2018. november 7. 14:11
mfor.hu

Több tagállam is ellenáll az átfogó teher bevezetésének, annak ellenére, hogy az unió majdnem fele ezzel egyidejűleg már a saját digitális adóján dolgozik.

Elbukhat az Európai Unió digitális adójának a terve, miután a keddi tárgyalásán több tagállam is kritikával illette, írja a Guardian.

Az Európai Bizottság még márciusban mutatta be javaslatát egy, az információtechnológiai nagyvállalatokat sújtó új teher bevezetésére, mely az unió minden tagállamában egységesen életbe lépne. Az előterjesztés szerint 3 százalékos adót vetnének ki az érintett cégek - köztük a Facebook és a Google - éves forgalmára.

Az adó a világszinten 750 millió eurós, az Európai Unióban pedig legalább 50 millió eurós bevételt elérő vállalatokat érintené, nekik az online reklámokból, a felhasználók adatainak értékesítéséből, illetve a digitális közvetítő tevékenységekből származó bevételek után kellene fizetniük. Bizottsági becslések szerint 3 százalékos adó esetén évente mintegy ötmilliárd euró adóbevétel keletkezne az EU-ban. Az adót a felhasználók tartózkodási helye szerinti uniós tagállam szedné be.

Az új, egyetemes sarc bevezetéséhez mind a 28 tagállamnak el kell fogadnia a tervezetet, de ez egyelőre nem történt meg, miután Írország, Svédország és Dánia is nyilvánosan kritizálta az előterjesztést. A dán pénzügyminiszter a keddi tárgyaláson arról beszélt, hogy a tervet az amerikai cégek ellen állították össze, és az "nyilvánvalóan válaszlépéseket váltana ki az USA-ból." A Facebook-, Google- és Apple-központoknak is otthont adó Írország pénzügyminisztere azt a kérdést vetette fel, hogy vajon miféle reakciót váltana ki ez a modell, ha az uniós országok lennének azok, akikre rákényszerítik? A szintén ellenkező svéd gazdasági miniszter pedig egyszerűen azt mondta, hogy még csak nem is tud elképzelni olyan svéd kormányt, melynek más lenne az álláspontja a témában.

Ugyan nem fordított hátat az adónak, de Németország is hátrébb lépett egyet, pedig eredetileg Franciaországgal közösen a támogatásáról biztosította az EB-t. Most a németek a teher bevezetésének halasztása, és az egész koncepció puhítása felé mozdultak, ami viszont a párizsi döntéshozók haragját vonta maga után.

A francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire attól tart, ha a jövő májusi európai parlamenti választások előtt bukik el az uniós digitális adó, az óriási ajándék lesz az EU-ellenes populistáknak, köztük a Nemzeti Tömörülést vezető Marine le Pennek. Le Maire ugyanakkor azt mondta, Franciaország hajlandó belemenni a németek javasolta halasztásba azért, hogy megvárják az OECD átfogó javaslatát a témában.

Ugyanakkor Le Maire kritikával illette Németország tétovázását: szerinte nincs ok a lehetséges amerikai retorziók miatti késlekedésre, ha az USA legnagyobb európai szövetségese, Nagy-Britannia az unió lépését meg sem várva bevezeti a saját digitális adóját.

Az új adó terve Spanyolországban is terítéken van, ott már a parlament tárgyalja. Ha náluk is beindul a dolog, akkor a 28 tagállam közül már 12 lép az egyéni megoldás útjára.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.