4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az egyik legjelentősebb európai olajvállalat, a BP komoly akvizíciót hajtott végre, hiszen 1,1 milliárd dollárt fektet szélerőmű projektekbe. A vállalat célja, hogy karbonsemlegessé váljon a tevékenysége.

Nagyon ambiciózus tervei vannak a BP-nek, amely azt szeretné elérni, hogy a 2019-ben előállított 2,5 gigawatt hoz képest 2030-ra már 50 gigawattot termeljenek megújuló energiából. Sőt a társaság továbbmenne, hiszen 2050-re azt tűzték ki, hogy a tevékenységük eredőjeként születő energia karbonsemleges legyen, ami az olaj és gáz kitermelése és értékesítésével szemben nagyon jelentős mennyiségű megújuló energiát kell előállítaniuk.

Szélerőművekbe fektet a BP

Természetesen a tervekhez komoly eszközöket is biztosítanak, hiszen a korábbiakhoz képest egy nagyságrenddel nagyobb összeget szánnak ilyen típusú fejlesztésekre és felvásárlásokra. Ennek megfelelően a BP évente 5 milliárd dollárt fordít ilyen projektekre.

Szélerőművekbe fektetett a BP (Illusztráció. Forrás: Depositphotos)
Szélerőművekbe fektetett a BP (Illusztráció. Forrás: Depositphotos)

A fentiek szellemében született meg az az üzlet, amelynek keretében a BP két amerikai tengeri szélerőműparkban szerez 50 százalékos részesedést. Az Empire Wind és a Beacon Wind nevű fejlesztésekbe való beszállásért a norvég Equinornak 1,1 milliárd dollárt fizetnek.

Bernard Looney, a BP vezérigazgatója úgy kommentálta a tranzakciót, egy fontos lépés az új stratégiájuk megvalósításában. Érdemes hozzátenni, hogy ezek a lépések mögött a vállalatok társadalmi felelősségvállalásán túl jól felfogott érdekek is vannak, hiszen mind az európai szabályzók, mind a fogyasztóbb a fenntartható működés irányába tolják a társaságokat.

A koronavírus sok mindent felülírt

Minden bizonnyal a fentiek miatt is folytatják az ilyen típusú projekteket és beruházásaikat az európai olaj- és gázipari vállalatok, annak ellenére is, hogy a koronavírus-járvány nem kedvez az üzletmenetnek, hiszen az egyes állami korlátozások, és az Európa-szerte bevezetett utazási korlátozások miatt számottevően visszaesett az üzemanyagok iránti kereslet. A környezetvédelmi mozgalmak és a változó fogyasztói elvárások miatt immár a politikusok és a befektetők részéről is nyomás tapasztalható a fosszilisanyagokkal foglalkozó vállalatokon. Többségük pedig igyekszik ennek megfelelően formálni az üzleti modelljét és csökkenteni a szennyezőanyag kibocsátásukat. Ami egyébként már csak azért sem egyszerű, mert az olaj, gáz és még a szén iránti is erős a kereslet.

Ugyanakkor vannak olyan vélemények is, hogy a környezetvédelmi kérdéseknél sokkal nagyobb jelentőségű volt az olajipar számára az idei koronavírus járvány és az amiatt pusztító gazdasági visszaesés. Ezek ugyanis történetének legnagyobb sebét ütötték a fosszilis tüzelőanyagok iparán.

Ahogy arról a nyár folyamán az mfor.hu írt, a BP jelentősen rontotta a kilátásokra vonatkozó előrejelzéseit. Az olajvállalat szerint ugyanis a járvány földcsuszamlás szerű változásokat hozott. A BP a következő 30 évre a korábban előre jelzett 75 helyett immár csak 55 dolláros hordónkénti átlagárat jósol az olajnak. Az ár csökkentése pedig egy csapásra több mint 17 milliárd dollárt tüntetett el a BP becsült értékéből, és azt is jelentheti, hogy a cég a rendelkezésére álló olajból hatalmas mennyiséget fog végül mégis a földben hagyni. Az árak júniusi felülvizsgálatakor már azt kommunikálta egyébként a BP, hogy a jövőjüket a megújuló energiákra fogják alapozni.

A másik olajgigász, a Royal Dutch Shell is hozott egy jelzésértékű döntést a közelmúltban: a második világháború óta először osztalékcsökkentést jelentett be. Ben van Beurden vezérigazgató lépés bejelentésekor arról beszélt, hogy a pandémia lehet a vízválasztó az olajiparban, és lehetségesnek tartotta, hogy vállalata elindul a tisztaenergia-projektek felé, melyek "jobb szolgálatot tesznek a cégnek a jövőben."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!