2019. június 4. 05:41

Korábban volt pár igen szűkös éve a ma már MOL Fehérvár FC néven futó székesfehérvári focicsapatnak, amikor a tulajdonosnak milliárdokat kellett bepótolnia. A türelem és a kitartás mostanra meghozta a gyümölcsét.

Az Európa-liga menetelésnek köszönhetően gazdasági szempontból is kiváló évet zárhatott a székesfehérvári focicsapat, hiszen a leadott beszámoló szerint sikerült az előző évi, NBI-es viszonylatban kiemelkedő árbevételt megtriplázni: 3,3 milliárd után 10,1 milliárd forint folyt be a kasszába, ami még a tetemes ráfordítások, közel duplájára emelkedő személyi jellegű kiadások mellett is hatalmas, 3,8 milliárdos nyereséget eredményezett. A bevételek növekedése a kiegészítő melléklet szerint a szponzori, reklámbevételeknek köszönhető, itt 2,1 milliárd után valamivel több mint 5 milliárdot realizáltak, egyéb árbevételként pedig 337 millió után 3,3 milliárdot könyvelhettek el.

A bevételek és nyereség alakulása mellett ugyanakkor találni egy sokkal érdekesebb, és némileg váratlanabb pénzmozgást. Minden jel arra utal ugyanis, hogy a hatalmas bevétel és nyereség lehetővé tette, hogy néhány milliárd forint elkezdjen visszaáramolni a tulajdonos, Garancsi István irányába.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Vidinek ugyanis nem ment mindig annyira jól, mint az elmúlt néhány évben. 2009 és 2015 között csak egyetlen egyszer sikerült nyereségesen működnie a csapat mögött álló Fehérvár FC Kft.-nek, igaz, akkor (2010-ben) 1,3 milliárd forintot könyvelhettek el. Ezen kívül viszont sok százmilliós, olykor 1,4 milliárdos veszteséget kellett kigazdálkodni. Ez pedig a számviteli szabályok miatt sem mehetett könnyedén. A veszteségek ugyanis teljesen elapasztották 2012-re a cég saját tőkéjét, ami miatt a tulajdonosnak pótbefizetést kellett végrehajtania. A beszámolókat végigböngészve pedig nem ez volt az első eset:

  • 2009 és 2013 között 2,6 milliárdot,
  • 2014-ben 1,5 milliárdot,
  • 2015-ben pedi 1,37 milliárd forintot tolt be közvetetten Garancsi István a Kft.-be.

A Fehérvár FC közvetlen tulajdonosa a Futball-F 2007 Kft., mely a Futball Invest 2007 Kft. tulajdonában áll, Garancsi pedig ezen keresztül található meg a láncolat legvégén.

A Vidi kiegészítő melléklete szerint a saját tőkén belül található lekötött tartalék sorról eltűnt 2,5 milliárd forint, a korábbi 5,7 milliárd ugyanis egyéb tételeknek is köszönhetően 3,7 milliárdra apadt. Itt a tulajdonosok által rendelkezésre bocsátott pótbefizetések és a fejlesztési tartalék szerepel, a 2,5 milliárd forint pedig előbbi sorról tűnt el. Vagyis jó eséllyel feltételezhetjük, hogy a közvetlen tulajdonos, a Futball-F 2007 Kft. tőkét vont ki a focicsapat mögött álló cégből.

Ez a feltételezés biztossá is válik, ha megnézzük az említett tulajdonos cég beszámolóját. Itt az eredménytartalék az, ami 2,5 milliárd forinttal emelkedett; vagyis pontosabban az itt előző években felhalmozott több mint 5,5 milliárd forintos mínusz mérséklődött 2 milliárdos mínuszra. A magyarázat szerint az itt megjelent 2,5 milliárd forintos tétel a "korábban rendelkezésre bocsátott pótbefizetés visszafizetése". Ez azonban nem csak könyvelési tétel volt, hiszen

a pénzeszközök állománya valamivel több mint 2,5 milliárd forintra ugrott, a növekedést pedig, mint írják, a korábban eredménytartalék terhére, leányvállalat részére történt pótbefizetés részbeni visszatérítése okozta. A Futball-F 2007 Kft.-nek pedig egyetlen leánycége van, a Vidi mögött álló Fehérvár FC KFt. Nincs kétség tehát, amit a korábbi években 2009-től kezdődően betoltak a Vidibe - összesen 5,47 milliárdot -, azt most elkezdték visszaáramoltatni. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.