<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Bogsch Erik, a Richter Gedeon elnöke azt mondta, dolgozóik bérét 56 százalékkal lehetett volna emelni az extraprofitadóból.

Nem akarta elrontani a karácsonyi hangulatot Bogsch Erik, ezért nem szólt a feleségének, miért hívta fel őt a Richter vezérigazgatója, Orbán Gábor december 24-e reggelén. Pedig a cég elnökét is megdöbbentette, hogy előző nap éjszaka a kormány a gyógyszergyártókra is kivetette az extraprofitadót - idézte fel a legnagyobb tulajdonú hazai gyógyszergyár elnöke a tőzsdei cég 2022 negyedik negyedéves gyorsjelentését ismertető sajtótájékoztatóján.

Úgy kapta a Richter e sarcot, hogy arról előtte semmilyen szakmai egyeztetés nem történt. Így azt utólag tudták meg, hogy az extraprofitadót az összes árbevétele alapján kell fizetniük, miután a kormány a Nagy Márton irányította Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslatát fogadta el, s nem a Pénzügyminisztériumét, miszerint az adó vetítési alapja kizárólag a gyógyszergyártásból származó árbevétel legyen. 

Bogsch Erik szerint az extraprofitadó miatt a Richter szlovén versenytársa Magyarországon 8 százalékos versenyelőnybe kerül. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Bogsch Erik szerint az extraprofitadó miatt a Richter szlovén versenytársa Magyarországon 8 százalékos versenyelőnybe kerül. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ez utóbbi esetében jóval kisebb lehetett volna az adóteher. Hiszen a Richter 800 milliárd forintos 2022-es árbevételének csak egy része magyarországi, ezen belül körülbelül 71 milliárd forintnak megfelelő értékű volt az importhányad, miközben a leányvállalatoktól 250 milliárd jött be – közölte Bogsch.

A 28 milliárd forintos extraprofitadóból az 5 ezer Richter-dolgozó bérét 56 százalékkal lehetett volna felemelni – érzékeltette a Richter elnöke. Más megközelítésben: az körülbelül az éves kutatás-fejlesztési kiadások 40 százalékát teszi ki.

A gyógyszeripart, ahol a hozzáadott szellemi érték jelentős, ilyen mértékben megadóztatni Bogsch szerint nem helyes. Akit az extraprofitadó a KGST-idők termelési adójára emlékezteti, amikor e sarcból az ország gép- és buszexportját finanszírozták.

Az, hogy a Richter a szektorra kivetett különadó 50 százalékát vagy még többet fog fizetni, a cégnek hosszú távon problémát fog fizetni. Az extraprofitadó miatt például a Richter szlovén versenytársa Magyarországon 8 százalékos versenyelőnybe kerül.

Ezt is figyelembevéve tárgyalásokat kezdeményeztek arról, hogy a 2023-as évre más legyen az adóalap, valamilyen könnyítést kapjanak, le tudjanak abból írni például tételeket. E tárgyalás azonban nem volt sikeres.

Abban bíznak, hogy ez csak egy átmeneti intézkedés – hangsúlyozta Bogsch.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)