Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Belátták, hogy véletlen sikerre nem lehet alapozni.

Újrateszteli a koronavírus-vakcináját az AstraZeneca, mondta el a Bloombergnek a gyógyszerfejlesztő cég vezérigazgatója, Pascal Soriot. A cégvezető azt mondta, hogy az újabb tesztkör már gyorsabban le fog menni, mert kevesebb tesztalanyt vonnak be. Soriot arról is beszélt, hogy szerinte ez nem fogja hátráltatni a szérum engedélyeztetését Nagy-Britanniában és az Európai Unióban.

Az újabb vizsgálatra azért van szükség, mert egyre több a kétely az AstraZeneca oltóanyaga körül. Mint ismert, az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett szérumról múlt héten jelentették be, hogy az utolsó tesztkör nem végleges eredményei alapján átlagosan 70 százalékos hatékonyságú. Ez úgy jött ki, hogy egy al-tesztcsoportnak két teljes dózist adtak be belőle, egy másiknak pedig egy felet, majd szintén egy teljeset. Az előbbi hatékonysága 62 százalékos volt, az utóbbié pedig 90 százalékos.

A fejlesztők azonban elhallgatták, hogy a második csoport nem szándékosan, hanem adminisztrációs hiba folytán kapott elsőre fél dózist. Azt sem közölték, hogy ez a csoport csak 55 év alatti tesztalanyokat tartalmazott, és hogy ennek a csoportnak a létszáma a kívánatosnál kisebb volt. Ezekre az amerikai Operation Warp Speed oltási program vezetője hívta fel a figyelmet, így nem csoda, hogy az AstraZeneca-Oxford vakcinájába vetett bizalom megrendült.

A második tesztkört az AstraZeneca már kizárólag a 90 százalékos hatékonyságúnak mért adagolással végzi el újra. Soriot szerint egyébként nem lehet hibának hívni azt, hogy tévedésből fél dózist készítettek be az egyik tesztcsoportnak, mert még a beadása előtt észrevették a dózisok közti különbséget, és egyeztettek a regulátorokkal, mielőtt injekciózták volna a félremért készletet.

(Bloomberg)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.