<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A költözés soha nem egyszerű feladat, hiszen rengeteg tervezést, szervezést, pakolást, rendszerezést – és valljuk be, idegeskedést hoz magával. Vannak azonban módszerek, amelyekkel igenis megkönnyíthetjük magunknak ezt a feladatot. A következőkben erre vonatkozóan adunk néhány tippet, különös tekintettel a költözködés időzítésére.

Tippek, amelyekkel könnyebb lesz a költözés

Tegyük fel, hogy megtaláltuk azt az eladó családi házat vagy lakást, amely mellett letettük a voksunkat. Aláírtuk a szerződést, elintéztük a teendőket az ügyvéddel, átírattuk a közműveket és az összes szükséges lépést megtettük ahhoz, hogy költözhessünk. Érdemes már ilyenkor – sőt, minél előbb, annál jobb – elkezdeni leszervezni a költözködést! Különösen igaz ez akkor, ha költöztetők segítségét szeretnénk igénybe venni, hiszen az ő naptáruk is hamar betelik. Ha pedig az utolsó pillanatban kapkodnánk, sok extra költséggel találhatjuk szembe magunkat.

Amint körvonalazódott a költözés időpontja, máris elkezdhetünk módszeresen pakolni – kezdve azokkal a dolgokkal, amelyek épp nincsenek használatban. Mindegy, hogy mi oldjuk, meg vagy költöztetőcéget bízunk meg a feladattal, a dobozokat címkézzük fel, hogy könnyebb dolgunk legyen az új otthonunkban! Emellett érdemes kint hagyni családtagonként egy-egy bőröndöt, amelyekbe csak a legszükségesebb dolgok kerülnek. Ha családosan költözünk, akkor jó ötlet a gyerekek lefoglalására  is gondolni, hogy kevésbé legyenek „láb alatt”. Szerencsére adhatunk nekik bőven munkát is, de azért a játéktérről se feledkezzünk meg!

Érdemes évszakhoz igazítani?

Sok mindentől függ, hogy mikor ideális számunkra a költözés. Ha már megtaláltuk az eladó családi házak piacán az álomotthonunkat, akkor nehezen tudunk várni azzal, hogy végre birtokba vegyük. Ugyanakkor azt is számításba kell vennünk, hogy meddig maradhatunk a jelenlegi helyünkön – és hogy ez mennyibe kerül nekünk. Összességében tehát a lehetőségeink, a pénzügyi kereteink és a saját preferenciáink is befolyásolják azt, hogy mikor jön el a költözés ideje. Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy válogathatunk, akkor az alábbi szempontokat mindenképpen érdemes figyelembe venni.

Tél

Ha télen költözünk, akkor lehet, hogy sok pénzt megspórolhatunk, hiszen ilyenkor kevesebben vágnak bele egy költözésbe – tehát a cégek viszonylag rugalmasak és valószínűleg olcsóbban is kínálják a munkájukat. Viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy a tél sok veszélyt is tartogat. Az utak csúszósak, nemcsak a kamionok alatt, hanem alattunk is, amikor éppen a kedvenc vázánkat próbáljuk biztonságban bejuttatni az új otthonunkba. Nem is beszélve arról, hogy a nappalok rövidebbek, így ha nem szeretnénk a sötétben tevékenykedni, akkor sokkal kevesebb idő áll majd a rendelkezésünkre.

Tavasz

A tavasz talán a legideálisabb idő a költözködésre. Már nincs hideg és nincsenek időjárásból fakadó veszélyek az utakon, de még olyan forróság sincs, mint nyáron. A nappalok hosszabbak, így bátran tervezhetünk egész napos költözködéssel. Arról nem is beszélve, hogy ha az új otthonunkat elkezdjük kitakarítani, bátran nyitva hagyhatjuk az ablakokat, hogy szellőztessünk – és ugyanez a helyzet a tisztasági festéssel is.

Nyár

Sokan költöznek nyáron, mivel akkor alapvetően több szabadidőnk van, ráadásul a gyerekeket sem kell megzavarni az iskolai feladataikban. A fiatalabbak, például az egyetemisták pedig szintén szeretnek még az új szemeszter megkezdése előtt berendezkedni. Emiatt előfordulhat, hogy ebben az időszakban magasabb árakkal találkozunk a költöztetőknél. Emellett az is hátrány, hogy a legnagyobb forróságban valóságos megpróbáltatás a nehéz bútorok és dobozok cipelése. Ilyenkor különösen bőkezűen érdemes bánni a költöztetőknek szánt borravalóval!

Ősz

Alapvetően az ősz is ideális időszak a költözésre, amennyiben sikerül megtalálnunk azt a kis ablakot, amikor nem túlzottan esős az időjárás. Hiszen ha éppen záporok és zivatarok közepette visszük a dobozainkat A-ból B-be, könnyen átázhatnak, szétbomolhatnak, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

Tervezzünk!

Azzal indítottuk a cikket, hogy költözés esetén milyen fontos a tervezés, és most ugyanide térünk vissza. A fenti szempontokat áttekintve láthatjuk, hogy minden évszaknak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Ha megtehetjük, vagy éppen szerencsés időben sikerül váltanunk, akkor érdemes tavaszra időzíteni a költözködést. Abban az esetben viszont, ha ez nem jönne össze, nem kell aggódnunk – csak tegyük meg a kellő óvintézkedéseket, és lépjünk időben, így nem érhetnek kellemetlen meglepetések!