Egytálételek bűvöletében
Az egytálételek, vagy más néven casserole-ok minden nemzet konyhájában megtalálhatóak. Mi, magyarok imádjuk a rakott ételeket, mint amilyen a rakott krumpli vagy éppen a rakott karfiol. A görögöknek ott van a muszaka, az amerikaiaknak a mac and cheese, az olaszoknak pedig ilyen a lasagne.
A jó lasagne tészta elengedhetetlen ahhoz, hogy kiemelkedő végeredményt kaphassunk. A legjobb receptekért pedig érdemes a Receptneked.hu oldalára ellátogatni.
Milyen rétegekből áll a lasagne?
A lasagne varázsa a rétegekben rejlik. A húsos ragu és a tészta egymás utáni váltakozása, valamint a besamel krémessége kiegészítik egymást, hogy így érjék el a teljességet. Azt pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy igazán finom ételt kizárólag jól megválogatott, minőségi alapanyagokból lehet készíteni.
Húsos ragu
A lasagne egyik alapja a finomra főzött húsos ragu. A tésztára rétegezve ez adja azt a bázis ízt, ami miatt annyian oda vannak ezért a remek ételért. A raguhoz szükségünk lesz darált húsra, hagymára, petrezselyemre, répára, fokhagymára, fűszerekre és paradicsomra is.
A zöldségeket legjobb frissen beszerezni, a raguba pedig belekerülhetnek kockázva, darálva vagy akár apróra reszelve is. Készen pedig akkor lesz az elegy, ha minden beletett hozzávaló megfelelően megpuhult.
Lasagne kültéren
Amikor szóba kerül a lasagne, a legtöbben a konyhában való elkészítésre gondolnak, és csak igen keveseknek jut eszébe, hogy ezt az ételt akár a szabad ég alatt, egy grillsütőn is el lehet készíteni. Természetesen kelleni fog hozzá egy kiegészítő eszköz. Egy olyan tál birtokában azonban, ami alkalmas a casserole ételek grillsütőben való elkészítésére, kinyílik a világ.
A lasagne a hagyományos elragadó ízeken felül kap még egy kis füstös mellékízt is, ami még visszautasíthatatlanabbá teszi majd ezt az amúgy is remek ételt.
Bor a lasagne mellé
Ha azt keresed, hogy milyen bort érdemes felszolgálni a lasagne mellé, akkor nem árt, ha tisztában vagy a recepttel is, ami alapján készült az adott fogás. Hiszen az összetevők listája és aránya nagyban befolyásolja az ízvilágot is, ami mellé az italt választjuk. Amennyiben autentikus receptről beszélünk, akkor viszont a Sangiovese kiváló választásnak minősülhet, hiszen remekül visszafogja a lasagne ízeinek intenzitását.