3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A pszichotikus állapot során a személy olyan állapotba kerül, hogy nem képes észlelni a valóságot és a körülötte lévő világot. Erről az állapotról számos tévhit kering, cikkünkben most ezeket fogjuk eloszlatni, illetve bemutatjuk a pszichotikus zavarok különböző változatait is.

A pszichózis és annak tünetei

A pszichotikus betegséget sokan azonosítják a skizofréniával, mely sok laikus szerint azt jelenti, hogy az érintett tudathasadásban szenved. Ez azonban tévedés, ugyanis a többszörös személyiségzavart disszociatív személyiségzavarnak nevezzük.

A pszichotikus állapot kialakulására hatással lehetnek egyéb külső tényezők, egy agysérülés, agyi betegség, de a genetika és pszichoaktív szerek fogyasztása is befolyásolhatja kialakulását.

A pszichózis leggyakoribb és legfelismerhetőbb tünete a hallucináció, a személy tévesen észlel egyes eseményeket, illatokat, ízeket, hangokat. Mindez befolyásolja a személy viselkedését, érzéseit, gondolatait. Az ilyen emberek gyakran képzelik azt, hogy valaki ártani akar nekik, követik vagy megfigyelik őket. Az ebből következő téveszmék pedig mások számára ijesztőek lehetnek, hiszen a beteg viselkedése elrugaszkodik a valóságtól.

Egyéb tünet is utalhat még pszichotikus állapotra, mint például a teljesen gátolatlan viselkedés vagy a gyakran szétesett állapot, viszont egyértelmű tünetnek a hallucináció tekinthető. Sokan úgy gondolják, hogy a személy a betegséggel együtt agresszívvá válik, viszont ez valójában ritkán fordul elő.

Amennyiben az Ön környezetében, családjában is észlel hasonló tünetekkel rendelkező személyt, ne tétovázzon, mindenképp keressen egy szakembert, aki segíthet a probléma megszüntetésében. Ha viszont egyelőre csupán tanácsot szeretne kérni, ezt leggyorsabban és legkönnyebben online formában is megteheti, keresse az Onlinepszichológus.net oldalát!

Gyakori változatai

  • Rövid pszichotikus zavar

Rövid pszichotikus zavarról akkor beszélhetünk, hogyha a felmerülő tünetek (hallucináció, téveszmék, szétesett gondolkodás és viselkedés) hirtelen jelentkeznek, és rövid ideig, maximum 1 hónapig tartanak. A rövid pszichotikus zavart előidézheti súlyos stressz vagy valamilyen trauma.

  • Paranoid pszichózis

Paranoid pszichózis esetén a személy emlékezete, figyelme és pszichomotoros sebessége teljesen normális, gondolkodásában azonban a valósággal nem azonos képzetek alakulnak ki, amelyek akár a valóságban meg is történhettek volna, de nem történtek meg, csupán a beteg észleli így. Éppen emiatt a személy nem képes belátni, hogy beteg, és képzelgései csupán téveszmék.

  • Indukált pszichotikus zavar

Ebben az esetben a pszichotikus zavarral küzdő beteg tüneteit a vele szoros kapcsolatban élő személy, vagy akár az egész család is elkezdi produkálni. Így tehát mindketten pszichotikus zavar tüneteit mutatják, de csupán egyikük szenved pszichózisban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.