<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ipari digitalizáció egyik vezető cégének itteni leányánál 26 milliárd forintos tőkeleszállításra került sor, de a cég szerint csak a tőkeszerkezetben történt változás.

Lapunk még november elején írt arról, hogy jelentős, 26 milliárd forintos tőkecsökkentésről határozott a magyar technológiai piac egyik meghatározó szereplője, az ABB csoport itteni leányvállalata, az ABB Mérnöki Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Ózdi gyárukat bezárták - Képünk illusztráció (Forrás: google street view)Ózdi gyárukat bezárták - Képünk illusztráció (Forrás: google street view)

Az akkori Cégközlöny szerint "a törzstőke-leszállításra veszteség rendezése céljából került sor". Ennek lehetséges okaival ebben a cikkben foglalkoztunk:

Természetesen megkerestük a céget, hogy mi áll a döntés hátterében. Az alábbi választ kaptuk a társaságtól:

hirdetés

"Az ABB továbbra is elkötelezett magyarországi jelenléte mellett, közel 500 munkatársával országszerte arra összpontosít, hogy innovatív megoldásokat és kiemelkedő szolgáltatást nyújtson ügyfeleinek és partnereinek. A vállalat idén ünnepli 30 éves magyarországi működését. A vállalat stratégiájával összhangban az ABB Kft. törzstőkéjét a vonatkozó magyar szabályozásnak megfelelően csökkentettük. Fontos megjegyezni, hogy nem történt tőkekivonás, csak a tőkeszerkezetben történt változás."

A cég jelzése szerint tehát nem arról van szó, hogy 26 milliárd forinttal soványabb lett a tőkeszerkezetük. (A számviteli törvény szerint a jegyzett tőke leszállítása a tőkerendezés azon fajtája, amikor a jegyzett tőke leszállításra kerül a tőketartalékkal, vagy az eredménytartalékkal szemben, amely során a társaság saját tőkéjének összege nem változik, csak a tőkeszerkezete.)

A hatályos cégnyilvántartásokban - így az Igazságügyi Minisztérium által üzemeltetett e-cégjegyzékben - egyelőre még "bejegyzés alatt" megjegyzéssel szerepel a 26 milliárdos tőkeleszállítás, amelynek eredményeképpen a kft. jegyzett tőkéje 436 281 000 forintra száll le.

Az ABB anyacégével kapcsolatos friss hír, hogy robotika üzletága együttműködési megállapodást írt alá a kaliforniai székhelyű Zume-mal, az innovatív és komposztálható csomagolóanyagok globális szállítójával. robotcellákat szállít, amelyek segítségével a Zume globális szinten fenntartható csomagolóanyagokat tud gyártani, hozzájárulva ezzel az egyszer használatos műanyagoktól való függés csökkentéséhez. A mai sajtóközlemény szerint a világszerte, évente keletkező 380 millió tonna műanyagnak csupán 10 százalékát hasznosítják újra. A növényalapú csomagolóanyaggal jelentősen csökkenthető a hulladéklerakókba és az óceánokba jutó műanyag mennyisége. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.