<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Reagált a Lakás-takarékpénztárak Egyesülete. Szerintük az eddigi üzleti modell nemcsak a lakosságnak jelentett biztonságot, hanem az egész gazdaságnak. Várják, hogy a kormány velük együtt hozzon újabb lépéseket a lakástámogatási rendszer átalakítása során. 

A Lakás-takarékpénztárak Egyesülete a kormány tegnapi döntése, azaz a lakás-takarékpénztári megtakarítások állami támogatásának villámgyors megszüntetése után szerda este egy állásfoglalást adott ki. Ebben többek között azt írják: tudomásul veszik, hogy a kormányzat a jelenlegi lakhatás támogatási rendszer átalakításán dolgozik, amelynek első lépéseként értékelik a lakás-takarékpénztárak működésének eddigi tapasztalatait.

1,5 millió lakásszámla

Felidézik, hogy az elmúlt 2 évtizedben közel 2 millió lakáscél megvalósulását segítette elő a lakás-takarékpénztárak működése. A teljes szektor ezen időszak alatt csaknem 2 ezer milliárd forintnyi kifizetést teljesített a magyar családoknak, jelenleg pedig 1,5 millió ember lakásszámláját vezetve további hosszú évekre garantálja mind az új lakások építéséhez, mind a régiek bővítéséhez, felújításához fűződő lakossági érdek megvalósulását.

A lakás-takarékpénztárak mostanra jelentős szereplői lettek a hitelintézeti szektornak, 800 milliárd forintos betétállományukkal a háztartások lekötött betéteinek negyedét kezelik, a hazai lakáshitelállományt tekintve pedig 12 százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek.

Kitartó munka a nyereségesség

Kitérnek arra is, hogy a lakás-takarékpénztári piac négy szereplője közül a 2017. évi hivatalos adatok szerint kettő tud nyereségesen működni. "A két legrégebbi és legnagyobb pénztár utóbbi években megfigyelhető prosperálása hosszú és milliárdokat megkövetelő, magyarán egy befektetési szakaszt követő kitartó munka eredménye. Ez nemhogy nem extraprofitot jelent, hanem hosszú évek befektetéseinek közelgő megtérülését. A vállalkozások felhalmozott tőkéje, anyagi ereje, biztonsága és szakértelme pedig továbbra is biztosítja a lakáscélú kifizetéseket a teljes szerződött időszakra" - írják.

A Lakás-takarékpénztárak Egyesületének számításai szerint a rendszer egyenlege a költségvetésre nézve is pozitív, azaz az ügyfelek részére kifizetett állami támogatásnál jelentősen több folyik be a költségvetésbe adók, járulékok és a generált foglalkoztatás által, ha még kötelező számlás elszámolásból, azaz a piactisztításból származó, addicionális állami áfa-bevételeket nem is említve.

2018-ra az állami kiadások már közel kétszeres mértékben térültek meg, ezzel pedig az lakástakarékpénztárak tevékenysége a GDP 0,2 százalékával javította a költségvetés nettó pozícióját.  Az is fontos tény, hogy a lakás-takarékpénztárak a stabilitás szigeteként működtek a 2008-tól nagyjából 2013-ig tartó válságévek alatt. A lakás-takarékpénztárak által folyósított hitelek ma is mentesek a kamatkockázattól, hiszen ezek előre rögzített kamatozású termékek - mondják.

Szerintük a lakás-takarékpénztár üzleti modellje nemcsak a lakosságnak nyújt biztonságot, hanem anticiklikus hatású az egész gazdaság szempontjából, hiszen a megkezdett átlagosan 7-8 éves megtakarítási ciklus lejártával az ügyfél a kiutalásokat kötelezően lakáscélra fordítja, és ezzel foglalkoztatást, vállalkozói és állami bevételeket generál évről évre, tehát a visszaeső időszakokban is.

Vonja be a kormány őket a további döntésekbe

A közlemény végén megjegyzik, bíznak abban, egyúttal kérik a kormányt, hogy a lakástámogatási rendszer átalakításának további lépéseit a lakás-takarékpénztári rendszer előnyeit kihasználva, a lakástakarékpénztári piac szereplőivel együtt tegyék meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.