<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A 2015 februárjában bebukott Buda-Cash Brókerházhoz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kirendelt Jendrolovics Pál Péter tulajdonos abban a Szatmári Konzervgyár Kft.-ben, amelyben az MFB-csoport egy magántulajdonban lévő másik cégcsoporttal együtt szerezhet befolyást, miután abban a Gazdasági Versenyhivatal nem talált kivetnivalót.

Alig egy hónapja, február 1-jén jött létre egy Szatmári Finanszírozási Kft. nevű cég, egy kft. alapításához minimálisan szükséges mértékű, 3 millió forintos törzstőkével, budapesti székhellyel, a cégbíróság február 15-én jegyezte be. Fő tevékenységeként az egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozást és tartósítást jelölte meg, emellett azonban üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadással is foglalkozhat. 

A nyilvánosan elérhető cégiratok szerint a társaság alapítója a szintén Budapesten bejegyzett Kövesi Invest Kft., amely alapvetően ingatlanbizniszben utazik, de ő is felvette a tevékenységi körébe az üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadást, továbbá egyéb szakmai, műszaki, tudományos tevékenységet. A Kövesi Invest a 2015 februári alapításától kezdve 3 millió forintos törzstőkéjét éppen február 15-én emelkedett 14,5 millióval, 17,5 millióra – vélhetően azzal összefüggésben, hogy az addigi minősített (ez legalább 75 százalékos befolyást jelent) tulajdonos, a Peter Goldberg Kft. mellé két új befektető szállt be: az ürömi MBI Holding Kft. és a budapesti HR Menedzser Tanácsadó Kft. A Peter Goldbert Kft. egyedüli tulajdonosaként Medveczky Péter van feltüntetve a cégiratokban.

2019-2020 fordulóján még volt hiteltartozása az MKB felé. Fotó: Szatmári Konzervgyár
2019-2020 fordulóján még volt hiteltartozása az MKB felé. Fotó: Szatmári Konzervgyár

A Kövesi Invest a 2015-ös megalakulásától kezdve 2019-ig egyik évben sem ért el árbevételt (a 2020-as adatait minden társaság legkésőbb 2021. május 31-éig köteles közzétenni), ugyanakkor végig profitot termelt, 2019-ben például 194 ezer forintnyit adózás után. Közel 8,7 millió forintos eszközállománnyal rendelkezik, amelynek zöme, 7,75 milliónyi forgóeszköz. A Peter Goldberg Kft. a Kövesi Investhez hasonlóan a 2019-es évét nulla forgalommal zárta (szemben a 2018-as 15,4 millióval), s bár üzemi szinten veszteséges volt (csaknem -1,2 millióval), az adózott eredménye mégis jelentős, 219 milliós nyereséget mutatott. Befektetett eszközeinek értéke egy év alatt, 2018-ról 2019-re 15,3 millióról majdnem 324 millióra ugrott, saját tőkéje pedig 2019 végén megközelítette az 1 milliárd forintot. Amellyel szemben 369,5 milliós, zömében hosszú lejáratú (273 milliós) kötelezettség állt. 

A Szatmári Finanszírozási Kft-nek semmi köze a több mint 20 éve működő, 100 százalékban magyar tulajdonú Szatmári cégcsoporthoz, amely az 1,36 milliárd forintos, raktárbázis-kapacitását növelő beruházásához tavaly novemberben kapott 680 millió forintos állami támogatást.

Másfél hete jelent meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapján, hogy „a Medveczky-csoport és az MFB-csoport közös irányítása alatt álló Szatmári Finanszírozási Kft. irányítást szerez a Szatmári Konzervgyár Kft. felett, amely konzervgyártással foglalkozik”, s alig három nappal később a GVH máris úgy találta, hogy az összefonódás-bejelentés alapján vizsgálat elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn. (szerk.: A tranzakcióban a Szatmári Finanszírozási Kft. révén érintett a Kövesi Invest is)

Az üzlet tárgyát képező Szatmári Konzervgyár Kft. 1996 januárjában alakult, minősített többségi tulajdonosa 2018 októberétől a Legátus Gazdasági és Vezetési Tanácsadó Zrt., amelynek két társaság a gazdája. Közülük a kisebbségi tulajdonos, a budapesti illetőségű Advent Vagyongondnok Kft. birtokosának a személye az érdekes: ő Jendrolovics Pál Péter.

Jendrolovics neve legutóbb 2013-ban bukkant fel, ő volt a Kapuvári Hús Zrt. felszámolóbiztosa – erről annak idején a laptársunk, a Privátbankár.hu is beszámolt. Ennél sokkal érdekesebb, hogy őt rendelte ki a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. felügyeleti biztosnak a Bíró Péter – a pápai Lombard focicsapat egykori tulajdonosa – által ugyancsak 2015 elején csődbe vitt Kézizálog Zrt.-hez, valamint a 2015 tavaszi brókerbotrányot kirobbantó Buda-Cash Brókerház Zrt.-hez.  

A Szatmári Konzervgyár Kft. üzletrészén az MKB Banknak 2011 júniusa óta van bejegyezve jelzálogjoga, ami arra utal, hogy a társaságnak 2019-2020 fordulóján még volt hiteltartozása a pénzintézet felé. Nettó árbevétele 2019-ben 8,68 milliárd forintot ért el, amelyet azonban közel 1 milliárdos veszteség kísért. Egy évvel korábban még más volt a helyzet, a 2018-as 8,54 milliárdos forgalom még ha szerény mértékű is, de 14,3 milliós adózott nyereséggel párosult. A tavalyelőtti veszteség következtében a konzervgyár saját tőkéje kevesebb mint a felére, 970 millióról 405 millióra apadt.

Megkérdeztük az MFB-t, hogy 

  • miért kellett ezt bejelenteniük a GVH-nál, miből ered az összefonódás?
  • mit jelent a közös irányítás: hány százalékos tulajdonos a Medveczky-csoport és hány az MFB-csoport?
  • miért szállt be az MFB Vállalati Beruházási és Tranzakciós Magántőkealap a Szatmári Konzervgyár Kft.-be, mik az elvárásai?

ám az állami fejlesztési bank azt közölte, hogy „kérdéseire bank- és üzleti titok miatt nem tudunk válaszolni”.