<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A fogfájás az egyik legkellemetlenebb tünet, amit az ember átélhet. Azon túl, hogy mindig a legrosszabbkor jelentkezik, még a tompán sajgó fog is jelentősen rontja a közérzetet. A fájdalom mindig egy segélykiáltás a fog részéről, hogy baj van.

Ám ez az érzés annyira megviseli az embert, hogy mire eljut a fogorvosi rendelőbe, már úgy van vele, hogy “nem bánom, ha kihúzzák, csak ne fájjon”. Egy lelkiismeretes fogorvos azonban körültekintően méri fel a helyzetet, és csak akkor húz ki fogat, ha az valóban menthetetlen. De milyen megoldás létezik még a fájós fog kezelésére?

Mikor elkerülhetetlen a foghúzás?

Maga a fájdalom nem ok a fog kihúzására, hiszen ez a legtöbb esetben a megfelelő kezelés hatására szinte azonnal megszűnik, és még évekig jól funkcionál a rágószerv. A XIII. kerületi Budapest Dental fogászat munkatársai mindig igyekeznek menteni a menthetőt, de ha a körülmények megkövetelik, akkor megteszik a szükséges lépéseket.

Ha a fogorvos úgy látja, hogy a fog szerkezete annyira megromlott, vagy a lehetséges kezelési mód nem lenne tartós, akkor elkerülhetetlen a foghúzás. Ilyenkor a legjobb minél hamarabb túlesni rajta, hiszen az állkapocs csontállományára is negatívan hat, illetve gócképződés esetén számos más területen okozhat megbetegedéseket.

Mikroszkópos gyökérkezelés - az utolsó esély

Amennyiben úgy látja a szakorvos, hogy nem a húzás az egyetlen megoldás, akkor kerülhet sor a mikroszkópos gyökérkezelésre. A mikroszkópos kezelés sokkal precízebb munkát tesz lehetővé, így több fogat lehet ezzel az eljárással megmenteni. Ezzel a metódussal a bonyolultabb anatómiájú fogak is sikeresebben kezelhetőek és a fertőtlenítés is komplexebb.

A nagyítók, illetve a művelet közben készített röntgenfelvételek segítik a fogorvost, hogy pontos képet kapjon a teljes gyökércsatorna hosszáról, a gyökerek kinézetéről és állapotáról, perforációkról.

Mikor ajánlott a mikroszkópos gyökérkezelés?

Ha korábban kapott már hagyományos gyökérkezelést, de a probléma újra és újra előjön. Mivel a mikroszkópos eljárás alaposabb és részletesebb, ezért a sikeressége is jobb. Mikroszkóppal olyan részletek is láthatóak, és kitisztíthatóak, amelyek hagyományos módszerekkel, szabad szemmel nem.

A mikroszkópos kezelést ráadásul nem általános fogorvos, hanem erre a területre specializálódott szakorvos végzi. Ha anatómiailag problémás a fog szerkezete, akkor mindenképpen mikroszkópos eljárással érdemes kezdeni a kezelést.

A panorámaröntgen nem elegendő a gyökérkezeléshez!

A gyökérkezelés előtt röntgenekre van szükség A panorámaröntgen mindössze kétdimenziós képet alkot, ami önmagában kevés információval szolgál a fogak valódi állapotáról. A fog körüli csontállomány, repedések, fontos részletek a modern  3D röntgenfelvételeken látszódnak megfelelően. A csontban levő gyulladás pontos kiterjedését is a 3D felvétel adja vissza megfelelően. A 3D képalkotás segít a hatékony kezelés megválasztásában és annak kivitelezésében.