Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Márkázott tartalom

Mik a feltételei egy napelemes rendszer telepítésének?

Sokan tartanak a napelemes rendszer telepítésétől az engedélyek megszerzése és az esetleges kivitelezési nehézségek miatt. Érdemes szakembereket felkérni a feladatra, akik a tervezéstől a kivitelezésig mindent profin elvégeznek. A tervezés és a helyszíni felmérés során elsődlegesen három dolgot érdemes mérlegelni: megfelelő-e a tájolás és a tető dőlésszöge, illetve a tetőszerkezet teherbírása. A tervezés utolsó lépéseként ki kell számolni az előző évek fogyasztása és a tervezett fogyasztók beépítését figyelembe véve, hogy mekkora teljesítményű rendszerre van szükség a kielégítő energiaellátottsághoz. Ha már kirajzolódtak a részletek a tervezés során, következhet a szükséges engedélyek megszerzése. A fenti feltételek teljesülése után megtörténhet a napelemes rendszer felszerelése, ami pár nap alatt készen van.

Milyen feltételekkel tud működni?

A napelempanelek a Nap fényét felhasználva állítanak elő elektromosságot. A napelemcellákba érkező sugárzás találkozik a szilíciumréteggel és elnyelődik, szabad elektronokat generálva. A szilíciumréteben és az alatta található vezető rétegben keletkezett elektromos térben a felszabadult elektronok mozgásra kényszerülnek, így jön létre az elektromosság. A jelenséghez nem feltétlen napfény kell, bármilyen megfelelő spektrumú fényforrással is működik. A Nap azonban fenntartható, elérhető és másfél óra alatt lesugározza a Földre az emberiség egész éves áramigényét, csak még nem tudjuk megfelelően hasznosítani. A napenergiát Magyarországon a legoptimálisabban déli fekvésű tetővel, 35 fokos dőlésszöggel lehet kihasználni.

Hogyan működik a napkollektor?

A napkollektorokban fagyálló folyadék kering, amely napfény hatására melegszik fel. A rendszer a gépészeti eszközök által ezt tárolja, szállítja és használja fel. A napkollektor gyakorlatilag napenergiával működő vízmelegítő, az általa termelt meleg vizet lehet használni például fűtéshez, mosogatáshoz, fürdéshez. Napelemet akkor célszerű választani, ha a villanyszámla lefaragása a cél, napkollektort pedig akkor, ha a fűtésen, melegvíz-előállításon spórolnánk. Mindkettőt egyszerre alkalmazva mind a hőenergia, mind a villamosenergia-ellátás biztosított lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.