3p

Cégei között tologatja ingatlanjait a műsorvezetőből NER-es ingatlanüzletemberré vált Rákay Philip fő cége, a Norton Consulting Zrt. Az ügyleteknek köszönhetően rekordösszegű, 1,3 milliárdos profitra tett szert, ám meglepetésre osztalékot idén nem vesz ki belőle.

Nagyon bejött az ingatlanokkal üzletelés a fideszes médiavilágból érkezett Rákay Philipnek. Cégbirodalmának zászlóshajója, a Norton Consulting Zrt. 2022-es éves beszámolója szerint ugyanis bár „fő profiljában” nem villantott kiemelkedőt (625,3 milliós nettó árbevétele megfelel az előző négy év átlagának), de 2,5 milliárdnyi egyéb bevételei, illetve 1,7 milliárd forintra rúgó egyéb ráfordításai révén mégis csaknem 1,3 milliárdos profitra tett szert.

Rákay Philip cégbirodalmának csúcsa, a Norton Consulting csaknem 1,3 milliárdos profitot ért el. Fotó: Wikipedia
Rákay Philip cégbirodalmának csúcsa, a Norton Consulting csaknem 1,3 milliárdos profitot ért el. Fotó: Wikipedia

Hogy pontosan hogyan is alakult ki ez az eredmény, azt egyelőre nehéz rekonstruálni, ugyanis a céghálóból egyelőre csak a Norton Consulting tette közzé a tavalyi évi beszámolót, de többé-kevésbé lehetséges feleleveníteni a nagyobb tőkemozgásokat.

A korábbi műsorvezető Norton Consulting Zrt.-je tavaly május 18-án alapította meg a Reg1 Kft.-t, majd rá három hétre a Reg1 Zrt.-t is. A Reg1 Kft.-be pedig – a tulajdoni lap tanúsága szerint – május 23-án apportként vitte be a még 2018-ban 198 millió forintért megvásárolt korábbi csecsemőotthon épületét. (Az ingatlan telekkönyvileg 2020 áprilisában lett a zrt. tulajdona.) Az alig 200 millióért megvásárolt ingatlan 2022 májusában körülbelül 630 millió forintot ért. Erre abból következtetünk, hogy a Norton Consulting a Reg1 Kft.-ben meglevő üzletrészét apportálta a Reg1 Zrt.-be, és

a cégbírósági dokumentációk között fellelhető független könyvvizsgálói jelentés az üzletrészt (mely gyakorlatilag az ingatlant jelenti) 630,9 millió forintban határozta meg.

Viszonylag nagy vihart kavart Rákay Philip rácalmási bevásárlása is. A Norton Consulting tavaly júliusban vásárolt meg a Fejér vármegyei település mellett, közvetlenül a Hankook gumigyár szomszédságában egy 42 hektáros földterületet, egyes ellenzéki politikusok pedig azt gyanították, az egykori műsorvezető akkugyárat szeretne itt létesíteni.

Rákay Philip cáfolta ezeket a híreszteléseket, és közölte, hónapok óta tárgyaltak a Hankookkal ennek a földrészletnek az adásvételéről, és azt is hozzátette,

„a terület egy részét azonnal megvette a gumigyár, a maradékra pedig elővásárlási jogot szereztek”.

Az üzletemberré vált médiaszemélyiség azonban itt is közbeiktatott egy céget. A Norton Consulting szeptember 20-án Rácalmás Greendustry Projekt Zrt. néven alapított egy vállalkozást, melybe a cégbirodalom zászlóshajója szintén apportként vitte be

az ingatlanforgalmi szakvélemény tanúsága szerint 917 millió forint értékű földterületet.

(Ebben a cégben Rákay Philipnek eredetileg 1 százaléknyi részesedése volt, ezt az egy darab részvényt idén januárban adta el a Norton Consultingnak. – a szerk.)

Rákay Philip cége így már 1,1 milliárd forint befektetett pénzügyi eszközzel (gyakorlatilag részesedéssel) rendelkezik, 2021 végén ez még csak 178 millió forintra rúgott.

A Norton Consulting a kiegészítő melléklet tanúsága szerint „műemléki kedvezményt számolt el társasági adót csökkentő módosító tételként”, így adófizetési kötelezettsége nem keletkezett. Meglepetésként hat ugyanakkor, hogy Rákay Philip az előző években felvett összesen 900 millió forint után idén először egy fillér osztalékot sem vesz ki a nyereségéből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!