
"A szaloncukor és a mikulás akár egészséges is lehet, ha valódi csokival édesítjük meg az ünnepeket" - mondta az Édességgyártók Szövetségének csütörtöki sajtótájékoztatóján Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer szakértője. A valódi csokoládéban nagy mennyiségben fellelhető kakaóvaj ugyanis zsírban oldódó vitaminokat (A, D), ásványi anyagokat (réz) és antioxidánsokat tartalmaz, sőt az édességgyártók a pozitív tulajdonságok közé sorolták azt is, hogy testhőmérsékleten olvad.
A mikulásgyártás másik alapanyaga, a bevonómassza viszont nem tartalmaz kakaóvajat, csak kakaóport. Az ilyen termékek általában keményített növényi olajból, például pálmamag-olajból készülnek, amivel a kakaóvajat helyettesítik a gyártók. Természetesen a "masszamikulásokat" is meg lehet enni, de élvezeti és tápértékük sokkal alacsonyabb, sőt ezekben a termékekben sokszor az adalékanyag is több.
Az áruházakban azonban vigyázni kell, mert a polcokon rendszerint összekeverednek a valódi csokiból készült édességek a bevonómasszából gyártott termékekkel. Érdemes figyelmesen megnézni a csomagolást: a címkéről azonnal kiderül, hogy csokoládét takar-e a mikulás piros köpenye, vagy masszából készült figurát. Némi irányt mutathat az ár is: a valódi csokimikulás ugyanis sokszor kétszer annyiba kerül, mint "nemcsoki" társa. "A kevesebb azonban több" - mondta Dömölki Lívia.
A valódi csokiból készült mikulásokat és szaloncukrokat előzetesen bevizsgálta a fogyasztóvédő egyesület is. Tizenöt féle mikulásból kilenc kiváló és hat jó minőségűt találtak, az ötféle tasakos szaloncukor közül kettő kapott jelest és három jót. A kilenc vizsgált díszdobozos szaloncukorból hét volt kiváló és kettő jó minőségű, míg a négyféle egyéb karácsonyi termékből - mint például a fára akasztható mandulás édesség - kettő lett kiváló és kettő jó minősítésű.
A bevonómasszából készült csokik piaca az elmúlt években - ha kismértékben is - folyamatosan csökkent, mondta Halbritter Mátyás, az Édességgyártók Szövetségének elnöke. Az ilyen termékek ma 65 százalékban vannak jelen a boltok polcain. Ha mégis a masszamikulás és szaloncukor mellett döntünk, akkor érdemes kisebb üzletekben megvásárolni a közepes minőségű árut. A nagyáruházakban ugyanis ezeket az árukat mostohán kezelik, gyakran ömlesztve árulják. Így nagyobb az esélye annak, hogy sérül a csomagolás, ami az édesség szennyeződéséhez vezethet.
Vezet a Mikulás
Halbritter Mátyás reméli, hogy idén nem rázza meg az édesipart a tavalyi szennyezett szaloncukor-ügyhöz hasonló botrány. Az Édességgyártók Szövetsége ebben az évben népszerűsítette a higiénikus gyártási módszereket, például egy kézikönyvet is kiadott a témában tagszervezeteik számára, emelte ki az elnök.
Az édességgyártók árbevétele körülbelül 135 milliárd forint, ebből kétmilliárdot a szaloncukrok, kétmilliárdot pedig a csokifigurák hoznak.

L. Nagy Gábor
Menedzsment Fórum
Kapcsolódó anyagok:
Közeleg a karácsonyi csokimánia
600 millió dollárért fogyaszt a Nestlé
100 éves csokibirodalom: régi márkák, új piacok
Árván maradnak a rossz hírbe hozott cégek