5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A 2015 februárjában bebukott Buda-Cash Brókerházhoz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kirendelt Jendrolovics Pál Péter tulajdonos abban a Szatmári Konzervgyár Kft.-ben, amelyben az MFB-csoport egy magántulajdonban lévő másik cégcsoporttal együtt szerezhet befolyást, miután abban a Gazdasági Versenyhivatal nem talált kivetnivalót.

Alig egy hónapja, február 1-jén jött létre egy Szatmári Finanszírozási Kft. nevű cég, egy kft. alapításához minimálisan szükséges mértékű, 3 millió forintos törzstőkével, budapesti székhellyel, a cégbíróság február 15-én jegyezte be. Fő tevékenységeként az egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozást és tartósítást jelölte meg, emellett azonban üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadással is foglalkozhat. 

A nyilvánosan elérhető cégiratok szerint a társaság alapítója a szintén Budapesten bejegyzett Kövesi Invest Kft., amely alapvetően ingatlanbizniszben utazik, de ő is felvette a tevékenységi körébe az üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadást, továbbá egyéb szakmai, műszaki, tudományos tevékenységet. A Kövesi Invest a 2015 februári alapításától kezdve 3 millió forintos törzstőkéjét éppen február 15-én emelkedett 14,5 millióval, 17,5 millióra – vélhetően azzal összefüggésben, hogy az addigi minősített (ez legalább 75 százalékos befolyást jelent) tulajdonos, a Peter Goldberg Kft. mellé két új befektető szállt be: az ürömi MBI Holding Kft. és a budapesti HR Menedzser Tanácsadó Kft. A Peter Goldbert Kft. egyedüli tulajdonosaként Medveczky Péter van feltüntetve a cégiratokban.

2019-2020 fordulóján még volt hiteltartozása az MKB felé. Fotó: Szatmári Konzervgyár
2019-2020 fordulóján még volt hiteltartozása az MKB felé. Fotó: Szatmári Konzervgyár

A Kövesi Invest a 2015-ös megalakulásától kezdve 2019-ig egyik évben sem ért el árbevételt (a 2020-as adatait minden társaság legkésőbb 2021. május 31-éig köteles közzétenni), ugyanakkor végig profitot termelt, 2019-ben például 194 ezer forintnyit adózás után. Közel 8,7 millió forintos eszközállománnyal rendelkezik, amelynek zöme, 7,75 milliónyi forgóeszköz. A Peter Goldberg Kft. a Kövesi Investhez hasonlóan a 2019-es évét nulla forgalommal zárta (szemben a 2018-as 15,4 millióval), s bár üzemi szinten veszteséges volt (csaknem -1,2 millióval), az adózott eredménye mégis jelentős, 219 milliós nyereséget mutatott. Befektetett eszközeinek értéke egy év alatt, 2018-ról 2019-re 15,3 millióról majdnem 324 millióra ugrott, saját tőkéje pedig 2019 végén megközelítette az 1 milliárd forintot. Amellyel szemben 369,5 milliós, zömében hosszú lejáratú (273 milliós) kötelezettség állt. 

A Szatmári Finanszírozási Kft-nek semmi köze a több mint 20 éve működő, 100 százalékban magyar tulajdonú Szatmári cégcsoporthoz, amely az 1,36 milliárd forintos, raktárbázis-kapacitását növelő beruházásához tavaly novemberben kapott 680 millió forintos állami támogatást.

Másfél hete jelent meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapján, hogy „a Medveczky-csoport és az MFB-csoport közös irányítása alatt álló Szatmári Finanszírozási Kft. irányítást szerez a Szatmári Konzervgyár Kft. felett, amely konzervgyártással foglalkozik”, s alig három nappal később a GVH máris úgy találta, hogy az összefonódás-bejelentés alapján vizsgálat elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn. (szerk.: A tranzakcióban a Szatmári Finanszírozási Kft. révén érintett a Kövesi Invest is)

Az üzlet tárgyát képező Szatmári Konzervgyár Kft. 1996 januárjában alakult, minősített többségi tulajdonosa 2018 októberétől a Legátus Gazdasági és Vezetési Tanácsadó Zrt., amelynek két társaság a gazdája. Közülük a kisebbségi tulajdonos, a budapesti illetőségű Advent Vagyongondnok Kft. birtokosának a személye az érdekes: ő Jendrolovics Pál Péter.

Jendrolovics neve legutóbb 2013-ban bukkant fel, ő volt a Kapuvári Hús Zrt. felszámolóbiztosa – erről annak idején a laptársunk, a Privátbankár.hu is beszámolt. Ennél sokkal érdekesebb, hogy őt rendelte ki a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. felügyeleti biztosnak a Bíró Péter – a pápai Lombard focicsapat egykori tulajdonosa – által ugyancsak 2015 elején csődbe vitt Kézizálog Zrt.-hez, valamint a 2015 tavaszi brókerbotrányot kirobbantó Buda-Cash Brókerház Zrt.-hez.  

A Szatmári Konzervgyár Kft. üzletrészén az MKB Banknak 2011 júniusa óta van bejegyezve jelzálogjoga, ami arra utal, hogy a társaságnak 2019-2020 fordulóján még volt hiteltartozása a pénzintézet felé. Nettó árbevétele 2019-ben 8,68 milliárd forintot ért el, amelyet azonban közel 1 milliárdos veszteség kísért. Egy évvel korábban még más volt a helyzet, a 2018-as 8,54 milliárdos forgalom még ha szerény mértékű is, de 14,3 milliós adózott nyereséggel párosult. A tavalyelőtti veszteség következtében a konzervgyár saját tőkéje kevesebb mint a felére, 970 millióról 405 millióra apadt.

Megkérdeztük az MFB-t, hogy 

  • miért kellett ezt bejelenteniük a GVH-nál, miből ered az összefonódás?
  • mit jelent a közös irányítás: hány százalékos tulajdonos a Medveczky-csoport és hány az MFB-csoport?
  • miért szállt be az MFB Vállalati Beruházási és Tranzakciós Magántőkealap a Szatmári Konzervgyár Kft.-be, mik az elvárásai?

ám az állami fejlesztési bank azt közölte, hogy „kérdéseire bank- és üzleti titok miatt nem tudunk válaszolni”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!