<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Milliárdos üzletet fúrt meg múlt héten a parlament.

A múlt hét bombahíre volt a lakástakarék-pénztárak működését ellehetetlenítő törvényjavaslat elfogadása. A kormánypárti javaslat jóváhagyásával két nap leforgása alatt kicsinálták a széles körben népszerű intézményrendszert, az állami támogatás megvonásával ugyanis a legfőbb vonzerejüktől fosztották meg a lakástakarékokat.

A postafiókokban eddig árulták a terméket, de mi lesz ezután?A postafiókokban eddig árulták a terméket, de mi lesz ezután?

A következményeket vizsgáló cikkek javarészt a négy piaci szereplőre - a Fundamentára, az OTP-re, az Erstére és az Aegon - koncentráltak (utóbbi egyébként szeptemberben jelentette be, hogy október elsejével felfüggeszti értékesítési tevékenységét).

Arról viszont kevesebb szó esett, hogy partneri szerződésekkel más szolgáltatók is részt vesznek az értékesítésben. Ezek közé tartozik egy nagy állami szereplő, a Magyar Posta is, ahol a két legnagyobb piaci szereplő, az OTP és a Fundamenta termékeit kínálták közel 2000 fiókban az elmúlt években.

A posta honlapja a pénzügyi szolgáltatások között változatlanul feltünteti a lakástakarékokat, a Fundamentának és az OTP-nek saját felülete van itt, melyen jelenleg a múlt heti jogszabályváltozásból fakadó új helyzet ismertetése - az állami támogatás megszüntetésének következményeit leíró rövid tájékoztatás - érhető el. Arra vonatkozóan nincs információ a honlapon, hogy az új feltételek mellett a posta folytatja-e közvetítői tevékenységét. (A Fundamenta jelezte, hogy a tagoknak nyújtott állami támogatások nélkül is piacon akar maradni.)

Pedig jó üzletről lehetett szó, erről árulkodnak a posta éves jelentései. A 2015 és 2017 között publikált jelentésekből idézzük a lakástakarékokkal kapcsolatos részeket:

2015

"Egyre látványosabb a lakástakarék-pénztári konstrukciók hozamelőnye a piacon. A Magyar Posta és partnere, a Fundamenta-Lakáskassza minden idők legjobb értékesítési teljesítményét érte el 2015-ben."

2016

"A Magyar Posta és egyik lakástakarék-pénztári partnere, a Fundamenta-Lakáskassza konstrukcióinak széles körű értékesítéséből a lakástakarék-közvetítés eddigi legjobb értékesítési teljesítményét érte el 2016-ban."

2017

"A korábbi évekhez hasonlóan folytatódott a lakástakarék-pénztári konstrukciók hozamelőnye a piacon. A Magyar Posta Zrt. széles körű partneri - a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. és az OTP Lakástakarék Zrt. - konstrukcióinak postai értékesítése 2017-ben sosem látott csúcsot döntött. Az előző év teljesítését közel 15 milliárd forinttal szárnyalta túl, ami a termék üzleti bevételének 45 százalékos növekedését jelentette. 2017 nyarán teljes megújításra került az OTP-Lakástakarék együttműködés. Az értékesítési hálózat kibővítésre került, és a posták munkáját segítő online szerződéskitöltő rendszer került bevezetésre."

Vagyis az értékesítés bővítése érdekében fejlesztések is történtek a postafiókokban. Arról nincs egzakt adat, hogy a lakástakarék-termékek közvetítése mekkora bevételt - közvetítői díjat - hozott a postának, erre vonatkozóan nem tartalmaznak részletes információt az üzleti jelentések, mindenesetre annyit azért elárulnak ezek a dokumentumok (lásd a kiemelt részt), hogy egy intenzíven fejlődő pénzügyi szolgáltatásról van szó, ami évről-évre növelte a posta bevételeit.

Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy a lakástakarékok üzleti környezetének feldúlása az állam tulajdonában álló postának is fáj, érdemi bevételkiesést jelent. Érdekes kérdés továbbá, hogy a megváltozott feltételek mellett is árulják-e tovább ezeket a termékeket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.