3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Továbbra sem sikerül nyereségessé tenni a debreceni focicsapat mögött álló gazdasági társaság működését. Az újabb tetemes veszteség tovább apasztotta a cég saját tőkéjét.

2018 sem volt sokkal jobb év a debreceni focicsapat mögött álló gazdasági társaságnak, a DVSC Futball Zrt.-nek, igaz némiképp sikerült visszafogni a kiadásokat a stagnáló bevételszint mellett. Ez azonban csak arra volt elég, hogy a korábbinál kisebb veszteséggel zárja az évet a cég.

Árbevételként tavaly 654 millió forintra tettek szerint, ami pont 100 millióval kevesebb az előző évinél. A Puskással ellentétben a Loki azonban részeltezi a bevételek összetételét, melyből kiderül, jegyekből és bérletekből, reklámokból és vagyoni értékű jogokból is tízmilliókkal kevesebb folyt be a kasszába. A bevételek

  • 15 százaléka köszönhető egyébként jegy- és bérletértékesítésnek (101 millió),
  • 18 százaléka a reklámszolgáltatásnak (119 millió forint),
  • 65 százaléka (425 millió) pedig vagyoni értékű jogok bevétele.

Szima Gábor, a DVSC tulajdonosa (Fotó: MTI)
Szima Gábor, a DVSC tulajdonosa (Fotó: MTI)

Noha az értékesítési bevétel 100 millióval csökkent, az egyéb bevételek ezt ellensúlyozták, hiszen 716 millió után 894 milliót könyvelhettek el ezen a soron. Ennek részletezésére viszont nem térnek ki a kiegészítő mellékletben, annyi biztos csupán, hogy 2017-hez hasonlóan ezúttal is 40 millió forintot kaptak az önkormányzattól.

Anyagjellegű ráfordításként 24 millióval kevesebbet, 633 milliót költöttek, személyi jellegűként pedig 929 milliót a korábbi 1,1 milliárd után. A bérköltség és az átlagos létszám bércsökkentésre utal. A közzétett dokumentum szerint a sportolók száma 43-ról 45-re emelkedett tavaly,

az átlagbérük azonban havi 655 ezer forintról 589 ezerre mérséklődött.

Mindezek eredményeként üzemi szinten veszteséges lett a Loki működése, igaz, kisebb a mínusz a 2017-eshez képest. Az akkor 644,6 milliós üzemi veszteség 316 milliósra mérskélődött. Ezt azonban nagyban csökkentette az osztalék, amit a DVSC Futball Zrt. kaszinótulajdosként kapott. Az egységekből tavaly 120 millió forinthoz jutott a focicsapat, aminek köszönhetően végül 199 milliós veszteséget mutatott ki a gazdálkodás eredményeként.

A 120 milliós osztalék mellett a társaság cash-flowja szerint azonban még 204 millió forint kölcsönt is kapott a Zrt. az MLSZ-től. Ebből 104 millió még 2018-ban visszafizetésre került, így az idei évben 100 milliót kell még törleszteniük.

A közel 200 millió forintos veszteség egyébként tovább apasztotta a cég saját tőkéjét, mely év végén 581 millió forint volt. Abban az esetben, ha a következő években sem sikerült drasztikus fordulatot végrehajtani a gazdálkodásban, akkor a tulajdonosnak a számviteli törvényeknek való megfelelőség érdekében muszáj lesz pénzt betolnia a focicsapatba. Ha évi százmilliós nagyságrendű veszteséget termelnek, akkor 2-3 év leforgása alatt elfogy a tőke, ha pedig ez mínusz tartományba megy, akkor muszáj tőkerendezést végrehajtani, ami a legtöbb esetben pótbefizetéssel orvosolható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!