2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az MBH Bank hétfőn állapodott meg a Danube Magántőkealappal a Duna Takarék Bank közel 98,5 százalékos részesedésének megvásárlásáról. 

Mint arról lapunk elsőként beszámolt, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) május 12-én nem talált kivetnivalót abban a négy nappal korábban neki tett összefonódás-bejelentésben, miszerint a győri Duna Takarék Bank beolvadna az MBH Bankba. Ennek megfelelően hétfőn meg is született az adásvételi szerződés, mely szerint az MBH megvásárolja a Duna Takarék 98,46 százalékos közvetlen részesedést megtestesítő részvénycsomagját a Danube Magántőkealaptól - tette közzé az MBH a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Gyakorlatilag tőkeátcsoportosításról van szó, hiszen az MBH és a Danube tulajdonosi szerkezete erősen átfedi egymást, mindkettőben Mészáros Lőrincé a többségi részesedés. Ez az MBH esetében nyilvános adat, a Danube-nál már kevésbé köztudott, lévén, hogy a magántőkealapok nem kötelesek felfedni a kilétüket, csupán a Magyar Nemzeti Banknak kell bejelentést tenniük (utóbbi már közel 200 magántőkealapot tart nyilván). Így csak abból lehet következtetni Mészáros szerepvállalására, hogy a Danube-ot is a 660 milliárd forintos vagyonával leggazdagabb magyar által tulajdonolt Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli.

Az, hogy a Duna Takarék a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesüléséből 2023. május 1-jén elindult MBH-ba olvad, egyáltalán nem váratlan. Hiszen azt laptársunk, a Privatbankar.hu már 2020-ban meglebegtette

A Duna Takarékbank jogelődje az a Duna Takarékszövetkezet volt, amely a takarékszövetkezeti integráció elől menekülve váltott működési formát 2013-ban. Sokáig Garancsi István, a Videoton futballcsapatának tulajdonosának érdekeltségébe tartozott, de még 2020 szeptemberében is közel 20 százalékos volt a részesedése, mint ahogy Hernádi Zsolt feleségének is, sok kisbefektető mellett.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!