2018. november 7. 14:11
mfor.hu

Több tagállam is ellenáll az átfogó teher bevezetésének, annak ellenére, hogy az unió majdnem fele ezzel egyidejűleg már a saját digitális adóján dolgozik.

Elbukhat az Európai Unió digitális adójának a terve, miután a keddi tárgyalásán több tagállam is kritikával illette, írja a Guardian.

Az Európai Bizottság még márciusban mutatta be javaslatát egy, az információtechnológiai nagyvállalatokat sújtó új teher bevezetésére, mely az unió minden tagállamában egységesen életbe lépne. Az előterjesztés szerint 3 százalékos adót vetnének ki az érintett cégek - köztük a Facebook és a Google - éves forgalmára.

Az adó a világszinten 750 millió eurós, az Európai Unióban pedig legalább 50 millió eurós bevételt elérő vállalatokat érintené, nekik az online reklámokból, a felhasználók adatainak értékesítéséből, illetve a digitális közvetítő tevékenységekből származó bevételek után kellene fizetniük. Bizottsági becslések szerint 3 százalékos adó esetén évente mintegy ötmilliárd euró adóbevétel keletkezne az EU-ban. Az adót a felhasználók tartózkodási helye szerinti uniós tagállam szedné be.

Az új, egyetemes sarc bevezetéséhez mind a 28 tagállamnak el kell fogadnia a tervezetet, de ez egyelőre nem történt meg, miután Írország, Svédország és Dánia is nyilvánosan kritizálta az előterjesztést. A dán pénzügyminiszter a keddi tárgyaláson arról beszélt, hogy a tervet az amerikai cégek ellen állították össze, és az "nyilvánvalóan válaszlépéseket váltana ki az USA-ból." A Facebook-, Google- és Apple-központoknak is otthont adó Írország pénzügyminisztere azt a kérdést vetette fel, hogy vajon miféle reakciót váltana ki ez a modell, ha az uniós országok lennének azok, akikre rákényszerítik? A szintén ellenkező svéd gazdasági miniszter pedig egyszerűen azt mondta, hogy még csak nem is tud elképzelni olyan svéd kormányt, melynek más lenne az álláspontja a témában.

Ugyan nem fordított hátat az adónak, de Németország is hátrébb lépett egyet, pedig eredetileg Franciaországgal közösen a támogatásáról biztosította az EB-t. Most a németek a teher bevezetésének halasztása, és az egész koncepció puhítása felé mozdultak, ami viszont a párizsi döntéshozók haragját vonta maga után.

A francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire attól tart, ha a jövő májusi európai parlamenti választások előtt bukik el az uniós digitális adó, az óriási ajándék lesz az EU-ellenes populistáknak, köztük a Nemzeti Tömörülést vezető Marine le Pennek. Le Maire ugyanakkor azt mondta, Franciaország hajlandó belemenni a németek javasolta halasztásba azért, hogy megvárják az OECD átfogó javaslatát a témában.

Ugyanakkor Le Maire kritikával illette Németország tétovázását: szerinte nincs ok a lehetséges amerikai retorziók miatti késlekedésre, ha az USA legnagyobb európai szövetségese, Nagy-Britannia az unió lépését meg sem várva bevezeti a saját digitális adóját.

Az új adó terve Spanyolországban is terítéken van, ott már a parlament tárgyalja. Ha náluk is beindul a dolog, akkor a 28 tagállam közül már 12 lép az egyéni megoldás útjára.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.