Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A 2020-as üzleti év 71,5 milliárd eurós árbevétel és 2 milliárd eurós eredményt hozott a vállalatnak.

„A Bosch jól zárta a koronavírus-járvány első évét ” – hangsúlyozta Dr. Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke a vállalat 2020-as üzleti évét bemutató sajtótájékoztatón. „Az elektromobilitásra való átállás nyertesei közé tartozunk, és jelentősen bővítjük szoftverüzletágunkat azzal, hogy a területet összekapcsoljuk a mesterséges intelligencia alapú fejlesztésekkel.”

A 2020-as üzleti év a 2 milliárd eurós üzleti eredménnyel (az Automotive Steering és a BSH Hausgeräte vételár-allokációinak hatásaival korrigálva) stabil alapot teremt a Bosch számára, hogy folytathassa beruházásait a jövő meghatározó szakterületein. A 71,5 milliárd eurónyi árbevétel mellett a kutatás-fejlesztésre fordított 5,9 milliárd euró lényegében változatlan maradt, míg az üzleti eredmény elérte a 2,8 százalékot. A szerkezetátalakítási kiadásokkal kiigazítva, amelyek tovább terhelték a 2020-as eredményt, ez az érték 4,7 százalék.

Képkocka a vállalat egy korábbi kampányfilmjéből. (Bosch / YouTube)Képkocka a vállalat egy korábbi kampányfilmjéből. (Bosch / YouTube)

Csak idén mintegy 700 millió eurót, összességében pedig már ötmilliárd eurót költöttek az elektrommobilitással kapcsolatos fejlesztésekre. A Bosch elektromos hajtásrendszerekből származó árbevétele jelenleg kétszer olyan gyorsan – csaknem 40 százalékkal – növekszik, összevetve az piaci mutatókkal. A tervek szerint 2025-re már ötszörösére, mintegy ötmilliárd euróra nő a vállalatcsoport elektromos hajtásrendszerekből származó éves árbevétele, a megtérülés pedig már egy évvel korábban elérhető lehet. A Bosch 2020 végéig összesen több mint 20 milliárd euró értékben kapott megrendeléseket.

2021 első három hónapjában 17 százalékkal nőtt a Bosch csoport árbevétele az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az aktuális üzleti évben az árbevétel a várakozások szerint mintegy 6 százalékkal nő az előző évihez képest, az üzleti eredmény pedig kisebb mértékben, de megközelítőleg 3 százalékra nőhet, illetve szerkezetátalakítási költségek nélkül mintegy 4 százalékra. Ez azonban a félvezetők esetében adódó szűk keresztmetszetek hatásaitól függ, amelyeket nehéz előre felmérni.

IoT és AI

A Bosch többmilliárd euró nagyságrendű árbevételre számít mesterséges intelligencia alapú termékeiből a következő években. A vállalat azt tervezi, hogy 2021-ben megkétszerezi – négymillióról mintegy nyolcmillió darabra növeli – a hálózatba kapcsolt otthoni eszközök értékesítését a tavalyi évhez képest. Ezenfelül a Bosch mesterséges intelligenciát használ arra, hogy kiértékelje a termékei használatára vonatkozó adatokat, majd megfelelő szoftverfrissítésekkel új funkciókat és szolgáltatásokat kínál ügyfeleinek.

A videóbiztonság terén a neurális hálózatokon alapuló videóelemzés nyit új lehetőségeket. Ennek során a Bosch detektorokat épít be mind az új kamerákba, mind pedig egy olyan mesterséges intelligencia alapú boxba, amely összekapcsolható a telepített eszközökkel. Ennek első alkalmazása a forgalomérzékelő (Traffic Detector), amely forgalmas helyzetekben – még rossz fényviszonyok között is – pontosan fel ismeri és meghatározza a járművek pozícióját. 

Zöldítés

A vállalat hőszivattyúkból származó árbevétele több mint 20 százalékkal nőtt 2020-ban, és Denner szerint 2025-re ez a mutató akár meg is háromszozódhat. A vállalat az Európai Zöld Megállapodásban (European Green Deal) megfogalmazott lakóépület-felújításokból is erőteljes növekedésre számít.

A vállalat szerint a zöld hidrogénnek 2030-ra mintegy 40 milliárd eurós piaca lesz az Európai Unióban, éves szinten 65 százalékos növekedési ütemmel. A hidrogénből elektromos energiát előállító üzemanyagcellák terén a vállalat telepített és mobil megoldásokat is fejleszt. 2021 és 2024 között a Bosch az üzemanyagcella-technológiába összesen egymilliárd euró befektetést tervez. Már az idén száz telepített üzemanyagcellás rendszer üzembe helyezését tervezik, például számítógépközpontok, ipari üzemek és a lakóövezetek áramellátására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.