6p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Európában is egyre sokasodnak a megbetegedések, Olaszország után már a szomszédos Ausztriában is megjelent a kór, és több hazai virológus szerint már csak idő kérdése, és betör hozzánk is a koronavírus. Kíváncsiak voltunk, hogy a legtöbb embert foglalkoztató multik hol tartanak a felkészülésben, és megkérdeztük őket, mit tesznek, hogy megelőzzék a vírus elterjedését. Úgy vannak vele: jobb félni, mint megijedni.

Magyarországon a legutóbbi kormányközlés szerint egyelőre nincs koronavírusos beteg. Az állam tanácsa röviden annyi: ne pánikoljunk, de legyünk körültekintőek. Megkérdeztünk egy sor nagyvállalatot, a termelés és az élet különféle területeiről, hogy milyen konkrét elővigyázatossági lépéseket tesznek, hogyan készítik fel a dolgozóikat az esetleges járványra. Cikkünk megjelenéséig a cégek töredéke válaszolt csak, de emögött valószínűleg az áll, hogy a járvány európai frissessége miatt még nem tudták egyeztetni a kommunikálandó szövegeket a nemzetközi vezetéssel.

Ettől fél most mindenki.Ettől fél most mindenki.

Boltok

Elsőként az áruházláncokra voltunk kíváncsiak, hiszen a boltok azok, melyeket az emberek a legsűrűbben felkeresnek (és már olyanok is vannak, akik egy nagyobb járvány kitörésétől félve pánikszerűen elkezdtek tartós élelmiszereket felhalmozni). 

A Tesco, a Spar és az Aldi kapcsán nem lettünk okosabbak. Mindhárom játékos Vámos Györgyhöz, az Országos Keresedelmi Szövetség főtitkárához irányított minket, ő azonban csak annyit közölt, hogy egyedi cégügyekkel nem foglalkoztak soha, minden kereskedő a jogszabályoknak és a hatóságok útmutatása alapján köteles eljárni.

A nagy áruházláncok közül a Lidl válaszolt érdemben, ők közölték, hogy szigorították a munkatársak kötelező kézmosásának gyakoriságát, és széles spektrumú fertőtlenítő szert bocsátottak rendelkezésre, melynek használata szintén kötelező minden kézmosás után. A vállalat dolgozóit rendkívüli higiéniai oktatásban részesítik, és szükség esetén a vállalat egészségügyi védőmaszkot bocsát rendelkezésre.

Bankok

Mi kell az ételek otthoni bespájzolásához? Pénz. Ezért érdeklődtünk a bankoknál is, ám közülük önkényesen arra a két nagy intézményre koncentráltunk, mely olasz gyökerű, így talán a többinél még érzékenyebb helyzetben van most.

A CIB Bank elővigyázatosságból leállított minden külföldi üzleti utat - nemcsak Olaszországba, hanem mindenhova - , a külföldre tervezett megbeszéléseket telefonon, illetve videóhívásban intézik. Nem kifejezetten a koronavírus, hanem az országban amúgy is jelen lévő influenza miatt pedig még hetekkel ezelőtt felhívták a dolgozók figyelmét azokra az alapvető higiéniai lépésekre, melyekkel megelőzhetik a megfertőződést (ilyen például a rendszeres kézmosás) - ezekkel az új vírus terjedésének is gátat lehet szabni. A CIB a telephelyein szigorította a tisztítási folyamatokat, kézfertőtlenítőket telepített minden mellékhelyiségbe, minden munkatársukat ellátták fertőtlenítőkendő-csomaggal, és a cég a közlése szerint rendelkeznek megfelelő mennyiségű arcmaszkkal is.

Az UniCredit Bank a CIB-bel ellentétben nem fújt le minden külföldi üzleti utat, de megkérte a kollégákat, hogy amelyik utazás nem feltétlenül szükséges, halasszák el, és skypeoljanak a személyes találkozók helyett. A főépületek bejáratainál és a fiókhálózatban is fertőtlenítő adagolókat helyeztek ki, higiéniával kapcsolatos emlékeztető anyagokat függesztettek ki, és minden munkatárs részére előkészítettek egy tisztasági csomagot. Pandémiás tervüket felülvizsgálták, és folyamatosan frissítik az aktuális helyzetnek megfelelően.

Gyógyszer

Megbetegedéskor gyógyszert szedünk, ám alaposan ráfaragunk, ha épp a gyógyszergyárban szabadul el a vírus. A Béres Gyógyszergyár Zrt. megkeresésünkre azt emelte ki, hogy a cég már 2009 óta rendelkezik Pandémia Kezelési Tervvel. Ez külön kitér a munkaerő fokozott védelmére, például a különleges takarítási, védekezési eljárásokra is. Egyebekben az állami szervezetek által meghatározott javaslatokhoz, feladatokhoz igazodnak. Felállt a Pandémiás Munkacsoport is, mely figyelemmel kíséri a vírushelyzetet.

Autóipar

Mondhatnánk, hogy ha már teljesen kilátástalannak látjuk a helyzetet, akkor kocsiba vágódunk, és elrobogunk valahová messze, ahol még nincs koronavírus, és ezért kerestük meg az ország legnagyobb autógyártóit. De nem, a Mercedesnek, az Audinak és a Suzukinak csak azért írtunk, mert egy hangsúlyozottan az autóiparra épült országban ők a legnagyobb iparági munkaadók. Az Audi egyelőre nem reagált, a Mercedes pedig még egyeztet a nemzetközi vezetéssel a kommunikációról, a harmadik nagy játékos viszont már most megküldte válaszát.

A Magyar Suzuki Zrt. ideiglenesen törölte a Kínába, Olaszországba és Dél-Koreába irányuló üzleti utakat, illetve a kínai, olaszországi és dél-koreai átszállással járó üzleti utakat. Valamennyi vendégüktől kérik, hogy nyilatkozzanak arról, jártak-e a belépést megelőző két hétben Kína, Olaszország és Dél-Korea területén vagy utaztak-e kínai, olaszországi vagy dél-koreai repülőtéren átszállással. Ha igen, nem engedélyezik a belépést a vállalat területére - és akkor sem, ha a vendég megtagadja a válaszadást. Az eddig megszokottakon kívül számos további helyen létesítettek antibakteriális kézfertőtlenítő pontokat. Most külön felhívják a dolgozók figyelmét a gyakori kézmosás fontosságára, valamint a megfelelő kézfertőtlenítési gyakorlatra. Az orvosi rendelőjükből légzésvédő maszk kérhető.
 
Külön nem vettük fel a kapcsolatot velük, de kollégánkhoz eljutott információk szerint az üzleti kommunikáció outsourcinggel foglalkozó Genpact Services Hungary Kft. és a német Knorr-Bremse fékgyártó is egyetlen bejáraton engedi csak be a dolgozókat az épületbe, keddtől fogva mindenkinek mérik a testhőmérsékletét, akinél pedig 38 foknál magasabb testhőt mérnek, azonnal hazaküldik. Az IBM-nél szerdán tiltották meg több országba is az üzleti utakat, és azt is le kell jelenteni a menedzsmentnek, hogy magánügyben mikor és hova utazna az ember. A kézfogást is megtiltották. Az IT Services Hungary-nál nem lehet üzleti ügyben Olaszországba és Bécsbe utazni, aki pedig más okból megy ki, annak visszaérkezése után kötelezően két hétig home office-ban kell dolgoznia.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.