4p

Növekszik magyar felvásárlási és összeolvadási (M&A) piac, több mint duplájára ugrott a tranzakciók összértéke, derült ki a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) 20. Éves Befektetési Konferenciáján.

"A tulajdonosváltás gyakran a vállalati stratégia változását is magával hozza. Mivel a márkastratégia soha nem a légüres térben létezik, az új tulajdonos egyben új márkastratégiát is jelent" - mutatott rá Christian Majgaard, a LEGO korábbi globális márkaépítési és üzletfejlesztési vezetője a HVCA konferenciáján. "A márka megújítása hasonlít az egészségügyi ellátáshoz: a megfelelő kezelés mindig a diagnózistól függ. Nem mindenkinél működik ugyanaz a gyógymód."

"2017-ben a hazai M&A tranzakciók értékének és számának növekedése azt mutatja, hogy piacunk lendületesen fejlődik, és Magyarország továbbra is vonzó befektetési célpont. Arra számítunk, hogy ez trend az év hátralévő részében is folytatódik, akár még erősödhet is, különösen a hazai szereplőknek köszönhetően" – jelentette ki Zsembery Levente, a HVCA elnöke és az X-Ventures vezérigazgatója. "Ez vonzó lehetőséget jelent a 20. éves konferenciánk résztvevői, valamint a HVCA és az egész befektetői közösség számára." 

Magyarországon az M&A piac 2017-ben a fellendülés jeleit mutatta: a tranzakciók összértéke a 2016-os 1,6 milliárd dolláros értékről 2017-ben 4 milliárd dollárra, a tranzakciók száma pedig 110-ről 133-ra emelkedett1. A közép-, kelet-, és délkelet-európai régióban Magyarországon volt a legmagasabb a hazai tranzakciók aránya: tavaly a magyarországi ügyletek 63 százaléka tisztán hazai részvétellel valósult meg. A térségen belül – Szlovéniával holtversenyben – szintén Magyarországon volt a legmagasabb tranzakciókban résztvevő pénzügyi befektetők aránya: az M&A ügyletek 36 százalékát pénzügyi befektetők hajtották végre.

"Nyilvánvaló, hogy ma még csak a fintech forradalom első jeleit tapasztaljuk, amely várakozásaink szerint a pénzügyi szolgáltatási szektor teljes átalakulását fogja eredményezni" - vélekedett Lengyel Zoltán, az Allen & Overy, partnere.

Magyar siker a Big Data területen

A likviditás bőségről egy másik rendezvényen is szó esett, az Absolvo Consulting közelmúltban lezajlott üzleti reggelijén. A kockázati és magántőke piacon a finanszírozás teljes vertikumában találunk befektetőket és befektetési konstrukciókat, az ötletfázistól a "hagyományos", korai és érett fázisba fektető kockázati tőkén át a mezzanine és private equity befektetőkig. Horgos Lénárd, az Absolvo partnere szerint csak a magyar piacra is fókuszáló hazai és nemzetközi kockázati tőkebefektetők kb. 180-200 milliárd HUF befektethető tőkével rendelkeznek, összehasonlításul ez nagyobb összeg, mint a 2009-2016 között befektetett Jeremie alapok és további kockázati tőkealapok összes forrása.

"A nemzetközi, régiós befektetők részéről szintén élénkülő érdeklődés mutatkozik a tehetséges hazai és régiós csapatok, projektek iránt, új szereplők jelentek meg a hazai piacon, és összességében elmondható, hogy a CEE régió kezd egyre izgalmasabb lenni. Ezt az is jelzi, hogy az elmúlt 4-5 évben megsokszorozódott azoknak a nemzetközi befektetőknek a száma, akik nyitottak arra, hogy a régióba, és azon belül hazai projektekbe fektessenek" – tette hozzá Horgos Lénárd.

Tőke tehát rendelkezésre áll a tehetséges csapatok, cégek további növekedéséhez. Szerencsére vannak ezen a területen sikerek is, ilyen a Starschema esete, amelynél a dinamikusan növekvő iparág, a meggyőző organikus növekedés, a kiváló csapat és a több mint figyelemreméltó referenciák kétségtelenül nagy vonzerőt jelentettek a befektetők számára.

A Big Data, Business Intelligence, adatvirtualizáció és adattárház fejlesztés és tanácsadás területén tevékenykedő Starschema nevű cég a magyar piacon kategóriájában piacvezető, árbevételüket 2011 óta minden évben közel megduplázták, majd 2017-ben elérték a közel 10 millió dollárt. Ügyfeleik között olyan óriásokat találunk, mint a Facebook, az Apple, a Netflix, és még sokan mások arról a bizonyos Fortune 500 listáról. A regionális és tengerentúli piaci jelenlét erősítéséhez, a Big Data szegmens regionális piacvezető pozíciójának megalapozásához tőkebevonást hajtottak végre 5 millió dollár értékben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!