3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

A kormány azonban semmibe vette a környezetvédelmi szempontokat.

Nagy felháborodást keltett környezetvédő körökben a kormány döntése, mely szerint nem támogatják az Innovációs és Technológiai Minisztérium tervezetét a környezetvédelmi termékdíj átalakításáról, amely a szennyező alapanyagból készült termékek díját drasztikusan emelte volna.

Nem jönnek vissza a hálós szatyrokNem jönnek vissza a hálós szatyrok

Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi Kormányinfón jelentette be portálunk érdeklődésére, hogy a tervezet nem jutott túl a kormányon, mert az "nem nyerte el a tetszésünket".

A kormány álláspontja azért érdekes, mert október elején az innovációs tárca illetékes államtitkára még arról beszélt, hogy 2021-től teljesen betiltják a műanyag zacskókat. Makai Martina, a zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár azt nyilatkozta az MTI szerint, hogy a termékdíj-törvény módosításával várhatóan nőni fog az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja, 2021-től pedig teljesen beltiltják a műanyag zacskókat.

 

Utóbbit egyébként nem tartalmazta a törvénytervezet, tehát csak egy minisztériumi szándékot közölt a helyettes államtitkár - akinek a kinevezése időközben a Fenntartható Fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárra változott, a klímapolitika átkerült Botos Barbara helyettes államtitkárhoz - de rímelt az európai uniós törekvésekre, hogy a következő évtized elejére érezhető mértékben csökkenjen a műanyag termékek részesedése a piacon.

A tervezet azért bukott el a kormány előtt a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, mert nem tartották sürgősnek az uniós zöldpolitikai elvárások teljesítését. Mint Gulyás fogalmazott, "vannak bizonyos európai uniós kötelezettségek, ezek most még nem álltak be és addig, amíg nincs feltétlen kötelezettségünk arra, hogy ilyen díjemeléseket bevezessünk, addig ezt nem fogjuk megtenni".

A törvénytervezet indoklása szerint a műanyag zacskók, egyszer használatos műanyag termékek és a reklámhordozó papír kibocsátásának jelentős csökkentése érdekében van szükség a termékdíj emelése. A vonatkozó európai parlamenti és tanácsi irányelvre irányuló javaslattal összhangban 2019 januártól az egyszer használatos műanyag poharak, edények mint csomagolószerek termékdíj tételét kilogrammonként 57 forintról 1900 forintra emelték volna, és bekerült volna ebbe a körbe az egyszer használatos műanyag kés, villa, kanál, keverőpálca, szívószál is. A műanyag zacskóknál továbbá a darab alapú mennyiségre tértek volna át a termékdíj alapjának megállapításakor.

A kormány egyébként nem az első alkalommal táncol vissza a termékdíjak emeléséből. Korábban is volt erre javaslat, de azt sem fogadták el. A Greenpeace közleményben tiltakozott a mostani bejelentés miatt, melyben felhívták a figyelmet arra, hogy Romániában 2019 január elsejétől tilos egyes nűanyag zacskók forgamazása és világszerte hatvannál több ország lépett már fel az eldobható műanyag zacskók korlátozásáért.

A piaci szereplők ugyanakkor kifogásolták, hogy nem kaptak elég felkészülési időt a változásokra való felkészülésre. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának vezetője, Szatrmáry-Jähl Angéla októberben a Kamarai Napok alkalmával fejtette ki véleményét, mely szerint főleg a kis boltokat sújtaná a termékdíj emelése, és a környezetbarát technológián alapuló zacskók gyártására képes iparág sem áll még készen a váltásra. A nyomdaipar is azonnal felszólalt a törvénytervezet ellen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.