2019. június 4. 05:41

Korábban volt pár igen szűkös éve a ma már MOL Fehérvár FC néven futó székesfehérvári focicsapatnak, amikor a tulajdonosnak milliárdokat kellett bepótolnia. A türelem és a kitartás mostanra meghozta a gyümölcsét.

Az Európa-liga menetelésnek köszönhetően gazdasági szempontból is kiváló évet zárhatott a székesfehérvári focicsapat, hiszen a leadott beszámoló szerint sikerült az előző évi, NBI-es viszonylatban kiemelkedő árbevételt megtriplázni: 3,3 milliárd után 10,1 milliárd forint folyt be a kasszába, ami még a tetemes ráfordítások, közel duplájára emelkedő személyi jellegű kiadások mellett is hatalmas, 3,8 milliárdos nyereséget eredményezett. A bevételek növekedése a kiegészítő melléklet szerint a szponzori, reklámbevételeknek köszönhető, itt 2,1 milliárd után valamivel több mint 5 milliárdot realizáltak, egyéb árbevételként pedig 337 millió után 3,3 milliárdot könyvelhettek el.

A bevételek és nyereség alakulása mellett ugyanakkor találni egy sokkal érdekesebb, és némileg váratlanabb pénzmozgást. Minden jel arra utal ugyanis, hogy a hatalmas bevétel és nyereség lehetővé tette, hogy néhány milliárd forint elkezdjen visszaáramolni a tulajdonos, Garancsi István irányába.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Vidinek ugyanis nem ment mindig annyira jól, mint az elmúlt néhány évben. 2009 és 2015 között csak egyetlen egyszer sikerült nyereségesen működnie a csapat mögött álló Fehérvár FC Kft.-nek, igaz, akkor (2010-ben) 1,3 milliárd forintot könyvelhettek el. Ezen kívül viszont sok százmilliós, olykor 1,4 milliárdos veszteséget kellett kigazdálkodni. Ez pedig a számviteli szabályok miatt sem mehetett könnyedén. A veszteségek ugyanis teljesen elapasztották 2012-re a cég saját tőkéjét, ami miatt a tulajdonosnak pótbefizetést kellett végrehajtania. A beszámolókat végigböngészve pedig nem ez volt az első eset:

  • 2009 és 2013 között 2,6 milliárdot,
  • 2014-ben 1,5 milliárdot,
  • 2015-ben pedi 1,37 milliárd forintot tolt be közvetetten Garancsi István a Kft.-be.

A Fehérvár FC közvetlen tulajdonosa a Futball-F 2007 Kft., mely a Futball Invest 2007 Kft. tulajdonában áll, Garancsi pedig ezen keresztül található meg a láncolat legvégén.

A Vidi kiegészítő melléklete szerint a saját tőkén belül található lekötött tartalék sorról eltűnt 2,5 milliárd forint, a korábbi 5,7 milliárd ugyanis egyéb tételeknek is köszönhetően 3,7 milliárdra apadt. Itt a tulajdonosok által rendelkezésre bocsátott pótbefizetések és a fejlesztési tartalék szerepel, a 2,5 milliárd forint pedig előbbi sorról tűnt el. Vagyis jó eséllyel feltételezhetjük, hogy a közvetlen tulajdonos, a Futball-F 2007 Kft. tőkét vont ki a focicsapat mögött álló cégből.

Ez a feltételezés biztossá is válik, ha megnézzük az említett tulajdonos cég beszámolóját. Itt az eredménytartalék az, ami 2,5 milliárd forinttal emelkedett; vagyis pontosabban az itt előző években felhalmozott több mint 5,5 milliárd forintos mínusz mérséklődött 2 milliárdos mínuszra. A magyarázat szerint az itt megjelent 2,5 milliárd forintos tétel a "korábban rendelkezésre bocsátott pótbefizetés visszafizetése". Ez azonban nem csak könyvelési tétel volt, hiszen

a pénzeszközök állománya valamivel több mint 2,5 milliárd forintra ugrott, a növekedést pedig, mint írják, a korábban eredménytartalék terhére, leányvállalat részére történt pótbefizetés részbeni visszatérítése okozta. A Futball-F 2007 Kft.-nek pedig egyetlen leánycége van, a Vidi mögött álló Fehérvár FC KFt. Nincs kétség tehát, amit a korábbi években 2009-től kezdődően betoltak a Vidibe - összesen 5,47 milliárdot -, azt most elkezdték visszaáramoltatni. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.