TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Egy vírus az oka mindennek, ha nincs áfacsökkentés, még drágább lenne a hal.

A legfrissebb statisztikai jelentés szerint idén júniusban a pontyfilé kilójáért átlagosan 2030 forintot kellett fizetni a boltokban. Tavaly ugyanebben a hónapban 1920 forintba került a halféle. Közben januárban 27 százalékról 5 százalékra csökkent a hal áfája, vagyis úgy emelkedik nem kis mértékben a ponty ára, hogy az arra rakódó adóteher jelentősen csökkent.

Többe kerülhet, mint tavaly Többe kerülhet, mint tavaly

Lapunkat megkereste egy, a hazai halfeldolgozásban érdekelt vállalkozás képviselője, aki elmondta, miért alakulnak a várakozásokkal ellentétesen a fogyasztói árak. Az általa elmondottak alapján arra kell felkészülnie a fogyasztóknak, hogy idén karácsonykor többe kerülhet a ponty, mint tavaly.

Állítása szerint félrevezető általában a hal drágulásáról beszélni. Tény, hogy a legkeresettebb halféle, a ponty sokat drágult, de az egyéb halhúsok - mint a szürke harcsa, amur, kárász, busa - beszerzési árai nem változtak, a feldolgozók most is ugyanannyiért veszik mint tavaly decemberben.

A pontynál más a helyzet. Még januárban egy közleményben arra kérte a tenyésztőket a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), hogy az év első három hónapjában lehetőleg ne emeljék az áraikat. Ezzel vélhetően támogatni próbálták a kormány adócsökkentési intézkedését. Ennek ellenére a termelők jelentős mértékben emelték áraikat. A halakra veszélyes koi herpesz vírus ugyanis egész Európában fertőzött, volt, ahol egész ponty állományokat kellett emiatt elpusztítani.

Nyilatkozónk hallott olyan esetről Lengyelországban, ahol még a tavat is ki kellett szárítani, amelyben a megsemmisített állományt nevelték.

Magyarországon is megjelent a betegség, ami abból derült ki, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) megkereste a feldolgozókat, hogy vállalnák-e a vírussal megfertőződött állományok zárt kényszervágását. Forrásunk vállalkozása ezt nem vállalta, mert hiába a gondos eljárás, az üzem fertőtlenítése, ha a vírus egyszer bekerül, mindig marad potenciális veszély a visszafertőződésre.

Ez volt az oka annak, hogy kevés lett az értékesíthető ponty, ezért emelkedni kezdtek az árak.

A tavaly decemberi beszerzési árhoz képest a feldolgozók 15 százalékos áremeléssel szembesültek idén januárban, jelenleg pedig már csak 40-50 százalékkal drágábban tudnak hozzájutni a pontyhoz.

Ebben természetesen van szezonális hatás is de a nagymértékű drágulás forrásunk szerint azon felül mutatkozik. Most még természetesen nem lehet megmondani, pontosan hogyan alakulnak az idei karácsony árak, ám a jelentős lengyel, román, szerb és más vásárlások miatt várhatóan nem fog visszamenni a tavalyi szintre az élőhal beszerzési ára - közölte portálunkkal. A KSH szerint a pontyfilé átlagára 2050 forint volt tavaly decemberben.

Ez nem jó hír a piacnak, mert a ponty érzékeny az áremelésre, mivel olcsónak számít a többi halféléhez képest, ezért a túlzott drágulás nagyon visszavetheti a fogyasztást. Ezzel együtt a magyar ponty ára egyáltalán nem számít magasnak az európai piacon, sőt, Ausztriában és Németországban jóval magasabb az árszintje - mondta forrásunk.

Összességében nyilatkozónk véleménye az, hogy amennyiben nem csökken januárban 5 százalékra az áfa, drasztikusan visszaeshetett volna a ponty hazai értékesítése. A kormány nem láthatta előre, hogy milyen piaci folyamatok indulnak el 2018-ban, de nagyon jó időben léptette életbe az adócsökkentést.

De nem csak a pontynál tapasztalni áremelkedést idén. A fogyasztásban jóval kisebb szerepe van, mégis népszerű halfaj a pisztráng, amelynek szintén gyorsan emelkedik az ára. Ezt a meleg időjárással magyarázzák, ami miatt egész Európában csökken az eladható mennyiség, ami értelemszerűen növeli az értékesítési árakat. A korábban hagyományos import beszerzési forrás Szlovákia csak akkora állománnyal rendelkezik jelenleg, amennyivel a hazai piacot ki tudja szolgálni; exportra egyáltalán nem jut hal.

A hazai halpiac tehát komoly kihívásokkal küzd, amelyek a piaci szándékok ellenére kikényszerítik egyes halfajták árának az emelkedését.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.