Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

A gabonaipari cégben 115 millió forintos tőkeemelést hajtottak végre, a kakukktojásnak számító nyomdaipari érdekeltség pedig egyesült a zászlóshajó vállalkozással.

Egy időben, 2018 táján sokat szerepelt a lapokban Kósa Lajos családja. A fideszes politikus családtagjai több cégben is érdekeltséggel bírtak akkoriban, egyre terebélyesedett a cégháló, közben jelentős fejlesztést is terveztek uniós támogatásból. Az elmúlt hónapokban tovább tisztult a cégbirodalom, jelentős tőke is megjelent az egyik társaságban.

A földből próbálnak megélni  (Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)A földből próbálnak megélni (Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

A Méker Kft. központi szerepe mellett folyó terjeszkedés idején Kósa Lajos édesanyja és testvére is részt vett a vállalkozások életében. Azóta az édesanya, Kósa Lajosné megvált érdekeltségeitől, a testvér, dr. Kósa Karolina Éva ellenben továbbra is aktív.

A Méker Kft.-ről anno a 24.hu írta meg, hogy 123 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert sertéstelep korszerűsítésére. Utóbb a hvg már arról írt, hogy a tulajdonosok mégsem tartanak igényt erre a támogatásra. A Széchenyi 2020 oldalon egyébként a támogatott projekt keresőben a mai napig nincs találat a Mékerre.

Ezzel nagyjából egy időben két új cég került a tulajdonosok érdekeltségi körébe: a Bászna Gabona Kft., illetve a Kaméleon Dizájn Nyomdai Előkészítő és Reklámtervező Kft. Utóbbi kakukktojásnak számított, a 3 millió forintos jegyzett tőkéjű cég fő profilja - mint arról az elnevezése is árulkodik - ugyanis nem illeszkedett az alapvetően agrárfókuszú cégcsoportba.

De ezen már nem is kell fennakadni, mert egy tavaly év végi tulajdonosi döntéssel törölték ezt a céget, pontosabban a vállalkozás egyesült a Mékerrel. A törlés hatálya idén március 16.

A Kaméleon egyébként nem volt nagy üzlet, ha szigorúan az adózott eredményt nézzük: az utóbbi három lezárt évben rendre negatív eredményt produkált, legutóbb, 2018-ban - 455 ezer forint volt az adózott eredménye. A cégben lévő eszközök már nagyobb értéket, 21,48 millió forintot képviseltek 2018-ban.

Ezzel a lépéssel tehát tisztult a cégháló. De nem teltek eseménytelenül az elmúlt hónapok a Bászna Gabona Kft.-ben sem, amely cégben pedig Kósa Lajos testvére a mai napig tulajdonos, más üzletemberekkel és a Mékerrel egyetemben.

E cég jegyzett tőkéjét tavaly november végén emelték 5 millió forintról 120 millió forintra.

A vállalkozás - mint lapunk pont egy éve beszámolt arról - komoly beruházásba kezdett 2019-ben, egy terménykezelő- és szárító létesítmény hatósági engedélyeztetése volt akkor éppen folyamatban.

Vélhetően ezzel a beruházással lehet összefüggésben a tőkeemelés az év végén, illetve a fő profil megváltoztatása szeptemberben gabonaféle termesztéséről, betakarítást követő szolgáltatásra. Valamint a hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint a beruházással összefüggésben 500 millió forintos jelzálogot jegyeztek be, melynek jogosultja a Regionális Fejlesztési Finanszírozó Zrt.

A cégeket erős kapocsként köti össze két üzletember, Szilágyi Balázs és Szilágyi Gábor, akik minden említett vállalkozásban rendelkeznek pozíciókkal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.