<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A tőkehelyzet rendezése áll a döntés mögött. Ózdi gyárának bezárását tavaly jelentette be a cég.

A friss Cégközlöny szerint 26 milliárd forintos tőkecsökkentést hajtott végre az ABB Mérnöki Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., ezzel a törzstőke 436 281 000 forintra szállt le. A társaság évek óta veszteséges, melynek okát elsősorban az ózdi érdekeltség masszív negatív eredménye magyarázza.

Az ózdi érdekeltség (Forrás: google street view)
Az ózdi érdekeltség (Forrás: google street view)

Az ABB a hazai ipari digitális technológiai piac fontos szereplője. Tavaly februárban jelentették be, hogy bezárják ózdi gyárukat. A közleményükben a kereslettel indokolták a lépést. Mint írták:

"Alapos, minden lehetséges forgatókönyvre kiterjedő értékelést követően született meg ez a döntés, melynek legfőbb oka a vevői igények változása. Ennek következtében az ózdi gyár volumene folyamatosan csökken és hamarosan elér egy olyan szintet, ahol már nem lehet gazdaságosan folytatni a gyártást. A megmaradó néhány gyártósort az ABB más, régióbeli üzemeibe telepíti át, ahol megfelelő termelési kapacitás áll rendelkezésre."

Szintén a közleményben adtak tájékoztatást arról, hogy az ózdi gyár főként elektromos kismegszakítókat, áram-védőkapcsolókat és túláramvédelmi megszakítókat gyárt. A bezárás megközelítőleg 1000 munkahelyet érint.

A dolgozókat természetesen utóbbi érdekelte leginkább - fontos megjegyezni, hogy az ország egyik legelmaradottabb régiójáról van szó. Számukra megnyugtató üzenetet próbált küldeni az ABB, amikor azt írták, hogy

"az ABB tisztában van azzal, hogy a döntés jelentősen befolyásolja ózdi munkatársainak és családjaik jövőjét, ezért az érintett dolgozóknak támogatást kíván nyújtani, amely meghaladja a munka törvénykönyve által előírt szolgáltatásokat, és remélhetőleg enyhíteni fogja a döntés társadalmi hatásait. A vállalat szorosan együttműködik majd a munkaügyi hivatallal, hogy segítse dolgozóinak elhelyezkedését az ABB valamelyik másik magyarországi telephelyén vagy a térség más vállalatainál, illetve hogy támogassa a szakmai átképzéseket, vagy akár a saját vállalkozások indítását."

Ennek megvalósulásáról a bejelentést követő nagyjából fél évvel a napi.hu igyekezett beszámolni helyszíni riportban. A lap szerint "az ABB Kft. 2018 elején vásárolta meg a General Electrictől (GE) az Industrial Solutions üzletágát, melynek része volt a főként túláramvédelmi megszakítókat, áram-védőkapcsolókat és elektromos kismegszakítókat előállító ózdi üzem is. Valamivel később viszont bejelentették, hogy keresletcsökkenés miatt nem kívánnak többet GE-s termékeket előállítani, így feleslegessé vált a borsodi gyár."

Tapasztalatuk szerint alapvetően rendben zajlott a leépítés.

"A megkérdezettek szerint meglehetősen korrektül intézte az elbocsátásokat a gyár. A végkielégítések összegénél nem volt szűkmarkú, sőt sokaknak a felmondási időszakuk alatt már nem kellett bejárniuk dolgozni, a fizetésüket viszont ugyanúgy megkapták. Ingyenes továbbképzéseket is szervezett az ABB, bár ilyen tréningekre a cégbezárás bejelentése előtt is gyakran volt példa, így számos alkalmazott nem élt vele, mivel korábban már elvégezték ezeket a tanfolyamokat" - írták riportjukban.

Az ózdi gyár eszközeit tavaly ősszel már online aukciók keretében hirdették meg, a kormány illetékese pedig ígéretet tett arra, hogy gondoskodni fognak az elbocsátott munkavállalókról.

A mostani bejelentés az ABB tőkeleszállításáról ezzel állhat összefüggésben. A cég az elmúlt években rendre veszteséget ért el, adózott eredménye tavaly -9,9 milliárd forint volt, azt megelőzően -10,5 milliárd forint, míg 2018-ban -15,1 milliárd. Ez a helyzet mindenképpen a tőke rendezését igényelte: a Cégközlönyben megjelent bejelentés is erre utal, amikor a törzstőke "kötelező leszállításáról", adtak tájékoztatást, valamint arról, hogy "a törzstőke-leszállításra veszteség rendezése céljából került sor". A cég egyedüli tulajdonosa a Svájvban bejegyzett ABB Asea Brown Boleri Ltd.

A tőkeleszállítással kapcsolatban megkerestük az ABB Mérnöki Kft.-t, amint válaszolnak, visszatérünk a témára.