4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A tőkehelyzet rendezése áll a döntés mögött. Ózdi gyárának bezárását tavaly jelentette be a cég.

A friss Cégközlöny szerint 26 milliárd forintos tőkecsökkentést hajtott végre az ABB Mérnöki Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., ezzel a törzstőke 436 281 000 forintra szállt le. A társaság évek óta veszteséges, melynek okát elsősorban az ózdi érdekeltség masszív negatív eredménye magyarázza.

Az ózdi érdekeltség (Forrás: google street view)
Az ózdi érdekeltség (Forrás: google street view)

Az ABB a hazai ipari digitális technológiai piac fontos szereplője. Tavaly februárban jelentették be, hogy bezárják ózdi gyárukat. A közleményükben a kereslettel indokolták a lépést. Mint írták:

"Alapos, minden lehetséges forgatókönyvre kiterjedő értékelést követően született meg ez a döntés, melynek legfőbb oka a vevői igények változása. Ennek következtében az ózdi gyár volumene folyamatosan csökken és hamarosan elér egy olyan szintet, ahol már nem lehet gazdaságosan folytatni a gyártást. A megmaradó néhány gyártósort az ABB más, régióbeli üzemeibe telepíti át, ahol megfelelő termelési kapacitás áll rendelkezésre."

Szintén a közleményben adtak tájékoztatást arról, hogy az ózdi gyár főként elektromos kismegszakítókat, áram-védőkapcsolókat és túláramvédelmi megszakítókat gyárt. A bezárás megközelítőleg 1000 munkahelyet érint.

A dolgozókat természetesen utóbbi érdekelte leginkább - fontos megjegyezni, hogy az ország egyik legelmaradottabb régiójáról van szó. Számukra megnyugtató üzenetet próbált küldeni az ABB, amikor azt írták, hogy

"az ABB tisztában van azzal, hogy a döntés jelentősen befolyásolja ózdi munkatársainak és családjaik jövőjét, ezért az érintett dolgozóknak támogatást kíván nyújtani, amely meghaladja a munka törvénykönyve által előírt szolgáltatásokat, és remélhetőleg enyhíteni fogja a döntés társadalmi hatásait. A vállalat szorosan együttműködik majd a munkaügyi hivatallal, hogy segítse dolgozóinak elhelyezkedését az ABB valamelyik másik magyarországi telephelyén vagy a térség más vállalatainál, illetve hogy támogassa a szakmai átképzéseket, vagy akár a saját vállalkozások indítását."

Ennek megvalósulásáról a bejelentést követő nagyjából fél évvel a napi.hu igyekezett beszámolni helyszíni riportban. A lap szerint "az ABB Kft. 2018 elején vásárolta meg a General Electrictől (GE) az Industrial Solutions üzletágát, melynek része volt a főként túláramvédelmi megszakítókat, áram-védőkapcsolókat és elektromos kismegszakítókat előállító ózdi üzem is. Valamivel később viszont bejelentették, hogy keresletcsökkenés miatt nem kívánnak többet GE-s termékeket előállítani, így feleslegessé vált a borsodi gyár."

Tapasztalatuk szerint alapvetően rendben zajlott a leépítés.

"A megkérdezettek szerint meglehetősen korrektül intézte az elbocsátásokat a gyár. A végkielégítések összegénél nem volt szűkmarkú, sőt sokaknak a felmondási időszakuk alatt már nem kellett bejárniuk dolgozni, a fizetésüket viszont ugyanúgy megkapták. Ingyenes továbbképzéseket is szervezett az ABB, bár ilyen tréningekre a cégbezárás bejelentése előtt is gyakran volt példa, így számos alkalmazott nem élt vele, mivel korábban már elvégezték ezeket a tanfolyamokat" - írták riportjukban.

Az ózdi gyár eszközeit tavaly ősszel már online aukciók keretében hirdették meg, a kormány illetékese pedig ígéretet tett arra, hogy gondoskodni fognak az elbocsátott munkavállalókról.

A mostani bejelentés az ABB tőkeleszállításáról ezzel állhat összefüggésben. A cég az elmúlt években rendre veszteséget ért el, adózott eredménye tavaly -9,9 milliárd forint volt, azt megelőzően -10,5 milliárd forint, míg 2018-ban -15,1 milliárd. Ez a helyzet mindenképpen a tőke rendezését igényelte: a Cégközlönyben megjelent bejelentés is erre utal, amikor a törzstőke "kötelező leszállításáról", adtak tájékoztatást, valamint arról, hogy "a törzstőke-leszállításra veszteség rendezése céljából került sor". A cég egyedüli tulajdonosa a Svájvban bejegyzett ABB Asea Brown Boleri Ltd.

A tőkeleszállítással kapcsolatban megkerestük az ABB Mérnöki Kft.-t, amint válaszolnak, visszatérünk a témára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!