TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A pszichotikus állapot során a személy olyan állapotba kerül, hogy nem képes észlelni a valóságot és a körülötte lévő világot. Erről az állapotról számos tévhit kering, cikkünkben most ezeket fogjuk eloszlatni, illetve bemutatjuk a pszichotikus zavarok különböző változatait is.

A pszichózis és annak tünetei

A pszichotikus betegséget sokan azonosítják a skizofréniával, mely sok laikus szerint azt jelenti, hogy az érintett tudathasadásban szenved. Ez azonban tévedés, ugyanis a többszörös személyiségzavart disszociatív személyiségzavarnak nevezzük.

A pszichotikus állapot kialakulására hatással lehetnek egyéb külső tényezők, egy agysérülés, agyi betegség, de a genetika és pszichoaktív szerek fogyasztása is befolyásolhatja kialakulását.

A pszichózis leggyakoribb és legfelismerhetőbb tünete a hallucináció, a személy tévesen észlel egyes eseményeket, illatokat, ízeket, hangokat. Mindez befolyásolja a személy viselkedését, érzéseit, gondolatait. Az ilyen emberek gyakran képzelik azt, hogy valaki ártani akar nekik, követik vagy megfigyelik őket. Az ebből következő téveszmék pedig mások számára ijesztőek lehetnek, hiszen a beteg viselkedése elrugaszkodik a valóságtól.

Egyéb tünet is utalhat még pszichotikus állapotra, mint például a teljesen gátolatlan viselkedés vagy a gyakran szétesett állapot, viszont egyértelmű tünetnek a hallucináció tekinthető. Sokan úgy gondolják, hogy a személy a betegséggel együtt agresszívvá válik, viszont ez valójában ritkán fordul elő.

Amennyiben az Ön környezetében, családjában is észlel hasonló tünetekkel rendelkező személyt, ne tétovázzon, mindenképp keressen egy szakembert, aki segíthet a probléma megszüntetésében. Ha viszont egyelőre csupán tanácsot szeretne kérni, ezt leggyorsabban és legkönnyebben online formában is megteheti, keresse az Onlinepszichológus.net oldalát!

Gyakori változatai

  • Rövid pszichotikus zavar

Rövid pszichotikus zavarról akkor beszélhetünk, hogyha a felmerülő tünetek (hallucináció, téveszmék, szétesett gondolkodás és viselkedés) hirtelen jelentkeznek, és rövid ideig, maximum 1 hónapig tartanak. A rövid pszichotikus zavart előidézheti súlyos stressz vagy valamilyen trauma.

  • Paranoid pszichózis

Paranoid pszichózis esetén a személy emlékezete, figyelme és pszichomotoros sebessége teljesen normális, gondolkodásában azonban a valósággal nem azonos képzetek alakulnak ki, amelyek akár a valóságban meg is történhettek volna, de nem történtek meg, csupán a beteg észleli így. Éppen emiatt a személy nem képes belátni, hogy beteg, és képzelgései csupán téveszmék.

  • Indukált pszichotikus zavar

Ebben az esetben a pszichotikus zavarral küzdő beteg tüneteit a vele szoros kapcsolatban élő személy, vagy akár az egész család is elkezdi produkálni. Így tehát mindketten pszichotikus zavar tüneteit mutatják, de csupán egyikük szenved pszichózisban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.