<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A 2020-as üzleti év 71,5 milliárd eurós árbevétel és 2 milliárd eurós eredményt hozott a vállalatnak.

„A Bosch jól zárta a koronavírus-járvány első évét ” – hangsúlyozta Dr. Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke a vállalat 2020-as üzleti évét bemutató sajtótájékoztatón. „Az elektromobilitásra való átállás nyertesei közé tartozunk, és jelentősen bővítjük szoftverüzletágunkat azzal, hogy a területet összekapcsoljuk a mesterséges intelligencia alapú fejlesztésekkel.”

A 2020-as üzleti év a 2 milliárd eurós üzleti eredménnyel (az Automotive Steering és a BSH Hausgeräte vételár-allokációinak hatásaival korrigálva) stabil alapot teremt a Bosch számára, hogy folytathassa beruházásait a jövő meghatározó szakterületein. A 71,5 milliárd eurónyi árbevétel mellett a kutatás-fejlesztésre fordított 5,9 milliárd euró lényegében változatlan maradt, míg az üzleti eredmény elérte a 2,8 százalékot. A szerkezetátalakítási kiadásokkal kiigazítva, amelyek tovább terhelték a 2020-as eredményt, ez az érték 4,7 százalék.

Képkocka a vállalat egy korábbi kampányfilmjéből. (Bosch / YouTube)Képkocka a vállalat egy korábbi kampányfilmjéből. (Bosch / YouTube)

Csak idén mintegy 700 millió eurót, összességében pedig már ötmilliárd eurót költöttek az elektrommobilitással kapcsolatos fejlesztésekre. A Bosch elektromos hajtásrendszerekből származó árbevétele jelenleg kétszer olyan gyorsan – csaknem 40 százalékkal – növekszik, összevetve az piaci mutatókkal. A tervek szerint 2025-re már ötszörösére, mintegy ötmilliárd euróra nő a vállalatcsoport elektromos hajtásrendszerekből származó éves árbevétele, a megtérülés pedig már egy évvel korábban elérhető lehet. A Bosch 2020 végéig összesen több mint 20 milliárd euró értékben kapott megrendeléseket.

2021 első három hónapjában 17 százalékkal nőtt a Bosch csoport árbevétele az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az aktuális üzleti évben az árbevétel a várakozások szerint mintegy 6 százalékkal nő az előző évihez képest, az üzleti eredmény pedig kisebb mértékben, de megközelítőleg 3 százalékra nőhet, illetve szerkezetátalakítási költségek nélkül mintegy 4 százalékra. Ez azonban a félvezetők esetében adódó szűk keresztmetszetek hatásaitól függ, amelyeket nehéz előre felmérni.

IoT és AI

A Bosch többmilliárd euró nagyságrendű árbevételre számít mesterséges intelligencia alapú termékeiből a következő években. A vállalat azt tervezi, hogy 2021-ben megkétszerezi – négymillióról mintegy nyolcmillió darabra növeli – a hálózatba kapcsolt otthoni eszközök értékesítését a tavalyi évhez képest. Ezenfelül a Bosch mesterséges intelligenciát használ arra, hogy kiértékelje a termékei használatára vonatkozó adatokat, majd megfelelő szoftverfrissítésekkel új funkciókat és szolgáltatásokat kínál ügyfeleinek.

A videóbiztonság terén a neurális hálózatokon alapuló videóelemzés nyit új lehetőségeket. Ennek során a Bosch detektorokat épít be mind az új kamerákba, mind pedig egy olyan mesterséges intelligencia alapú boxba, amely összekapcsolható a telepített eszközökkel. Ennek első alkalmazása a forgalomérzékelő (Traffic Detector), amely forgalmas helyzetekben – még rossz fényviszonyok között is – pontosan fel ismeri és meghatározza a járművek pozícióját. 

Zöldítés

A vállalat hőszivattyúkból származó árbevétele több mint 20 százalékkal nőtt 2020-ban, és Denner szerint 2025-re ez a mutató akár meg is háromszozódhat. A vállalat az Európai Zöld Megállapodásban (European Green Deal) megfogalmazott lakóépület-felújításokból is erőteljes növekedésre számít.

A vállalat szerint a zöld hidrogénnek 2030-ra mintegy 40 milliárd eurós piaca lesz az Európai Unióban, éves szinten 65 százalékos növekedési ütemmel. A hidrogénből elektromos energiát előállító üzemanyagcellák terén a vállalat telepített és mobil megoldásokat is fejleszt. 2021 és 2024 között a Bosch az üzemanyagcella-technológiába összesen egymilliárd euró befektetést tervez. Már az idén száz telepített üzemanyagcellás rendszer üzembe helyezését tervezik, például számítógépközpontok, ipari üzemek és a lakóövezetek áramellátására.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.