<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem lehetett túlzottan egyszerű a választások utáni hét a Miniszterelnökség leváltott államtitkárának. 

Orbán Viktor újraválasztott miniszterelnök nem tétlenkedett sokáig az április 3-i választások után, hiszen gyorsan elhatározta az első személycserét - számolt be lapunk az eseményről. Április 19-én jelent meg ugyanis a Magyar Közlönyben az a határozat, mely szerint Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor ellenjegyzésével április 10-i hatállyal felmentette Ekler Gergelyt, a Miniszterelnökség államtitkárát a megbízatása alól. 

Másnap a kormányinfón Gulyás Gergely elárulta, Ekler nem távolodik el a közélettől, hiszen a május 10-én hivatalba lépő új köztársasági elnökkel, Novák Katalinnal dolgozik majd. Ebből kiindulva egyáltalán nem annyira meglepő, hogy felmentették az államtitkárt. 

A kormany.hu-n elérhető adatok alapján Ekler Gergely 2018-tól a család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár kabinetfőnöke, 2020. október 1-től pedig a családokért felelős tárca nélküli miniszter stratégiai államtitkára volt. Vagyis joggal jelenthető ki, hogy Ekler követi - ma már volt - munkaadóját az új pozíciójába is. 

Az államtitkár megbízatás alóli felmentés időszaka nem lehetett könnyű Ekler Gergely számára. A most a kormany.hu-n közzétett vagyonnyilatkozatából derült ki - amellett, hogy januári nyilatkozatához képest egy forinttal nem változott a vagyona -, hogy államtitkára megbízatása mellett két solymári gazdasági társaságnak is 100 százalékos tulajdonosa: 

  • az Uni-Veritas Consulting Kft.-nek, 
  • valamint az Alveus Consulting Kft.-nek. 

Emellett felerészben tulajdonosa a Zalatáj Kiadó Bt.-nek, egyharmad részben pedig Dél-Nyugat Kiadónak, ám ez a két társaság jelen cikkünk szempontjából kevésbé releváns. 

Nehéz napjai lehettek április derekán. Fotó: MTI/Mónus MártonNehéz napjai lehettek április derekán. Fotó: MTI/Mónus Márton

Az Uni-Veritas és az Alveus Kft.-k nagyjából egy időben lettek létrehozva, előbbi 2008-as, utóbbi pedig 2007-es alapítású. Ám míg a Uni-Veritas társadalomtudományi, humán, kutats, fejlesztéssel foglalkozik főtevékenységként, addig az Alveus főtevékenységként az üzletvezetést jelölte meg. 

Közös azonban a két cégben, hogy az elmúlt években egyik sem végzett érdemi tevékenységet az éves beszámolójuk szerint, legalábbis erre következtethetünk abból, hogy 0 forintot tüntettek fel értékesítéből származó árbevételként. Igaz, az Alveus a jelek szerintnem keveset csúszott a 2020-as éves beszámolójával, melyet egyébként 2021. május 31-ig kellett volna leadnia. De erről egy picit később. Emellett van még egy, ennél még kellemetlenebb közös dolog a két társaságban: 

mindkettő adószámát április 11-én törölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. 

Az adóhatóság több ok, akár banális indok miatt is törölheti egy cég adószámát, melynek visszaállítására a helyzet rendezése után ugyan van lehetőség, ez mégsem veszi jól ki magát. A NAV törölheti az adószámot többek között akkor is, ha az adózó nem található meg a székhelyén, vagy a neki címzett iratot nem tudták kézbesíteni, de nem valós cím, vagy be nem jelentett törvényes képviselő is az indokok között lehet, ahogy a nem leadott éves beszámoló is. Így egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy az Alveus adószámának törlésénél ez lehetett a kiváltó ok, melyet végül nem sikerült megakadályoznia Ekler Gergelynek. A cég ugyanis április 10-én, az adószám törlése előtt egy nappal tette közzé a 2020-as beszámolóját, mely ugyanúgy 43 ezer forintos veszteségről és nulla forintos árbevételről árulkodik, mint a 2019-es. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.