4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A költözés soha nem egyszerű feladat, hiszen rengeteg tervezést, szervezést, pakolást, rendszerezést – és valljuk be, idegeskedést hoz magával. Vannak azonban módszerek, amelyekkel igenis megkönnyíthetjük magunknak ezt a feladatot. A következőkben erre vonatkozóan adunk néhány tippet, különös tekintettel a költözködés időzítésére.

Tippek, amelyekkel könnyebb lesz a költözés

Tegyük fel, hogy megtaláltuk azt az eladó családi házat vagy lakást, amely mellett letettük a voksunkat. Aláírtuk a szerződést, elintéztük a teendőket az ügyvéddel, átírattuk a közműveket és az összes szükséges lépést megtettük ahhoz, hogy költözhessünk. Érdemes már ilyenkor – sőt, minél előbb, annál jobb – elkezdeni leszervezni a költözködést! Különösen igaz ez akkor, ha költöztetők segítségét szeretnénk igénybe venni, hiszen az ő naptáruk is hamar betelik. Ha pedig az utolsó pillanatban kapkodnánk, sok extra költséggel találhatjuk szembe magunkat.

Amint körvonalazódott a költözés időpontja, máris elkezdhetünk módszeresen pakolni – kezdve azokkal a dolgokkal, amelyek épp nincsenek használatban. Mindegy, hogy mi oldjuk, meg vagy költöztetőcéget bízunk meg a feladattal, a dobozokat címkézzük fel, hogy könnyebb dolgunk legyen az új otthonunkban! Emellett érdemes kint hagyni családtagonként egy-egy bőröndöt, amelyekbe csak a legszükségesebb dolgok kerülnek. Ha családosan költözünk, akkor jó ötlet a gyerekek lefoglalására  is gondolni, hogy kevésbé legyenek „láb alatt”. Szerencsére adhatunk nekik bőven munkát is, de azért a játéktérről se feledkezzünk meg!

Érdemes évszakhoz igazítani?

Sok mindentől függ, hogy mikor ideális számunkra a költözés. Ha már megtaláltuk az eladó családi házak piacán az álomotthonunkat, akkor nehezen tudunk várni azzal, hogy végre birtokba vegyük. Ugyanakkor azt is számításba kell vennünk, hogy meddig maradhatunk a jelenlegi helyünkön – és hogy ez mennyibe kerül nekünk. Összességében tehát a lehetőségeink, a pénzügyi kereteink és a saját preferenciáink is befolyásolják azt, hogy mikor jön el a költözés ideje. Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy válogathatunk, akkor az alábbi szempontokat mindenképpen érdemes figyelembe venni.

Tél

Ha télen költözünk, akkor lehet, hogy sok pénzt megspórolhatunk, hiszen ilyenkor kevesebben vágnak bele egy költözésbe – tehát a cégek viszonylag rugalmasak és valószínűleg olcsóbban is kínálják a munkájukat. Viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy a tél sok veszélyt is tartogat. Az utak csúszósak, nemcsak a kamionok alatt, hanem alattunk is, amikor éppen a kedvenc vázánkat próbáljuk biztonságban bejuttatni az új otthonunkba. Nem is beszélve arról, hogy a nappalok rövidebbek, így ha nem szeretnénk a sötétben tevékenykedni, akkor sokkal kevesebb idő áll majd a rendelkezésünkre.

Tavasz

A tavasz talán a legideálisabb idő a költözködésre. Már nincs hideg és nincsenek időjárásból fakadó veszélyek az utakon, de még olyan forróság sincs, mint nyáron. A nappalok hosszabbak, így bátran tervezhetünk egész napos költözködéssel. Arról nem is beszélve, hogy ha az új otthonunkat elkezdjük kitakarítani, bátran nyitva hagyhatjuk az ablakokat, hogy szellőztessünk – és ugyanez a helyzet a tisztasági festéssel is.

Nyár

Sokan költöznek nyáron, mivel akkor alapvetően több szabadidőnk van, ráadásul a gyerekeket sem kell megzavarni az iskolai feladataikban. A fiatalabbak, például az egyetemisták pedig szintén szeretnek még az új szemeszter megkezdése előtt berendezkedni. Emiatt előfordulhat, hogy ebben az időszakban magasabb árakkal találkozunk a költöztetőknél. Emellett az is hátrány, hogy a legnagyobb forróságban valóságos megpróbáltatás a nehéz bútorok és dobozok cipelése. Ilyenkor különösen bőkezűen érdemes bánni a költöztetőknek szánt borravalóval!

Ősz

Alapvetően az ősz is ideális időszak a költözésre, amennyiben sikerül megtalálnunk azt a kis ablakot, amikor nem túlzottan esős az időjárás. Hiszen ha éppen záporok és zivatarok közepette visszük a dobozainkat A-ból B-be, könnyen átázhatnak, szétbomolhatnak, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

Tervezzünk!

Azzal indítottuk a cikket, hogy költözés esetén milyen fontos a tervezés, és most ugyanide térünk vissza. A fenti szempontokat áttekintve láthatjuk, hogy minden évszaknak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Ha megtehetjük, vagy éppen szerencsés időben sikerül váltanunk, akkor érdemes tavaszra időzíteni a költözködést. Abban az esetben viszont, ha ez nem jönne össze, nem kell aggódnunk – csak tegyük meg a kellő óvintézkedéseket, és lépjünk időben, így nem érhetnek kellemetlen meglepetések!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!