Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, hogy az OTP érdeklődik a német Commerzbank eladósorba került magyarországi leánya iránt, egy átvilágítás alapján döntenének arról, hogy tesznek-e ajánlatot. A részvényeseknek jó hír, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizetnék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után.

A hagyományoknak megfelelően az OTP Bank éves adatainak ismertetését Csányi Sándor elnök-vezérigazgató ezúttal nem bízta helyettesére (ahogy azt az az évközbeni negyedéves mutatók esetében szokta), hanem ő maga ismertette az újságírókkal, a koronavírus-járvány miatti új módinak megfelelően ezúttal online.

A Magyarországon szinte napra pontosan egy éve megjelent Covid okozta gazdasági visszaesés természetesen a legnagyobb hazai hitelintézetet sem hagyta érintetlenül. Döntően a kockázati költségek emelkedése miatt adózott nyeresége 109 milliárd forinttal lett alacsonyabb, 310 milliárd 2020-ban, mint 2019-ben. Ugyanakkor a tőkére vetített megtérülése 13 százalék lett, de a számviteli tételek korrekciója után is még 10 százalék feletti, ami szép eredmény, hiszen Európában egy sor bank még e szint közelébe sem jutott - jegyezte meg Csányi.

Az elnök-vezérigazgató értékelése szerint az általa irányított bank rendkívül stabil, s a válság a digitalizációra való áttérést még segítette is. Megnőtt a digitális tranzakciók száma, s figyelemre méltó, hogy több területen is már robotok végzik a munkát.

Lehet osztalék és terjeszkedés is együtt. Fotó: MTILehet osztalék és terjeszkedés is együtt. Fotó: MTI

Úgy tűnik, a válság ellenére a lakosság és a vállalatok készek fogyasztani, beruházni - következtetett Csányi abból, hogy a hitelezés nem torpant meg, az OTP-csoport teljesítő hiteleinek állománya 9 százalékkal nőtt 2020-ban. Egyedül Oroszországban történt csökkenés (-11 százalék), aminek az az oka, hogy arrafelé a fő termék a fogyasztási hitel, amelynek igénylési folyamata értelemszerűen megköveteli a személyes jelenlétet.

A bank több új termékkel tudott piacra lépni és új jelzáloghitelt vezetett be. Ennek is betudható, hogy - amint Csányi fogalmazott - döbbenetes számok jellemezték a 2020-as magyarországi lakossági kihelyezéseiket: a bankszektor 314 milliárd forintos jelzáloghitel-folyósításainak 32 százalékát az OTP adta, míg a 257 milliárdot elért babaváró kölcsönöknél még magasabb a részarányuk: csaknem 42 százalék. A személyi kölcsönöknél pedig 34 százalék.

A mikro-, kis- és középvállalkozások teljesítő hitelállományát 55 százalékkal sikerült növelniük, az OTP első embere szerint annak köszönhetően, hogy teljesen átszervezték az üzleti kiszolgálásukat. Figyelemre méltónak nevezte, hogy piaci részesedésük a hazai vállalati hitelezésben 16,6 százalék.

Ennek ellenére az OTP érdeklődik a német Commerzbank eladósorba került magyarországi leánya iránt, mivel az "egy jó vállalati bank" - fogalmazott Csányi. Hozzátéve: szeretnék átvilágítani a Commerzbankot, az alapján döntenek majd arról, hogy tesznek-e ajánlatot.

Az nem meglepő, hogy a betéti oldalon is vezető pozcióban van az OTP, a lakossági megtakarításoknak például a 32 százaléka van nála. Ez egyáltalán nem furcsa, hiszen válsághelyzetben az emberek mindig is mentsvárként tekintettek e bankra - jegyezte meg a bankvezér. Aki nem aggódik amiatt, hogy a hitelezésnél jobban gyarapodtak az OTP-nél elhelyezett betétek is, 13 százalékkal, mondván, "bár jelentős veszteségeket szenvedünk el azon, hogy többletlikviditásunk van, ez nem vezet felelőtlen hitelezéshez". Szerinte Európában a legkonzervatívabb bankok közé tartozik az OTP, amely tükröződik a tartalékolási politikájában is.

Az OTP vezetése az elmúlt évben sokat költött munkavállalói egészségének a védelmére, Csányi szerint a hazai bankok közül a legtöbbet. "Átalakítottuk a fiókjainkat, 870 ezer darab maszkot, 37 ezer liter kézfertőtlenítőt vásároltunk, ez hozzájárult ahhoz, hogy dolgozóink között a fertőzöttek aránya az országos átlagnál alacsonyabb volt" - sorolta Csányi. Csúcsidőben 5 ezer ember dolgozott otthon, az egész OTP-csoport zökkenőmentesen tért át a home office-ra, a bolgár bank átállítása teljes egészében ebben az üzemmódban történt. 

Lapunk kérdésére, miszerint bár a kormány a bankok március 8-22. közötti bezárását nem rendelte el, az OTP bevezet-e korlátozásokat, Csányi azt válaszolta: nem terveznek rendkívüli intézkedéseket, kivéve, ha arra az egészségügyi helyzet miatt szükség lesz.

A befektetőket leginkább érdeklő téma, hogy mi lesz a tavaly a 2019-es üzleti év után nekik megszavazott, ám a koronavírus-járvány miatt ki nem fizetett osztalékkal, valamint a 2020-as nyereségrészesedéssel. Mint a sajtótájékoztatón kiderült, az OTP-nak szándékában áll, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) osztalékfizetési stop-ajánlatának lejárta, 2021. szeptember 30. után ezeket az összegeket osztalékelőleg címén kifizesse, ami a 69,44 milliárd forintos 2019-es bentmaradt pénzekkel együtt 119 milliárdjába kerülne a banknak. Ebben az esetben 426 forint jutna egy részvényre, ami a mostani, 13 ezer forint körüli tőzsdei árfolyam alapján közel 3,3 százalékos osztalékhozamnak felel meg - ez a 4-5 százalékos lakossági állampapír-hozamokat tekintve tisztes mértéknek tekinthető.

Kérdésre egyébként Csányi azt válaszolta, tartja magát ahhoz a korábbi véleményéhez, miszerint az OTP-részvény 15 ezer forintot ér, sőt szerinte még többet is.

Az osztalékfizetés ellenére Csányi tájékoztatása szerint az OTP tőkehelyzete annyira stabil, hogy további terjeszkedésre is futja. Azt követően, hogy a 2019-ben megvásárolt hat bankot egy kivételével sikerült 2020-ben integrálnia (a szerb bank kapcsán idén tavasszal zárják le e folyamatot), jelenleg három országban tárgyal az OTP, ebből az egyikben már most is jelen van. "Ezek nagyon jó akvizíciós célpontok és még az idén lesz is bejelentés" - helyezte kilátásba az elnök-vezérigazgató.

Csányi kitért a kormány és a jegybank eddigi válságkezelő intézkedéseire is. Mint mondta: "Összességében a kormány jól kezelte a válságot, ennek is köszönhető, hogy a gazdaság a vártnál kevésbé csökkent, ebben a kedvezményes állami programok is segítenek. Az MNB pedig kivételesen jó teljesítményt nyújtott, programjaik - az NHP Hajrá, a növekedési kötvények, a likviditásbővítő intézkedések, a tőkepuffer változtatása és a minősített fogyasztóbarát termékek bevezetése - is sokat segítettek".

Ami pedig a kilátásokat illeti, az elnök-vezérigazgató azt mondta, hogy bár a bankok kamatmarzsa 2021-ben minden bizonnyal tovább szűkül, az OTP az idén a 2020-asnál magasabb tőkére vetített megtérülést érhet el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.