5p

A várakozásoktól elmaradó elkészült járműről adott számot a hétvégén a Tesla, amely ugyanakkor ennek magyarázataként nem emelte ki a chiphiányt. Az iparági szakértők szerint azonban a járműgyártók számára továbbra is ez az egyik komoly fejtörést okozó probléma.

A Tesla a hétvégén tette közzé legutóbbi harmadik negyedévének számait, amely szerint több mint 365 000 járművet gyártott, és több mint 343 000 autót szállított le. Ez jelentős növekedés volt a második negyedévhez képest, amikor közel 259 000 legyártott járműről és 255 000 kiszállításról számoltak be. Ezúttal ugyanis a korábbinál optimálisabbak voltak a körülmények, hiszen a termelést nem fogta vissza a kínai gyárak koronavírus miatti leállása.

A Wall Street elemzői azonban a növekedés ellenére nem elégedettek, hiszen magasabb darabszámokra számítottak az elmúlt negyedévben, és mintegy 371 000 kiszállított autót prognosztizáltak a FactSet adatai szerint. A várakozásoktól elmaradó eredményeket kommentálva a társaság közleményében az szerepelt, hogy a gyártás felfutásával egyre komolyabb kihívást jelent a logisztika legyen szó a zavartalan gyártás biztosításáról, vagy a kész járművek elszállításáról. Ráadásul a logisztikai költségek érezhetően növekedtek a legutóbbi negyedévben.

Ugyan a Tesla jelentésében nem szerepel direkt hivatkozás a félvezetőkre, ám a chiphiány továbbra is problémát jelent a szektor számára. A Stellantis vezérigazgatója, Carlos Tavares a hétvégén egy francia lapnak azt mondta, hogy az autóipar chipbeszerzései a jövő év végéig kockázatokat hordoznak, és akár még utána is számolni kell átmeneti hiánnyal. Az olasz Fiat és a francia PSA (Peugeot és Citröen) egyesülésével létrejött vállalatcsoport vezérigazgatója arról is beszélt, hogy az új piaci egyensúly két tényező mentén jön létre: a gyártók egyrészt növelik a kapacitásaikat, de közben jelentős áremelést is végrehajtanak.

A fentiek kapcsán érdemes kiemelni, hogy a legnagyobb gyártók, az Intel Corp., az Nvidia Corp. és a Micron Technology Inc. legutóbbi negyedéves eredményeik publikálásakor közzétett előrejelzéseikben mind azt közölték, hogy a következő időszakban a chipkínálat már meghaladhatja a keresletet. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy elképesztő túlkínálat fenyegetne, és óriási készletek halmozódnak majd fel. Sokkal inkább jellemző az, hogy bizonyos esetekben az árak növekedése miatt az olcsóbb termékeknél nehéz továbbhárítani a megnövekedett költségeket. Eközben viszont a drága, nagyobb hozzáadott értékű termékeknél továbbra is gondot jelent az alkatrészek hiánya. Ahol megoldódni látszódik a chiphiány az a számítógépgyártás (PC).

Eközben viszont azok a vásárlók, akik nem PC-chipeket akarnak vásárolni, továbbra is küszködnek a beszerzéssel. A Cisco Systems Inc. például a közelmúltban azt jelezte, hogy még mindig nem tud elegendő alkatrészt beszerezni a kereslet kielégítésére. Sok más vállalathoz hasonlóan a Cisco is többféle típusú chipből szenved hiányt, beleértve azokat is, amelyek viszonylag egyszerű funkciókat látnak el, de mégis nélkülözhetetlenek az összetett eszközökhöz, például hálózati kapcsolókhoz vagy routerekhez.

Az iparági szakértők szerint kialakult egy paradox helyzet, hiszen a gyártók fokozták a nagyobb teljesítményt, és a számukra is nagyobb árréssel kecsegtető chipek gyártását, de továbbra sem fejlesztették az olcsóbb, már nem korszerű félvezetők gyártását. Csakhogy nagyon sok olyan termék van, amelyekbe kisebb és nagyobb teljesítményű alkatrészek is kellenek, így hiába van most már a legfejlettebb chipekből elegendő, ha az olcsókból hiány van. Ez pedig sújtja például az autóipart, de egyes háztartásigépek gyártóit is. A Cisco előrejelzése szerint a problémák 2023 nyaráig szinte biztosan fennállnak majd.

A legfejlettebb chipekbő már van elég. Fotó:Depositphotos
A legfejlettebb chipekbő már van elég. Fotó:Depositphotos

A fent említett kisebb teljesítményű félvezetők egyik legnagyobb gyártója, az Analog Devices Inc., amely a járművekben és ipari gépekben használt chipek szállítója, azt jelezte a közelmúltban, hogy rendelésállománya továbbra is növekszik. Ez már csak azért is fontos iránymutatás, mert egy olyan cégtől származik, amelynek az idei év legrosszabb negyedéve is 72 százalékos bevételnövekedést mutatott. De más cégek, például az NXP Semiconductors NV és az STMicroelectronics NV is erős keresletet tapasztalnak. Eredményeik azt sugallják, hogy a chipipar már nem támaszkodik annyira a számítógépek és okostelefonok eladásának növekedésére, sokkal szélesebb a vevőik köre.

Manapság annyi termékben – autókban, gyári berendezésekben, vagy éppen háztartási gépekben – használnak félvezetőket, hogy a chipgyártók számára folyamatos extra megrendelést jelent. Ez azonban nem nyugtatja meg azokat a befektetőket, akik a lassulás legkisebb említésére is reagálnak. Így hiába növekednek negyedévről negyedévre ezek a társaságok, egy-egy konzervatív előrejelzés jelentős részvényár eséssel járhat, arról nem beszélve, hogy az elmúlt hónapok általános tőzsdei mélyrepülése alól ezek a cégek sem tudták kivonni magukat. Ráadásul olyan csavarok is vannak a félvezető gyártás kapcsán, hogy a Bloomberg írása szerint az is előfordul, hogy a chipgyártó berendezések gyártói sem jutnak alkatrészhez, így az ilyen ördögi körök is súlyosbítják a kialakult helyzetet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!