<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A 2016-os labdarúgó Európa Bajnokság elképesztő nézőszámokat produkált, igaz ehhez az is hozzájárult, hogy a magyar válogatott a várakozásokat jócskán felülteljesítve szerepelt. A mostani kontinenstornán sem lehetnek előzetesen vérmes reményeink, de a nemzeti tizenegyre így is biztosan a fél ország kíváncsi lesz.

A tévés nézettségi adatok alapján a hazai tévénézőket mindenképpen érdekli a kontinenstorna, ám olyan felfokozott érdeklődésről nincs szó, mint amit 5 éve láthattunk. Más kérdés, hogy menet közben a technológia tovább fejlődött, és a találkozókat streamen követőket a hagyományos közönségmérés nem tudja mérni. (Igaz, hozzátehetjük, hogy a korábbi nagy focitornák kapcsán is előfordultak hasonló felvetések. Volt olyan alkalom például, amikor azt vetették a közönségmérést végző társaság szemére, hogy a kivetítők előtt szurkolókat nem tudják megfelelően mérni.)

Az előző EB-n a magyar-belga mérkőzés a kereskedelmi televíziózás előtti időszakot idézte, hiszen a tévé előtt ülők 61 százaléka nézte a találkozót, ami 2 millió 796 ezer nézőt jelentett. Ilyen számokat előtte hosszú évekig nem tudott produkálni egyetlen műsor, és azóta sem sikerült ezt a szintet elérni. 2016 óta a legsikeresebb műsornak számító RTL-es X-Faktor egyetlen adása sem tudta a 2 milliós szintet sem megugrani.

Az idei évben már a milliós nézettség is kiemelkedőnek számított, a múlt héten például a legerősebb nézettséget elérő A mi kis falunk 826 ezer nézővel büszkélkedhetett a teljes népességben (4 évnél idősebbek). Ugyanez a műsor a kereskedelmileg fontos 18-49-es korcsoportban a 300 ezres szintet sem érte el.

A portugál meccs végén is lesz minek örülni? (Fotó: MTI/Kovács Tamás )A portugál meccs végén is lesz minek örülni? (Fotó: MTI/Kovács Tamás )

Így sokkal inkább érdemes ezekhez a számokhoz viszonyítani a focimeccsek nézettségi adatait, mint a 2016-os EB mutatóihoz. A legnézettebb találkozó a vasárnap esti holland-ukrán volt, a teljes műsorfolyam (amelyben a közel 45 perces beharangozó rész is benne van) a 4 éven felüli korosztályban 15 százalékos közönségarányt ért el, ez 538 ezer nézőt jelent. Vélhetőleg egyébként csak a mérkőzés jóval magasabb számokat produkált, így, ha csak annak közvetítését néznénk, az az öt legnézettebb program közé került volna.

A teljes népességben a második legnézettebb találkozó a belgák fölényes győzelmét hozó szombat esti mérkőzés volt. Majd a kis híján tragédiába torkolló dán-finn mérkőzés lett a harmadik. A képzeletbeli dobogóról épp csak lecsúszott a nyitómeccs, az Olaszország-Törökország találkozó, míg az ötödik helyre az Ausztria-Észak Macedónia mérkőzés került.

Az adatok egyébként azt mutatják, hogy az idősebbek kevésbé érdeklődnek a találkozók iránt. Ezt az támasztja alá, hogy a teljes népességhez képest a 18-49 év közöttiek közül a tévé előtt ülők nagyobb arányban követték a találkozókat. (Ez a legnézettebb holland-ukrán mérkőzés mellett a többi meccsre is jellemző volt.)

A 18-49-es kategóriában a sorrend megegyezett a teljes népességben mérttel, hiszen a második legmagasabb nézőszámot a szombat esti belga-orosz produkálta, majd a dán-finn, az olasz-török és az osztrák-észak-macedón találkozók jöttek.

Az biztos, hogy a magyar válogatott első mérkőzése jócskán meg fogja haladni az eddigi találkozók nézettségi adatait, a portugálok elleni találkozón bőven 1 millió feletti tévénéző várható. Amennyiben a 2016-oshoz hasonló bravúros eredmény, netán még egy győzelem is összejönne, akkor borítékolni lehet, hogy ismét magasra fog szökni az EB-láz, és a magyar válogatott meccsei lesznek az év legnézettebb televíziós adásai.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.