2018. november 19. 08:52
mfor.hu

Bár kezdetben lázadoztak ellenük, a legtöbbet ezért az energiahatékonysági regulációk tették a világon. Az Európai Unió ráadásul rendszeresen felülvizsgálja a szabályozását, így egyre lejjebb és lejjebb szorítja a műszaki cikkek áramfogyasztását.

A techológia fejlődésével egyre több és több műszaki cikket használ az ember, a fejlett országok lakossági energiafogyasztása mégis csökken. Nagy-Britanniában például 1970 és 2004 között 32 százalékkal nőtt a felhasznált energia mennyisége, a csúcs után viszont az meredek zuhanásnak indult, és 2017-re már 19 százalékos volt a csökkenés a korábbi, kirívó értékhez képest. Pedig az elmúlt másfél évtizedben mindenki bevásárolt kütyükből, legyen az okostelefon, táblagép vagy bármi más.

Az energiafogyasztásbeli visszaesés egyik oka több felmérés szerint is az, hogy a fogyasztók elkezdtek környezettudatosabb döntéseket hozni az elektronikai cikkek vásárlásánál. A másik ok, hogy maguk a gyártók kezdtek el energiahatékonyabb termékeket a piacra dobni. Ez viszont nem maguktól jutott az eszükbe: javarészt az Európai Unió regulációi miatt léptek ebbe az irányba.

A LED lámpák nagyságrendekkel energiatakarékosabbak, mint a hagyományos izzók. A LED lámpák nagyságrendekkel energiatakarékosabbak, mint a hagyományos izzók.

Az EU 1995-ben tette kötelezővé az elektronikai cikkek felcímkézését annak megfelelően, hogy mennyi energiát fogyasztanak - az A a legenergiatakarékosabb, a G a legenergiapazarlóbb kategória. A következő mérföldkő az unió Környezetbarát tervezési (ökodizájn) irányelve volt, melyet 2009-ben vezettek be, és ami meghatározta a cikkek teljesítményi minimumát. Ezzel ki is söpörte a legpazarlóbb árukat a piacról. A regulációk bejelentésekor a háztartásigép-gyártó cégek ellenkeztek, de azóta már annál lelkesebbek lettek, így az energiatakarékosság vált mára az egyik olyan tényezővé, ami eladja a gépeket.

Az EU 2010-ben felülvizsgálta a jelölési rendszerét, hogy még jobban kiemelhesse a többi közül a legtakarékosabb eszközöket. Mivel a technológiai fejlődés e téren folyamatos, az unió a skála rendszeres felülvizsgálata mellett döntött. Ezért a 2019 végére esedékes következő változtatásánál könnyen lehet, hogy az addig A+++-os cikk lecsúszik a B kategóriába, anélkül, hogy a fogyasztása bármit is módosulna.

Csakhogy az energiahatékonyságot sem lehet a végtelenségig növelni, mutatott rá Lucas Davis, a Kaliforniai Egyetem professzora:

"A nagyobb készülékek, mint a hűtőszekrények, mosógépek és légkondicionálók esetében már mostanra is jelentősen szigorítottunk a szabványon, így ott már nincs sok tér a további javulásra. Egy mai hűtő például nagyjából negyedannyi áramot fogyaszt, mint a '70-es évek elejének hűtői."

További javulást lehet viszont elérni az energiafelhasználásban például a LED lámpákra való váltással: a hagyományois villanykörték lecserélése nagyjából 80 százalékos spórolást hoz. Davis szerint nincs más berendezéscsere, ami ekkora áram-megtakarítást tenne lehetővé.

Európa nagy részén már 2009-ben kivonták a forgalomból az izzólámpákat. A halogén izzókat ősszel tiltották be Nagy-Britanniában, így ott minden lámpában LED körtére kell váltani. Ezek megvásárlása ugyan többe kerül a korábbi megoldásokénál, de hosszú távon megtérül az egyszeri, nagyobb befektetés: a brit Energy Saving Trust környezetvédő szervezet szerint egy 5 wattos LED lámpa éves fenntartása tizedannyiba kerül, mint egy 50 wattos halogénizzóé (70 penny, illetve 7 font).

Az USA-ban a Trump-kormány viszont épp a hagyományos izzók korlátozásának feloldásán dolgozik. Lewis azonban nem tart a lehetséges fejleményektől, szerinte, ha visszavonják a tiltást, az emberek akkor is a LED izzókat fogják vásárolni.

Ami még elősegíti az energiatakarékosságot, az az épületek szigetelése. A régebbi házak jellemzően rosszul teljesítenek ebben a tekintetben, így náluk a szigetelés cseréje lehet a megoldás az energiahatékonyabb működés érdekében. Az új házakat viszont már eleve energiahatékonyabbra építik, így ez tovább csökkentheti az áramfogyasztást. Az uniós energiahatékonyság következő lépése tehát az épületek regulációja lehet.

(Financial Times)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.