3p

A Niveus felmérésében a megkérdezettek 75 százaléka véli úgy, hogy a következő 2 évben rosszabb lesz az ország gazdasági kilátása, mint az elmúlt két esztendőben. 

Nem meglepő, hogy a saját vállalkozásukat illetően sem túlzottan derűlátóak a cégek, ugyanakkor közel sem olyan mértékben, mint az országkilátásokat illetően. Összesen 63 százalékuk számít kedvezőtlenebb évekre, tavaly ez az arány csupán 45 százalék volt - derül ki a Niveus Consulting nem régen végezett kutatásából.

Az ár-bér spirál nagyobb veszély, mint a munkanélküliség. Fotó: Depositphotos
Az ár-bér spirál nagyobb veszély, mint a munkanélküliség. Fotó: Depositphotos

Gazdasági válság esetén döntően 3 különböző kormányzati beavatkozást igényelnének a cégek: 50 százalékuk  adócsökkenést/adókedvezményt, közel 25 százalékuk bértámogatást és ugyanennyien járuléktámogatást. Ezek az arányok megegyeznek a tavalyi év során mértekkel. Míg tavaly a cégek alig 40 százaléka rendelkezett válságtervvel, addig idén ez az arány megnőtt 83 százalékra, a tudatosság valószínűleg az elhúzódó bizonytalan időszaknak tudható be.

A felmérésben rákérdeztek a korábban igénybe vett és az elvárt adókedvezményekre; a válaszok mindkét esetben vegyes képet mutatnak. Nőtt azok aránya, akik nem vesznek igénybe adókedvezményt: a megkérdezettek 40 százaléka nem élt semmilyen adókedvezménnyel az elmúlt évben (tavaly: 31 százalék). Emellett a cégek harmada kkv adókedvezményt vett igénybe (amennyiben jogosultak voltak rá), további harmada K+F adókedvezményt. Ebből is látszik, hogy a tudatos adótervezés nagyon sokat segíthet a cégek adópozíciójának további javításában. 

Eltérő válaszok születtek arra a kérdésre, hogy milyen adókedvezményeket látnának szívesen; 23 százalék mondta a bérekhez kapcsolódó adó jellegű támogatást, 16 százalék a helyi iparűzési adó maximalizálását, 26 százalék további energiahatékonysági adókedvezményt várna, 33 százalék nem válaszolt a kérdésre. Az energiahatékonysági adókedvezmények kihasználása terén a Niveus Consulting Group tapasztalata szerint is van további mozgástér a vállalkozások számára.

Nem meglepő módon 62 százalék szerint kedvezőtlen hatása van a kiszámíthatatlan árfolyamingadozásnak. Azoknál a cégeknél, amelyeknél euróban keletkezik a bevétel, pozitív hatásról számoltak be (30 százalék), 8 százalékuk pedig azt nyilatkozta; semmilyen hatása nincsen a vállalkozásukra. Az árfolyamhatás mérséklésének egyik eszköze az eurós könyvvezetésre történő átállás, ez kifejezetten kedvező a bevételi oldal devizakitettsége esetén. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!