2018. június 29. 14:13
mfor.hu

Innovációra és tanulásra van szükségük a hazai kisvállalatoknak, ha sikeresek akarnak maradni. Mészáros György, a Magyar Vállalkozók Üzleti Közössége alapítója az ötödik alkalommal megrendezett Coface Országkockázati Konferencián beszélt a magyar mikro- és kisvállalatok lehetőségeiről.

A KKV szektor fontossága vitathatatlan, a mikro- és kisvállalatok jelentős mértékben járulnak hozzá az ország gazdaságához. A szektor adja az ország GDP-jének több mint felét és a magyar munkavállalók közel 70%-át foglalkoztatja. Az országos és az Európai Uniós stratégiában is kiemelt szerepet kap a helyi vállalkozások segítése, ösztönzése és további növekedés várható a szektortól. De vajon megkapnak-e minden segítséget a magyar vállalkozók és rendelkeznek-e a megfelelő üzleti ismeretekkel? Mészáros György, a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közösségének ügyvezető igazgatója, az ötödik alkalommal megrendezett Coface Országkockázati Konferencián beszélt a magyar vállalkozásokat érintő kihívásokról.

A mikro- és kisvállalatok vezetőinek nagy szükségük lenne az állam támogatására, különösen a megfelelő oktatáshoz és tájékoztatáshoz való hozzájutásban. Emellett a digitális fejlesztésekben is vészesen le van maradva a szektor. ,,A mikro- és kisvállalatok vezetőinek általában nagyon minimális az üzletvezetési tudása. Döbbenetes, de az MVÜK becslései szerint, a mai magyar vállalkozásk 40-50%-a úgy hoz mindennapi üzleti, stratégiai súlyú döntéseket, hogy szinte semmilyen információ nem áll rendelkezésükre a költség és bevétel adatokon túl.” – mondta el Mészáros György.

Az MVÜK vezetője különösen súlyos hiányosságokat lát a vállalkozói ismeretek oktatásában. A kis- és középvállalatoknak szánt oktatásokat általában akkreditált tréningcégekre bízzák, akik gyakran junior trénerekre bízzák az oktatást. Szerencsésebb lenne, ha a kis cégeket jól ismerő szakembereket vonnák be az oktatásba és a tananyag összeállításába is. Cégvezetés, vezetői ismeretek, marketing, sales – ezek azok az alapismeretek, amelyekre egy vállalkozónak ma szüksége van, de túl kevés a minőségi és elérhető tudásanyag.