<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szótár hatékony használatának megtanulása nagyon fontos az angol nyelv tanulása során. A segítségével például megtalálhatjuk az olvasott vagy hallott szó jelentését; ellenőrizhetjük a helyesírását; megtudhatjuk, hogy melyik szófajba tartozik; megtanulhatjuk a helyes kiejtését; és még hosszan folytathatnánk a sort. 

Azt már mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy az angolban fellelhető számtalan olyan szó, aminek több jelentése is van. Példaként itt felhozható “bow”, ami főnévként íjat, míg ige formájában meghajlást jelent. De mi a helyzet akkor, mikor egy szó egyszerre jelent valamit, és az ellenkezőjét is? Ilyen mondjuk a “scan” ige, mely jelenthet vizsgálódást, szemügyre vételt, de a másik jelentése szerint viszont valaminek a gyors átfutására utal. 

Mikor kell használni?

Néhányan azonnal ezt hívjuk segitségül, amikor egy új szóval találkozunk. A nyelvtanulás szempontjából viszont fontos észben tartani, hogy ne egyből a szótárhoz nyúljunk, hanem próbáljunk meg türelmesnek lenni, és a szövegkörnyezetből kitalálni a jelentését. Ha még ezután sem sikerült megtudni, akkor már itt az ideje fellapozni egyet, de írhatnánk azt is, hogy rákattintani.

A megfelelő kiválasztása

Rengeteg szótár létezik, tehát felmerül a kérdés, hogy melyiket is használjuk? Ez a nyelvtudás szintjétől függ. A kezdőknek jól jöhet egy kétnyelvű, angol magyar szótár, hogy megtalálják a szó helyes jelentését, de a középfokú és haladó tanulóknak minden bizonnyal szükségük van egy jó egynyelvű, angol-angol szótárra, ahol további információkhoz juthatnak. 

Hogyan használjuk?

Az online és a kéziszótárak használata is teljesen evidens. Míg az elsőnél csak annyi a dolgunk, hogy bepötyögjük az oldal nevét, majd a keresőbe az adott mondatelemet, és perceken belül megtudhatunk minden fontos dolgot róla. A második verzió kicsit időigényesebb, de ez nem jelenti azt, hogy bármivel is rosszabb lenne.

A kéziszótárak ábécé szerint vannak rendezve, ezért mindig kezdjük a keresett szó első karakterével. Mivel minden betűhöz rengeteg bejegyzés tartozik, így érdemes a tekintetünket legelőször az adott oldal tetején és alján lévő lexémára szegezni a gyorsabb eredmény érdekében. Valószínűleg több oldalt is át kell fésülni a kívánt szó megtalálásához, de ahogy mondani szokás, a gyakorlat teszi a mestert. 

Mit lehet tanulni belőle?

Nos, a szótárunk rengeteg olyan információt tartalmaz, amely jóval túlmutat egy szó jelentésén. Ilyen például a kiejtése - az online szótárak különösen hasznosak ebből a szempontból, mivel a legtöbb olyan hangfájlt kínál, amelyet lejátszhatunk a szó meghallgatásához.

Ezenkívül még megemlítendő szempont a szófaj meghatározása is - mint ahogy a cikkben már korábban is szóba került -, mivel előfordulhat, hogy ugyanaz a szó lehet főnév és ige egyszerre. 

Legvégül pedig a szinonimákat és antonimákat. A szavak eme párosainak megjegyzése, mint például happy-sad, thin-fat stb., szintén nagyon hasznos lehet a nyelvtudásunk fejlesztése szempontjából.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.