4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kijöttek a friss számok, mérsékelt emelést kaptak a vezető tisztségviselők.

A paksi új blokkok építéséért felelős Paks II. Zrt. időnként közzéteszi a vezető tisztségviselők, felügyelőbizottsági tagok fizetésére, tiszteletdíjára vonatkozó adatokat.

Közzétették a tiszteletdíjak listáját. Fotó: MTI
Közzétették a tiszteletdíjak listáját. Fotó: MTI

Legutóbb idén szeptemberben került ki a holnapra a törvényi előírásoknak megfelelő tájékoztatás. Az ezt megelőző időszakról legutóbb 2020 januári dátummal közöltek információkat.

A friss dokumentumból az derül ki, hogy mind az igazgatósági, mint a felügyelőbizottsági tagoknál 3,9 százalékkal emelkedett a tiszteletdíj havi kumulált összege tavalyról idénre. Ez nem nevezhető földtől elrugaszkodottnak, tekintettel arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint idén január és augusztus között mind a bruttó, mind a nettó átlagkeresetek 8,4 százalékkal emelkedtek.

De nézzük posztok szerint, mennyi pénzt kapnak a nyilvános adatok szerint az ország egyik legfontosabb - és legkomolyan szakértelmet igénylő - beruházását előkészítő, lebonyolító cégnél a vezető tisztségviselők.
Az igazgatóság elnöke, Mészáros György József havi bruttó tiszteletdíja 1 171 800 forint volt az idén szeptemberi adatközlés szerint. Az előző évben 1 127 000 forint járt ezért a munkáért az it elnökének.
Az igazgatóságnak öt tagja van, összetételük változatlan, a tiszteletdíjuk azonban nekik is emelkedett: a tavalyi 805 ezer forint után idén 837 ezer forintot kapnak.

A felügyelőbizottság elnökének, Incze Zsolt Istvánnak havi bruttó 837 ezer forint a tiszteletdíja (vagyis annyi, mint az it tagjainak, s ez így volt tavaly is), míg az előző évben a neve mellett 805 ezer forint szerepelt. Az fb tagjai - szám szerint öten - jelenleg 502 200 forintban részesülnek, ők 2020-ban 483 ezer forintot kaptak a munkájukért.

Összességében az it és az fb javadalmazása 100,4 millió forintot igényelt 2020-ban, idén erre már 104,4 milliót kell biztosítani.

Az előbb említettük, hogy a tiszteletdíjak növekedése nemhogy felfelé lógott ki a mezőnyből, de elmaradt az országos átlagtól is. Ha viszont a konkrét összeget nézzük, akkor az it elnökének tiszteletdíja - ami egyáltalán nem számít rendkívülinek a más vállalatok hasonló megbízást ellátó tisztségviselőinek járó díjak közül - 2,7-szer magasabb, mint amennyit a KSH szerint kapott havonta egy átlagos fizetésért dolgozó idén az első nyolc hónapban.

Jóval nagyobb eltéréseket tapasztalunk, ha a szakmai vezetők bérezését nézzük. Pontosabban az alapbért, mert ezt tüntetik fel a dokumentumok. A vezérigazgató - aki a szakmai felelősséget viseli a beruházásért - havi 4 millió forintban részesül idén. Ez egyébként pont akkora összeg, amekkorát a tavaly év eleji jelentésében közölt a társaság, a jelek szerint tehát ezen a poszton nem történt bérfejlesztés, már ami az alapbért illeti.

Ugyanez a helyzet a helyettesénél is, akinek 3,5 millió forintban megállapított alapbére változatlan 2020-hoz képest. Abban is változatlanok a szerződéses feltételek, hogy a prémium az alapbér 10 százalékát teheti ki. Ezen túl béren kívüli juttatásra, illetve annak nem számító egyéb juttatásra is jogosultak a szakmai irányítók.

Végül érdemes még megnézni, hogy az ágazati, illetve területi fizetési adatok alapján hol lehet elhelyezni a paksi juttatásokat. Ehhez szintén a KSH adatállományát hívjuk segítségül. Tolna megyében - ahol Paks városa is található - idén az első félévben 408 384 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete.

Vagyis a paksi projektet irányító cég vezetője közel tízszer nagyobb fizetésben részesül - természetesen nem figyelmen kívül hagyva, hogy a munkakör speciális tudást igényel.

Ami pedig az ágazati adatot illeti, egy olyan adatunk van, amely az erőművi berendezés vezérlőjének fizetését mutatja: ezek szerint tavaly 671 145 forint volt ez az összeg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!