Párma Zsoltot eredeti munkakörében foglalkoztassa tovább.

A bíróság a Suzuki rendkívüli felmondást alátámasztó indokait nem találta olyan jelentősnek, hogy azért Párma Zsoltot a legsúlyosabb szankcióval, a rendkívüli felmondással büntessék. Kánai Pál bíró a gyár belső szabályzatának ismeretében indokolatlannak tartotta, hogy a munkavállalóval szemben a fokozatosság betartása nélkül, azonnal a legsúlyosabb szankciót alkalmazták.

A bíró leszögezte: a gyár korábban úgy nyilatkozott, hogy nem szeretné Párma Zsolt munkaviszonyát megszüntetni, csak azt kéri a szakszervezettől, hogy jelöljenek ki más kapcsolattartót. Az indoklás szerint, amit a munkáltató maga sem akart, arra nem alapozhat rendkívüli felmondást.

Pia a szekrényben

Az Esztergomi Gépjárműgyártók Független Szakszervezetének elnökét 2006 február 6-án rendkívüli felmondással bocsátották el az esztergomi gyárból, miután bontatlan üvegekben alkoholt találtak az öltözőszekrényében, majd ezt követően a gyár szerint a Suzuki jó hírét sértő kijelentést tett egy televíziós műsorban.

Egy korábbi tárgyaláson Párma Zsolt azt mondta, hogy az öltözőszekrényét az ellenőrzés előtti hétvégén feltörték. Azonban a szekrényből semmi nem tűnt el, és a szakszervezet iratait - amelyekre a a tolvajk szerinte vadásztak - hétvégére hazavitte, ezért nem nézte át tüzetesen a szekrényt. Az ellenőrzéskor fellelt bontatlan üvegeket egy olyan doboz mögött találták, melyet nem szokott elmozdítani - állította. A szakszervezet elnöke hozzátette, az esemény után nem fújattak meg vele alkoholszondát.

Párma Zsolt elmondta azt is, a televíziós műsorban ugyan úgy fogalmazott, hogy az eset "olyan provokáció, mellyel fegyelmi vétség látszatát akarják kelteni", a riporter kérdésére viszont azt is elmondta, hogy nincs elképzelése arról, ki törte fel a szekrényét, azonban ezt az adásból kivágták. A szakszervezet elnöke hozzátette, kérésével ellentétben a felmondásban szereplő egyik indokról sem hallgatták meg a gyár vezetői. Az ügy hátteréről korábban az mfor.hu is beszámolt.)

Nyilatkozatok

Demonstráló dolgozók

A bíróság megvizsgálta a műsor szövegkönyvét, amelyben a cég szerint elhangzottak a rendkívüli felmondás alapjául szolgáló mondat: a szekrényében talált alkohol "olyan provokáció, mellyel fegyelmi vétség látszatát akarják kelteni".

A bíró kérdésére a Suzuki képviselője elismerte, hogy a Párma Zsolttal egy időben nyilatkozók egyike írásbeli figyelmeztetést kapott, amiért a műsorban elmondta: ha valakit nem akarnak elküldeni, hozzátesznek a munkájához még 1-2 műveletet és "vagy összerogyik, vagy elmegy". A másik nyilatkozó semmilyen büntetést nem kapott.

A bíróság szerint mindhárom nyilatkozó mondatai egyformán és egyenlő mértékben alkalmasak a Suzuki jó hírének csorbítására, ezért Párma Zsolt rendkívüli felmondása sérti az egyenlő elbánás elvét.

Elmaradt bér

A bíróság további eljárást rendelt el annak bizonyítására, hogy számszakilag helyes-e Párma Zsolt elmaradt munkabérének 2,6 milliós követelése.

A tárgyaláson jelenlévő Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke szerint a szakszervezeti mozgalom számára bátorítást jelenthet az ítélet.

A Suzuki képviselője közölte: ügyfele sajtóközleményben fejti ki álláspontját.

A vita azon robbant ki az esztergomi üzem vezetői és a munkások között még tavaly év elején, hogy a menedzsment folyamatosan növelte a kötelező túlórák idejét. A munkások azonban ezt jogsértőnek ítélték, és a gyárkapun kívül szakszervezetet alapítottak.

MTI/Menedzsment Fórum